Selma

Selma is een indrukwekkende film over de strijd voor de stemrechten van de “Negro’s”. Nadat Martin Luther King zijn prijs voor de vrede ontving, wilde hij verdergaan met zijn tocht voor gelijkheid tussen de blanke en de zwarte mensen. Dit gebeurde bijna allemaal in Selma, een stadje waar de zwarte hun stemrecht wordt ontnomen.

Samen met zijn collega’s en vrienden wil Martin Luther King protesten en demonstraties gaan organiseren voor de gelijkheid. Hoewel hij wil dat alles zonder geweld verloopt, blijven de blanken erop inslaan en vallen er zelfs doden. Dit is de druppel voor Dr. King en hij besluit daarom een mars te organiseren van Selma naar Montgomery. Dit verloopt de eerste keer echter niet goed en er vallen weer veel gewonden. Dr. King besluit het nogmaals te doen totdat het uiteindelijk geweldloos zal lukken.

Selma is een indrukwekkende film en dat is dan ook het eerste wat je denkt na het kijken van de film. Het zal zeker een indruk achterlaten en dat komt door verschillende factoren.

Ten eerste is het acteerwerk absoluut geweldig. David Oyelowo is perfect gecast als Dr. Martin Luther King. Alles wat hij zegt klinkt alsof het je voor altijd zal blijven inspireren en zijn verschillende speeches zijn zo perfect getimed en overtuigend en passievol gebracht dat je jezelf er echt van moet weerhouden om niet heel hard “praise” door de zaal te roepen.

Niet alleen David Oyelowo is erg goed. De hele cast levert uitstekend werk en zorgt er ook voor dat je het niet droog zal houden. Daarnaast is het ook fijn dat ze de rauwe waarheid laten zien met het geweld in de film. Er wordt behoorlijk wat ingeslagen op de mensen tijdens de protesten en dit zie je dan ook allemaal. Dat zorgt ervoor dat je ook alles gelooft en wat er gebeurd geloofwaardig overkomt. Het voelt allemaal heel erg echt aan en dat is het natuurlijk ook geweest.

Ava Duvernay heeft het tevens perfect gedaan met de regie. Alles wat we zien verteld een verhaal en alles wat we te zien krijgen is simpel maar zeer effectief gefilmd. Er worden geen speciale shots gebruikt om indruk op ons te maken. Er zijn alleen shots gemaakt om het verhaal te vertellen en dat is wat Ava Duvernay dan ook doet.

Het enige nadeel wat ik me kan bedenken aan Selma is dat er maar weinig wordt verteld over het privé-leven van Dr. King. Er komen wel wat scenes voorbij wat het leven thuis laat zien, maar over het algemeen wordt er te weinig over verteld, terwijl er veel aan de hand is. Ook is het vreemd dat beide ouders weg zijn bij hun kinderen, terwijl ze dreigtelefoontjes krijgen dat mensen hun kinderen willen vermoorden.

Maar dit als enige minpunt maakt zeker geen slechte film. Selma is een voorbeeld van hoe biopics gemaakt zouden moeten worden. Het moet indruk maken en je aan het denken zetten. Er wordt door de hele cast geweldig geacteerd en zeker door David Oyelowo, die inspirerend werk aflevert. De film is het dan ook zeker waard om in de bioscoop te gaan bekijken. Dit alles zorgt ervoor dat Selma van ons 4 sterren krijgt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Fantastisch acteerwerk
  • Zet je aan het denken
  • Realistisch neergezet door Ava Duvernay

Wat is NOT

  • Thuisleven wordt achterwegen gelaten

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren