Far Cry 4 Valley of the Yetis DLC

Nadat eerder al de singleplayer-uitbreiding Escape from Durgesh Prison verscheen, de multiplayer van Far Cry 4 werd opgeleukt met Overrun en je de beschikking kreeg over enkele leuke extraatjes van Hurk, is het nu alweer tijd voor het laatste onderdeel van Far Cry 4’s Season Pass: Valley of the Yetis. Waar de vorige uitbreiding niet echt wisten te overtuigen, is het nu dus aan Valley of the Yetis om van Far Cry 4’s dertig euro kostende Season Pass toch een goede investering te maken. Of dat gelukt is, lees je hieronder.

Pechvogel

Het leven van Ajay Ghale gaat niet over rozen. In een door een burgeroorlog verscheurd land moet je eigenhandig het conflict oplossen, enkel om de laatste wens van je inmiddels overleden moeder te eren. Als dit je eenmaal gelukt is, verloopt het leven van Ajay niet veel soepeler. Denk je, ergens in de Himalayas, een pleziervluchtje te maken met een helikopter, stort het voertuig neer en uiteraard beland je dan net in die ene besneeuwde vallei die afgesloten is van de buitenwereld. Alsof dat nog niet erg genoeg is, wordt de vallei ook nog eens bevolkt door vijandige sekte en is ‘The Valley of Yetis’ ook het thuis van — what’s in a name — een groep slechtgehumeurde Yeti’s.

De helikoptercrash van Ghale is natuurlijk een buitengewoon goede reden om al je verzamelde wapens en andere voorwerpen te verliezen. Blijkbaar veroorzaakt de klap ook wat geheugenverlies bij de beste man, want eerder geleerde vaardigheden in de basisgame ben je ook kwijt. Niet zo gek ook, want je kunt ‘Valley of the Yetis’ gewoon via het startmenu van Far Cry 4 beginnen en progressie in de game is ook geen vereiste. Gelukkig gaat het levellen in de uitbreiding behoorlijk snel en dus beschik je binnen de kortste keren weer over al je geliefde skills. Ook is het ditmaal niet meer nodig om op dieren te jagen, want hoewel je je uitrusting nog steeds van diervachten in elkaar moet knutselen, kun je deze huiden nu gewoon in vinden in allerlei dozen die verspreid staan in de spelwereld.

Met deze DLC introduceert Ubisoft niet alleen een extra verhaallijn, eigenlijk draait het allemaal om een nieuwe gameplay-mechaniek. Waar je overdag namelijk steeds één verhalende missie voorgeschoteld krijgt, wordt er in de nacht een nieuw element geïntroduceerd. Iedere nacht dien je je basis namelijk te verdedigen tegen steeds sterker wordende aanvalsgolven. Gelukkig wordt je een helpende hand toegestoken in de vorm van upgrades waarmee je je thuisbasis tot een onneembare vestiging opwerpt. Zo kan je onder andere versperringen, mijnenvelden, explosieve vallen en munitieposten aanleggen om het leven de tegenstander zuur te maken.

Onneembaar fort

Hoewel je een gedeelte van deze upgrades gewoon aan kunt schaffen, mits je over genoeg geld beschikt, moet je voor een flink aantal versterkingen de handen uit de mouwen steken. Door middel van een tiental zijmissies te voltooien, speel je namelijk steeds nieuwe upgrades vrij. Een leuk excuus om je even bezig te houden, al moet je bij een opvallend groot gedeelte van de zijmissies hetzelfde doen: een vrachtwagen stelen en naar je basis brengen. Hierdoor kan op den duur wat repetitief aanvoelen, maar de beloning is aantrekkelijk. Een extra mijnenveld of een setje barricades is immers altijd welkom om het je opponenten niet te makkelijk te maken. Zeker als je nederzetting wordt aangevallen door één of meerdere Yeti’s is het toch wel fijn om wat explosieven achter de hand te hebben.

Helaas is het na vijf nachten over met de pret en rest je enkel nog één laatste verhaalmissie. Veel plezier van je volledig geüpgradede basis heb je dus ook niet en dat is natuurlijk erg jammer. Zeker ook omdat de aanvallen in de laatste nacht vrij gemakkelijk zijn te stuiten als je je basis op dat moment van alle beschikbare upgrades hebt voorzien. De speelduur en herspeelbaarheid van Valley of the Yetis zou aanzienlijk verlengd kunnen worden als Ubisoft de mogelijkheid had geboden om aanvalsgolven opnieuw op te roepen, zoals je in Far Cry 4 ook basissen opnieuw kunt overnemen, of door tot in de eeuwigheid steeds sterker wordende aanvallen op je dak te sturen.

Conclusie

De Valley of the Yetis DLC van Far Cry 4 brengt je naar een nieuw gebied met een nieuwe verhaallijn. Belangrijker is echter de introductie van een nieuw, horde-achtig gameplay-element. Het verdedigen en verbeteren van je basis is ontzettend leuk om te doen en biedt een leuke variatie aan de gebruikelijke hoofd- en zijmissies. Met een prijskaartje van 14,99 euro voelt Valley of the Yetis echter wel wat aan de prijzige kant. Hoewel je een uur of zes aan vermaak krijgt meegeleverd, is de herspeelbaarheid van de uitbreiding helaas niet erg groot en hier ligt overduidelijk een gemiste kans. Desalniettemin is Valley of the Yetis wel de beste DLC die Far Cry 4 tot nu toe heeft ontvangen en biedt Ubisoft fans van de shooter een uitstekende reden om weer eens rond te struinen in het besneeuwde Kyrat.

 1.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Misschien dat ik hem wel een keer ga uit proberen

 2.   
  nielsiebro's avatar

  Is het het waard om te kopen?

 3.   
  Tom's avatar

  nielsiebro schreef, "Is het het waard om te kopen?"

  Denk dat je dat wel af kan leiden aan de hand van de conclusie? 😉

 4.   
  _BeefCake99_'s avatar

  Ik heb de season pass en ik vind de dlc
  Best goed, want ik had er minder van verwacht. Dus ik ben tevreden