American Sniper

De Amerikaanse Navy SEAL Chris Kyle stond in zijn land beter bekend als “The Legend”. Niet voor niets, want met meer dan 160 dodelijke schoten was hij Amerika’s dodelijkste scherpschutter ooit. Regisseur Clint Eastwood werd aangesteld om het leven van Kyle te verfilmen, wat resulteerde in de film American Sniper. Genomineerd voor zes Academy Awards en een wereldwijde opbrengst van al meer dan 400 miljoen dollar is de film nu ook in de Nederlandse bioscopen te bewonderen. Is de film inderdaad Oscar-waardig?

In American Sniper vertolkt acteur Bradley Cooper de rol van Kyle, eentje die hem op het lijf lijkt geschreven. De film start met een heftige flash-forward, waarin we beelden herkennen uit de trailer. Het is Kyle’s eerste uitzending naar Irak en komt meteen al voor een bloedstollende keuze te staan. De spanning is om te snijden en de toon voor de film is direct gezet. Wanneer Kyle de trekker lijkt over te halen wordt de scène afgekapt en vliegen we terug naar Kyle’s jongere jaren, wanneer hij net zijn eerste hert neerschiet, onder strenge instructies van zijn vader.

Het opgroeien van Kyle speelt een belangrijke rol in de film en zijn ontwikkeling, zowel fysiek, psychisch als emotioneel, loopt dan ook als een rode draad door het verhaal. Gedurende de film krijgen we gelukkig niet alleen de constante actie voorgeschoteld van zijn missies. Tussen de missies door bekijken we hoe Kyle thuis zijn leven weer op probeert te pakken en na zijn eerste missie een kind bij zijn vrouw Taya (Sienna Miller) verwekt.

Het leven als Navy SEAL is uiteraard niet gemakkelijk en dat zien we in American Sniper maar al te goed. De oorlog veranderd Kyle in een totaal ander mens en hij is behoorlijk afwezig wanneer hij thuis is. Met een eerste kind onderweg is dat natuurlijk niet handig, maar hij lijkt zich te herpakken wanneer hij Taya ten huwelijk vraagt. We springen direct weer een tijdje vooruit richting de dag van het huwelijk, welke wreed lijkt te worden verstoord door de oorlog. Een nieuwe missie roept.

Het succes van American Sniper tot nu toe is uiteraard te danken aan het feit dat de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat tevens erg dicht bij Amerika staat. Van de ruim 400 miljoen dollar die de film tot nu toe heeft opgebracht is een dikke drie kwart afkomstig van de Amerikaanse box office. De film is op moment van schrijven verder al uit in onder meer Italië, Nieuw Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Zeker niet de minste landen als het om de filmindustrie gaat, dus dat benadrukt de kracht van de film in de Verenigde Staten nog maar eens.

Clint Eastwood heeft zichzelf wat ons betreft weer volledig op de kaart gezet, nadat we een tijdje niets van hem hebben gehoord. Dankzij de perfecte afwisseling tussen de uitzendingen van Chris Kyle en de blik op zijn thuissituatie worden we er gedurende de film van overtuigd hoe de oorlog een persoon kan veranderen. Daarbij is de chemie tussen Bradley Cooper en Sienna Miller nagenoeg perfect te noemen en voelen we vanaf minuut één mee met hun relatie. Tot slot is de spanning om te snijden wanneer Kyle op missie is en zitten we gedurende deze scènes op het puntje van onze stoel geplakt. Wij hebben op American Sniper niets aan te merken en had van mij persoonlijk zelfs de Oscar voor beste film mogen winnen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Ongeëvenaard verhaal
  • Meeslepende thuissituatie
  • Bloedstollende missies

Wat is NOT

10

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren