Avengers: Age of Ultron

De eerste film van Marvel van dit jaar is uitgekomen. Na drie jaar wachten hebben we eindelijk een vervolg op The Avengers uit 2012. In de eerste film werden de superhelden voor het eerst samengebracht in een epische strijd tegen buitenaardse krachten. Lukt het Avengers: Age of Ultron om dit te overtreffen?

Avengers: Age of Ultron begint met het terugbrengen van de scepter van Loki. Hierbij komen ze tegenover de Maximoff tweeling te staan. Pietro A.K.A. Quicksilver is supersnel en Wanda A.K.A. Scarlet Witch kan gedachten en nog veel meer manipuleren. Nadat het The Avengers is gelukt om de scepter terug te krijgen, besluiten Tony Stark en Bruce Banner de staf te gebruiken om Artificial Intellenge te maken voor hun Ultron Project. Dit loopt niet goed en The Avengers moeten wederom de wereld redden van gevaarlijke krachten.

Avengers: Age of Ultron is geweldig en dat is nog behoorlijk zacht uitgedrukt. Elk karakter wordt zoals gewoonlijk weer geweldig neergezet door de acteurs. Ook krijgt elk personage een visioen te zien dat ervoor zorgt dat hun achtergrondverhalen nog verder worden uitgediept. Dit zorgt er tevens voor dat de film een behoorlijk duistere wending neemt, omdat iedereen een nare waarheid te zien krijgt. Het zorgt voor verschillende interessante conflicten en start nieuwe verhaallijnen. Er beginnen barsten te ontstaan in het superhelden team en dat is zeker te merken.

Eén karakter dat verrassend genoeg erg goed wordt gebruikt in de film is Hawkeye / Clint Barton. Hoewel er voor hem geen visioen is, is er wel een andere ontwikkeling die naar voren wordt gebracht. In The Avengers werd hij vaak naar de achtergrond gedrukt, maar in dit vervolg wordt hij op volle sterkte gebruikt. Hij heeft een paar van de grappigste momenten, gaafste actiescènes en (in deze film) het beste uitgediepte achtergrondverhaal.

De nieuwelingen worden ook sterk neergezet door Elizabeth Olsen, Aaron Taylor – Johnson en Paul Bettany. De tweeling heeft in hun eerste film al veel te doen en ze passen ook goed in het universum. Paul Bettany verschijnt voor het eerst als The Vision en hij stelt zeker niet teleur. Het beste nieuwe karakter is Elizabeth Olsen. Haar krachten worden gedurende de hele film veelvuldig gebruikt en zorgen ervoor dat het verhaal een duistere wending kan nemen. Daarnaast zet Elizabeth Olsen haar karakter sterk neer en krijgt ze richting het einde een sterke scene die haar personage alleen maar verder uitdiept.

De scene steler is echter Ultron. Het karakter voelt wat aan als een bijrol in een veel groter plan, maar dat neemt niet weg dat hij zeker een fascinerende vijand is voor The Avengers. Zijn manier van denken is ziek, maar hij brengt het zo naar voren dat het allemaal toch erg logisch klinkt. Daarnaast is James Spader de perfecte man om Ultron zijn stem te geven. Hij brengt het sarcasme van Tony Stark naar voren en heeft tevens een dreigende kracht in zijn stem. Het verhaal van Ultron en zijn plan zijn op zichzelf staand behoorlijk simpel (op zijn eindplan na dan), maar het brengt wel dingen naar voren die vele consequenties hebben voor het uiteindelijke Marvel Cinematic Universum verhaal.

De film heeft ook een geweldig gevoel voor humor. Elk karakter heeft wel een moment waarop je je kapot moet lachen. Zo heeft Captain America een opmerking in het begin die in de rest van de film ook wordt gebruikt. Uiteindelijk heeft toch echt The Vision de beste en meest onverwachte grap in de film, die gewoonweg te geniaal is voor woorden (en het is ook een grap waarbij geen woorden gebruikt worden).

Waar de film uiteindelijk toch wel het meeste om draait is de actie en die stelt zeker niet teleur. Josh Whedon kent zijn eigen krachten en dat is het zo vloeiend mogelijk overbrengen van de actie. Geen één keer raak je verdwaalt in het spektakel en Whedon neemt de tijd om je te laten zien wat er gebeurt. De film begint met één vloeiend shot waarin elke held weer wordt geïntroduceerd en kan laten zien wat hij of zij kan. Hetzelfde wordt richting het einde nogmaals gebruikt en dat zorgt voor een juichwaardig moment dat er ook nog eens geweldig uitziet. Whedon heeft zichzelf werkelijk weer overtroffen.

Avengers: Age of Ultron is een ware crowd-pleaser. Het is een veel duisterdere film dan zijn voorganger, maar ook veel grappiger en spectaculairder en hoewel Ultron soms meer aanvoelt als een pion in groter verhaal (wat ironisch is, aangezien hij zelf vindt dat hij niet gebonden is aan touwen die hem besturen), is hij wel een waardige vijand die alles samenbrengt wat vorige vijanden zo goed maakten. Avengers: Age of Ultron is uiteraard een film die je in de bioscoop moet gaan bekijken en hij krijgt van ons 4.5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spectaculaire actie
  • Interessante karakterontwikkelingen
  • Geweldige humor
  • Extra plusje voor The Vision grap
  • Ultron is een waardige vijand

Wat is NOT

  • Ultron voelt aan als een bijrol in een groter plan

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren