Evolve: van de makers van Left 4 Dead

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat uitgever THQ noodgedwongen moest stoppen. Diverse projecten leken samen met de uitgever te sneuvelen, maar concullega Take-Two zag wel wat in de ontwikkeling van Evolve. De dames en heren van Turtle Rock Studios hadden iets bijzonders in handen, zo dacht Take-Two. Ik geef ze zeker geen ongelijk, want wat ben ik blij dat deze game is opgepakt. Evolve staat al sinds de onthulling prominent op mijn verlanglijst en binnenkort is het wachten eindelijk voorbij.

Ten aanval

Ik heb zelf een beetje moeite met de uitdrukking “van de makers van”. In het verleden behaalde resultaten bieden immers geen garantie voor de toekomst. In het geval van Evolve snap ik het wel, want ontwikkelaar Turtle Rock Studios heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd met de Left 4 Dead-games: coöperatief knallen met een extreem hoge verslavingsfactor. Left 4 Dead voelde fris aan en bleef me lange tijd boeien. Evolve pakt dezelfde basis van een coöperatieve shooter en poogt eveneens een frisse aanpak te verzorgen, in de hoop ook nu weer vele gamers voor een lange tijd te boeien.

Al sinds de onthulling, ruim een jaar geleden, heb ik Evolve in de gaten gehouden. Heel veel aandacht eiste de game niet op, maar toch wist het concept me al snel te intrigeren. Geen hordes vijanden of gelijkwaardige tegenstanders. Nee, Evolve lijkt op papier een totaal oneerlijke strijd te bieden. Een groot monster tegenover 4 jagers. Uiteraard is het aan de mensen van Turtle Rock om alles in een goede balans te krijgen, maar het 4-tegen-1-concept is op voorhand al leuk gevonden.

De jacht gaat beginnen!

Het bekende systeem van personages met verschillende specialisaties maakt zijn opwachting, waardoor je lekker je eigen speelstijl kunt toepassen. Wees wel gewaarschuwd, want liefhebbers van de frontale aanval komen als solistische jager van een koude kermis thuis. In je eentje ben je vrijwel nergens tegenover het monster. Samenwerken is, zoals verwacht bij een co-op shooter, essentieel. Goed alle skills van je teamgenoten kan ervoor zorgen dat het monster geen schijn van kans heeft.

Wil je toch liever lompe actie? Dan kan je ook als monster losgaan. Net zoals je in Left 4 Dead als Infected kon spelen, biedt Evolve je ook de kans om het tegen de mensheid op te nemen. In het begin ben je nog een relatief zwak monster, maar als je lang genoeg uit de buurt van de jagers weet te blijven kan je evolueren tot een bijna onverslaanbaar wezen met diverse brute krachten. Hoe tof is dat!?

Zijn er dan geen gevaren die op de loer liggen voor een game als Evolve? Zeker wel. Zo is er het feit dat Evolve in vroeger tijden bedacht was als een last-gen game. In de loop der jaren heeft men dus de focus moeten verleggen van last-gen naar new-gen. Meer kracht en meer mogelijkheden van de nieuwe consoles, maar in hoeverre kan de game daar nog echt van profiteren?

Ook is er nog zoiets als herspeelbaarheid. Tom was er in zijn hands-on preview vol vertrouwen over. Ik heb nog wel enige twijfels. Hoe vaak hebben we immers niet beloftes gehad over dynamische werelden en enorme variatie, om er in de praktijk achter te komen dat je er nauwelijks iets van merkt? Een spelmodus als Evacuation, die meerdere spelmodi combineert, moet het antwoord hierop gaan vormen. Ik ben heel benieuwd.

Het is nog maar een kwestie van uren voordat de volledige game van Evolve in mijn console mag spinnen. De makers van Left 4 Dead hebben aardig wat krediet bij mij opgebouwd, dus ik hoop dat hun naam in ere blijft na heel wat uren met Evolve. De jacht gaat beginnen!

 1.   
  Jeroenvk94's avatar

  Gisteravond stiekem al wat gameplay streams zitten kijken! Kan echt niet wachten tot deze game in mn brievenbusje valt!

 2.   
  Andrevantoever's avatar

  Moet nog wat vrienden overhalen om deze game te halen, want met vrienden via de headset is deze game lijkt mij toch het leukst! 😳

 3.   
  OMGitsOhMyGoat's avatar

  Andrevantoever schreef, "Moet nog wat vrienden overhalen om deze game te halen, want met vrienden via de headset is deze game lijkt mij toch het leukst! 😳 "

  ja anders word je in een team vol noobs gedropt

 4.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  Wel vet dat je andere modes hebt, anders werd het wel heel saai, heb wel zin in deze game, maar er zijn toch 4 monsters in plaats van 3? #WWE

 5.   
  Tom's avatar

  sebastiaanwwe schreef, "Wel vet dat je andere modes hebt, anders werd het wel heel saai, heb wel zin in deze game, maar er zijn toch 4 monsters in plaats van 3? #WWE"

  Het vierde Monster, de Behemoth, krijg je alleen als je de DLC aanschaft of de game gepre-ordered hebt. 😉

 6.   
  Ey-Wha's avatar

  Tof item