It Follows

It Follows is de naam van de horrorfilm die in Amerika veel hartjes sneller heeft doen kloppen van spanning. De film is daar erg goed ontvangen door de critici en zou mogelijk een nieuwe cult hit kunnen worden. Wij kregen de kans om de film op het Imagine Film Festival te bewonderen en daar hebben we zeker gebruik van gemaakt.

It Follows heeft een heel goed concept te pakken. Er zijn meer horrorfilms die dit hebben, maar het gaat uiteindelijk om de uitwerking van het concept. Een film als The Purge had een fantastisch concept, maar helaas viel de uiteindelijke film vies tegen. Dit is bij deze film gelukkig niet het geval. Het concept van It Follows had zomaar eens een ‘’urban legend’’ kunnen zijn. Maar regisseur David Robert Mitchell werd geïnspireerd door een reeks nachtmerries die hij had. Hierin werd hij achtervolgt door iets, vandaar de titel It Follows.

De film volgt het verhaal van de tiener Jay, die smoorverliefd lijkt te zijn op haar nieuwe zogenaamde vriendje. Wanneer ze seks met hem heeft, geeft hij iets aan haar door (een soort vloek). En ik weet wat jullie denken, dat zal waarschijnlijk een SOA zijn, maar dat is het niet. Jay wordt vanaf het moment dat ze seks heeft gehad achtervolgt door een soort monster/spook. Dit zal haar blijven achtervolgen totdat ze het weer doorgeeft aan iemand anders. Wanneer het monster/spook dichtbij genoeg komt om de persoon aan te raken zal deze sterven. Wanneer dat gebeurt gaat het monster/spook weer achter het vorige slachtoffer aan. Meer dan dit zal je ook niet te weten komen over de vloek.

Het onwetende is wat deze film veel kracht geeft. Je kan zelf heel wat lege stukje opvullen, want over het algemeen zijn dingen enger wanneer je niet weet wat er precies aan de hand is. Iets waar horrorfilms vaak de fout mee ingaan. It Follows laat alles lekker open. Het monster/spook neemt de gedaantes aan van willekeurige personen en loopt rechtstreeks op zijn slachtoffer af. De hele film geeft je een beetje een naar en paranoïde gevoel. Als kijker ben je de hele tijd aan het opletten of er iets de kant van Jay en haar vrienden opkomt, wat regelmatig op een hele subtiele manier gebeurt. Dit bouwt heel veel spanning op, waarvan er meer dan genoeg is in It Follows.

De sfeer in de film is haast perfect. It Follows is grotendeels opgenomen in een achterstandswijk van Detroit wat een duistere tint geeft aan het leven van Jay en haar vrienden. Dit heeft te maken met het feit dat It Follows niet alleen een horrorfilm is, maar ook een tienerdrama. Laat je door dit gegeven niet afschrikken, want het is het meer dan de moeite waard om deze film te gaan kijken. Zoals veel van de Amerikanen zeggen, dit is een cult klassieker in de making en daar ben ik het volledig helemaal mee eens.

It Follows zit vol spanning en is een waardige film voor het genre van psychologische horror. De film speelt met je hoofd en heeft over het algemeen een goed acterende cast. Hier en daar zijn er wat ongemakkelijke dialogen, maar het zijn dan ook bijna allemaal onervaren acteurs. Het drama heeft veel te doen met het tiener zijn en hoe zij omgaan met hun relaties en de vloek. De film had net zo goed de subtitel wraak van de SOA’s kunnen krijgen, vanwege de hoeveelheid onbeschermde seks die de jongeren hebben (en dus ook de vloek aan elkaar doorgeven). It Follows krijgt dan ook 4 welverdiende sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Spanningsopbouw
  • Sfeer in de film
  • Niet je typische horror

Wat is NOT

  • Af en toe wat slechte dialogen

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren