Seventh Son

Na twee jaar te hebben gewacht zal de epische avonturenfilm Seventh Son eindelijk de Nederlandse bioscopen bereiken. Regisseur Sergei Bodrov neemt het op zich om het boek The Spook’s Apprentice, dat het eerste deel is uit een reeks, te verfilmen. Hij lijkt daarmee een nieuwe fantasy franchise op de kaart te willen zetten. Aangezien de film is uitgesteld betekent dit meestal niet veel goeds. Met een cast bestaande uit Jeff Bridges, Ben Barnes en Julianne Moore probeert Bodrov het tegendeel te bewijzen. Is dat gelukt?

Seventh Son is een middelmatige film die veel lijkt te lenen van eerdere grote fantasy blockbusters zoals The Lord of the Rings. Jeff Bridges zijn personage, Master Gregory, is tot op het accent een aftreksel van Gandalf the Grey. Hij is een Spook, dit is een geestenjager, die alle kwaadaardige monsters, demonen en heksen uit de weg wil ruimen. Het is zijn taak om een zevende zoon van een zevende zoon op te leiden tot een mede Spook, vandaar de titel Seventh Son. Master Gregory heeft al meerdere leerlingen onder zijn hoede gehad, waaronder Mr. Bradley, die wordt gespeeld door Game of Thrones-acteur Kit Harington. Ben je een fan en ga je speciaal voor de acteur naar de bioscoop, dan is het misschien een beter idee om de oude afleveringen van Game of Thrones opnieuw te kijken. Kit is namelijk niet meer dan tien minuten te zien.

Voor de andere acteurs geldt dit gelukkig niet. Ben Barnes weet zich prima te bewijzen als een goede hoofdrolspeler met zijn personage Tom Ward. Hij wordt de nieuwe leerling van Gregory. Tom moet binnen enkele dagen kunnen doen waar alle andere leerlingen jaren over deden. Er dreigt namelijk veel gevaar. Mother Malkin (Julianne Moore), een heks waar Gregory jaren terug al eerder tegen heeft gevochten, is ontsnapt uit haar gevangenis. Tom moet dus samen met Gregory de wereld redden van Malkin’s leger bestaande uit heksen, draken en warlocks.

Zoals je ziet is dit een vrij standaard verhaal, dat eigenlijk helemaal niks nieuws weet toe te voegen aan het genre. Aan originaliteit is er overduidelijk een gebrek. Gelukkig zijn de decors, special effects en vechtscènes prima te pruimen. Ook de soundtrack is heerlijk en past goed bij de stijl van de film. Hoe spectaculair dit ook allemaal mag zijn, het ontneemt niet het feit dat het script oppervlakkig is. De mannen die achter het schrijfwerk zaten hebben al een goed repertoire, maar dat hebben ze met Seventh Son niet laten zien. Alle personages hebben nauwelijks tot geen personage ontwikkeling en zijn net zo vlak aan het begin van de film als aan het eind. Het zou je weinig kunnen schelen als er eentje sneuvelt.

Julianne Moore, die zondag nog een Oscar won voor beste actrice, weet in deze film niet het beste van zichzelf te laten zien. Ze weet als slechterik helaas niet te overtuigen. De motivatie van Mother Malkin om de wereld te vernietigen blijft ook onduidelijk. De andere hulpjes van Malkin, waaronder een rol gespeeld door Djimon Hounsou, komen niet tot weinig voor. Sommige van de heksen en warlocks kunnen zichzelf transformeren in monsters van alle verschillende soorten en maten, maar zijn uiteindelijk wel erg makkelijk onderuit te halen. Dit is jammer, want hierdoor is de dreiging minimaal en zo ook de spanning in de film.

Seventh Son is uiteindelijk een film die met een sterrencast maar weinig indruk weet te maken. De kans dat veel mensen de film na een dag alweer zijn vergeten is vrij groot. Maar misschien blijft er hier en daar een van de Jeff Bridges’s oneliners hangen. Toch is de film vermakelijk genoeg voor een bioscoopavondje. De 3D effecten zijn aardig gedaan, maar niet baanbrekend. De film moet het puur hebben van zijn soundtrack en het decor. Het is duidelijk waarom deze is uitgesteld.

Seventh Son krijgt vanwege de hierboven genoemde punten 2.5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Jeff Bridges...
  • Prachtig decor
  • Soundtrack

Wat is NOT

  • ...zijn accent
  • Oppervlakkig verhaal
  • Weinig boeiende personages

5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren