New Nintendo 3DS Review

Nintendo brengt dit jaar een nieuw model van de 3DS naar de markt. Waar we eerder al aan de gang konden met de originele 3DS, de 3DS XL en 2DS, mogen we nu onze handen leggen op de ‘New’ Nintendo 3DS. Hoewel de naam pakkender had gekund, lijkt dit model wel degelijk een aantal vernieuwingen voor ons gamers te brengen. Maar verdient het apparaat ook een plaats naast je oude 3DS, of gaat het om slechts een kleine update? Wij nemen het met je door.

3D-verbetering

Misschien wel de grootste verbetering van de New 3DS zit hem in de verandering op het gebied van de 3D-mogelijkheden. Waar deze kernfunctie van de 3DS bijna als gimmick beschouwd kon worden op de oude toestellen, heeft Nintendo de functie eindelijk in orde gemaakt. Zo hoef je niet meer krampachtig vanuit één hoek naar je scherm te kijken, maar heb je nu ook bewegingsvrijheid met je hoofd tijdens het gamen! Door enkele aanpassingen is de 3D-functie veel stabieler geworden en volgt de 3DS gewoon je bewegingen. Zo is het eindelijk mogelijk om ook oudere toptitels als The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Luigi’s Mansion 2 en Super Mario 3D Land te spelen zoals ze bedoeld zijn. Voor het eerst voelde ik dan ook niet de nood om het 3D-schuifje gelijk omlaag te schuiven, maar wilde ik gewoon in vol 3D bovenop Goomba’s springen en spoken opzuigen. En dat voelde als een hele verademing!

C-stick, ZL en ZR

Gelukkig is de stabilisatie van de 3D-functie niet de enige vernieuwing. Zo heeft Nintendo een extra analoge stick, die al eerder extern aangebracht kon worden op je oude 3DS, nu in het apparaat ingebouwd. De C-stick biedt de mogelijkheid om de camera in 3D-games veel soepeler te besturen en zo een groter gevoel van vrijheid te ervaren tijdens het gamen. Hoewel deze C-stick gemakkelijk te bereiken is tijdens het gamen, werkt hij toch een stuk stroever dan de gewone Circle Pad. Zo moet ik eerlijk bekennen dat ik hem bijvoorbeeld weinig gebruikte tijdens het reviewen van The Legend of Zelda: Majora’s Mask. Daarbij moet gesteld worden dat de pook enkel bruikbaar is bij nieuwe games. Zo kon ik bijvoorbeeld niets ermee bij het spelen van een oudere titel als The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Het valt te bezien of dit nog wel mogelijk wordt door middel van software-updates. Doordat de C-stick vooralsnog slechts bij een aantal games werkt, is deze toevoeging nu nog zeer beperkt.

Verder biedt dit nieuwe model van de 3DS twee nieuwe knoppen: de ZL- en ZR-knop. Deze zijn direct naast de originele L- en R-knop geplaatst en zijn over het algemeen gemakkelijk te bereiken, al kan dat wat lastiger zijn voor mensen met grote handen en lange vingers. Hoewel de nieuwe knoppen een hoop diepgang en extra opties kunnen bieden in games, is het nog onduidelijk of ontwikkelaars hier daadwerkelijk veel mee gaan doen. Zo hadden de twee knoppen totaal geen extra functie bij een cross-platformgame als The Legend of Zelda: Majora’s Mask. We moeten dus nog afwachten of er 3DS-games zullen verschijnen die wel optimaal gebruikmaken van de twee knoppen. Door de toevoeging van de C-stick, ZL- en ZR-knop is het namelijk eindelijk mogelijk om op je handheld bijna net zo te gamen als op je console. De mogelijkheden zijn er dus zeker.

Amiibo

Nintendo-fans kunnen voortaan eindelijk hun Amiibo-figuren gebruiken voor hun handheld, dankzij de NFC-chip op de New 3DS. Super Smash Bros Bros. 3DS biedt nu al mogelijkheden voor de poppetjes en toekomstige titels als Code Name: S.T.E.A.M. en Xenoblade Chronicles 3D zullen dat voorbeeld volgen. Het is goed om te zien dat Nintendo de Amiibo’s serieus neemt, al zijn die mogelijkheden momenteel nog gering. Daarnaast is het een nadeel dat Amiibo’s momenteel slechts informatie van één game kunnen bevatten. Een Amiibo die gebruikt wordt voor Super Smash Bros. kan dus niet gebruikt worden voor een andere titel.

Conclusie

De New 3DS is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de originele 3DS. Vooral door de verbetering van de 3D-functie is het nu eindelijk mogelijk om te genieten van de 3DS zoals het al die tijd bedoeld was. Gelukkig is dit mogelijk bij alle 3DS-titels, waardoor het model zijn geld meer dan het waard is. Wel is er nog onzekerheid over wat ontwikkelaars exact gaan doen met de nieuwe knoppen van de handheld. Hetzelfde geldt voor de verbeterde processorkracht die het apparaat te bieden heeft. Zo zijn er op dit moment enkel nog cross-platformtitels als The Legend of Zelda: Majora’s Mask en Monster Hunter 4: Ultimate beschikbaar, die het nieuwe model niet tot het uiterste drijven. Daarom is het moeilijk om nu al goed vast te stellen wat de New 3DS exact te bieden heeft; daarvoor zullen we moeten wachten op titels als Xenoblade Chronicles. Bezitters van een oude 3DS hoeven voorlopig dus nog niet naar de winkels te rennen, al is één ding wel zeker: de New 3DS is de ultieme evolutie van de oude 3DS!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren