Super Stardust Ultra

Ruimteschroot, het is een niet te onderkennen probleem. Talloze onderdelen van afgedankte satellieten zweven met gigantische snelheden in een baan rondom de aarde en kunnen substantiële schade aanrichten aan actieve satellieten. Het is echter lastig om deze brokstukken op te ruimen en dus wordt dit ruimtepuin een steeds groter probleem. Gelukkig heeft ontwikkelaar Housemarque met zijn Super Stardust-games ons een oplossing in het vooruitzicht gesteld. Het idee is simpel: vernietig alle brokstukken met een flinke portie vuurkracht!

Space!

In de Super Stardust-serie bestuur je een ruimtescheepje met je linkerstick, terwijl je met de rechter analoge stick op het rondvliegende ruimtepuin mikt en schiet. Voor benarde situaties heb je daarnaast ook nog de beschikking over boosts, om snel het hazenpad te kiezen, en bommen, voor de broodnodige destructie. Je hebt de beschikking over drie verschillende wapens, die ieder geschikt zijn voor een ander type meteorieten en andersoortig tegenstand. Door alles om je heen neer te maaien verdien je extra bommen, wapen-upgrades, extra levens, kom je uiteindelijk de eindbazen van de vijf verschillende planeten tegen en zo kan je, met behulp van een oplopende multiplier, een zo hoog mogelijk puntenaantal neerzetten.

Hiermee is de gameplay van de serie in een notendop beschreven en dit alles biedt garantie voor een zeer vermakelijk downloadbaar spelletje, waarin de jacht naar de hoogste score je menig uur bezig kunt houden. In Super Stardust Ultra wordt er, ondanks de wisseling in ontwikkelaar, niets veranderd aan het concept van de franchise. Sterker nog, Super Stardust Ultra doet wel héél weinig nieuws en voelt haast aan als een simpele HD-remake.

Uitzonderlijk

Juist ook op dat front weet de game niet te bekoren, want ook op grafisch vlak kent Ultra geen grootse vernieuwing. Waar zowel de PlayStation 3- als Vita-versie van Super Stardust naast vermakelijke games ook vooral een grafische showcase waren van wat deze apparaten allemaal in hun mars hebben, is dat helaas bij Ultra niet het geval. Hoewel de game wel op 1080p en met 60fps draait, weet ontwikkelaar D3T in samenwerking met Sony XDev niet de uitzonderlijke prestatie te leveren die ontwikkelaar Housemarque wel met Resogun en de voorgaande Super Stardust-games wist te brengen.

Naast de gebruikelijke Arcade-modus kent Super Stardust Ultra ook nog een aantal andere modi. Ook hier weet de game echter nauwelijks te verrassen, want de meeste spelmodi zijn al bekend uit de Vita-versie van Super Stardust. De nieuwe speltypes die Ultra wel meebrengt, getuigen ook van weinig inspiratie. In Blockade moet je zo lang mogelijk overleven, terwijl je ruimtescheepje constant een spoor rotsen achterlaat die je uiteraard niet dient te raken. Daarnaast is er nog ‘Interactive Streaming’, dit is eigenlijk gewoon ‘Endless’. Je avonturen zijn echter via Twitch nu ook te zijn voor anderen en kijkers kunnen jou middels een aantal commando’s in de chat het leven zuur maken of juist een helpende hand toesteken. Net zoals al bekende modi als ‘Bomber’, waarin je enkel bommen over je beschikking hebt, of ‘Impact’, waar je juist enkel kunt boosten, weten de nieuwe spelmodi maar weinig te overtuigen en zal je snel terugkeren naar interessanter delen van het spel als Arcade en Endless.

Conclusie

Super Stardust Ultra is best een vermakelijke game, omdat de basisgameplay van de serie nog altijd staat als een huis. Desondanks voelt de game vooral als een manier om nog even simpel te cashen met de Super Stardust-naam. Natuurlijk, Ultra is meer dan een directe port van Super Stardust HD. De nieuwe modi weten echter niet te overtuigen en ook op grafisch vlak stelt de game teleur. Super Stardust Ultra is dan eigenlijk alleen het overwegen waard als je een zeer groot fan was van de vorige delen en hetzelfde spektakel wel heel graag ook op je PlayStation 4 wilt beleven, of als je ondanks interesse in de franchise tot op heden nog niet aan de serie bent toegekomen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gameplay staat als een huis

Wat is NOT

  • Mist vernieuwing
  • Grafisch geen vooruitgang
  • Nieuwe modi nauwelijks interessant

6.5

  1.   
    fdennis's avatar

    De game valt idd wat tegen. Ik had ook gehoopt op meerdere vernieuwingen. Des al niet te min speelt het wel weer lekker weg.