Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars

Nintendo komt op de proppen met het zesde deel in de – inmiddels – langlopende Mario vs. Donkey Kong-serie! Ook ditmaal pakt zowel de bekende loodgieter als de net zo beroemde aap de strijdbijl op om te vechten, maar weet die strijd nog te boeien? Of wordt hij slechts lauwtjes opgediend? Wij nemen het met je door!

Apen, prinsessen en loodgieters

Laten we bij het begin beginnen: waar draait de game nou eigenlijk om? Nou, het doel van de game is vrij simpel. Het is namelijk aan jou de taak om ervoor te zorgen dat enkele speelgoedvarianten van Mario en zijn kompanen veilig naar het einde van levels te loodsen. Hoe je dat doet? Nou, spelers hebben een aantal voorwerpen bij zich, waarmee ze hun speelgoed mini’s verder kunnen helpen. Loop je richting een ravijn, maar kun je niet verder? Dan kun je bijvoorbeeld een brug invoegen. Wel moet je wel oppassen hoe je de voorwerpen gebruikt, omdat je slechts een paar per level hebt en daarom snel moet plannen en reageren. Verder wordt je tijdens het puzzelen natuurlijk tegengewerkt door vijanden zoals Shy Guys, Thwomps of jonglerende harige primaten.

Kortom, Mario vs. Donkey Kong is een moderne Lemmings-versie. Hoewel het concept complex kan klinken, is het eigenlijk allemaal een stuk gemakkelijker dan het lijkt. De meeste levels zijn dan ook met een beetje nadenken of gewoon dom te proberen wel te halen. Wat complexer wordt het, zodra de levels groter worden. Dan wordt het toch zaak om een kleine strategie te bedenken zodat je álle collectibles kunt scoren en zo de maximum score kan halen, al komt dit pas laat op gang. Een beetje Mario-veteraan speelt dan ook gemakkelijk in een avondje door de puzzels van Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars heen. Gelukkig biedt de level editor uitkomst.

Mario da Vinci!

In deze modus kun je namelijk je fantasie geheel de vrije loop laten gaan. Met slechts een paar simpele vegen is het mogelijk om je eigen puzzel in elkaar te zetten. Ben je benieuwd hoe je dat exact doet? Dan kun je hieronder een korte uitleg checken van director Stephen Mortimer. Als je klaar bent met een level, dan kun je die vervolgens online met de hele wereld delen, wat dus betekent dat je ook levels van anderen kunt downloaden. Oftewel, spelers kunnen dadelijk losgaan met een oneindige verzameling van puzzels! Dit maakt Tipping Stars wellicht de meest complete versie in de serie. Al valt het natuurlijk af te wachten hoe actief de community zal zijn.

Eén ander extraatje is het feit dat Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars een crossbuy titel is. Dat betekent dat wanneer je of de 3DS- of de Wii U-versie van de game scoort, je automatisch een code voor de andere versie krijgt. Wat natuurlijk alleen interessant is, als je beide consoles dan ook bezit. Beide versies van de game zijn nagenoeg wel geheel identiek, dus er is eigenlijk weinig reden om de game ook op beide consoles te spelen. Al blijft het een tof extraatje. Zo kun je natuurlijk altijd je extra code delen met een vriend of kennis, mocht je nog een geniale levelbouwer kennen.

Conclusie

Mario vs. Donkey Kong: Tipping Stars is in principe een prima puzzelgame. Hoewel je wel erg snel door het gewone avontuur heen bent, maakt de level editor gelukkig veel goed. Vooral wanneer binnenkort vele fanatiekelingen wereldwijd allerlei uiteenlopende en briljante levels hebben gebouwd, zul je lang zoet blijven met deze game. Al is het natuurlijk afwachten hoe actief de community überhaupt wordt. Tot die tijd zul je het dus voor lief moeten nemen dat de verhaallijn toch té gemakkelijk is. Al kan een hersenkraker op zijn tijd nooit kwaad.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Maken en delen van eigen levels
 • Vermakelijke puzzels

Wat is NOT

 • Vrij simpel
 • Geen verschil tussen 3DS- en Wii U-versie

7

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Duidelijke review, ik vind zulk soort games erg tof om te spelen

 2.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Donkey Kong blijft een geniaal

 3.   
  bjorntukkertje's avatar

  Veel te uitgemolken vind ik die Nintendo games, ze moeten een x iets nieuws verzinnen, dit zal Nintendo nieuw leven inblazen, daar geloof ik in, eindeloze versies van simpele games begint me te irriteren xD