No Man’s Sky Fast Forward 2015

Krap een maand geleden konden pc-gamers zich weer uitleven in de uithoeken van het heelal met het uitstekende Elite: Dangerous. Met eerdere pareltjes als Freelancer, het recentere Eve Online en met Star Citizen in het vooruitzicht hebben pc-bezitters op het moment geen reden tot klagen. Het was altijd al een treurig gegeven dat de space-sim als genre enkel beperkt leek tot de pc. Dit jaar lijkt het kleine Hello Games te gaan breken met deze traditie, want het aankomende No Man’s Sky zal in eerste instantie voor de PlayStation 4 gaan verschijnen. Eind 2013 werd het ambitieuze project onthuld tijdens de jaarlijkse Spike Video Game Awards, vervolgens blies de game critici omver tijdens afgelopen E3. Een ware kraker lijkt in de maak, maar wat weten we tot nu toe van No Man’s Sky?

Project Skyscraper

Hello Games is een relatief kleine Engelse studio die we enkel kennen van de Joe Danger-serie. Dat de ontwikkelaar met een space exploration-game op de proppen zou komen, was dan ook redelijk onverwacht. Dit ambitieuze project komt echter niet zomaar uit de lucht vallen. Studio-oprichter Sean Murray liet zich vorige maand tijdens een interview met onze collega’s van Game Informer ontvallen dat het concept voor No Man’s Sky is ontstaan vanuit een idee dat hij sinds zijn kindertijd al op zak had. Sinds het spelen van het klassieke Elite (1984) en het ervaren van de oneindige vrijheid om te exploreren, koesterde Murray het verlangen om ooit zelf met een dergelijk concept aan de slag te gaan. Hoewel No Man’s Sky pas een jaar geleden werd aangekondigd, was de studio in werkelijkheid al een aantal jaar met de game bezig. Tijdens de ontwikkeling van Joe Danger 2: The Movie werkte Murray met drie kompanen al in het geheim aan een project dat de codenaam “Project Skyscraper” droeg. Hoewel de Joe Danger-serie succes heeft gehad, lijkt dit project de werkelijke reden waarom Hello Games in 2009 was opgericht.

Klaar met lineaire verhalen

Murray laat er tijdens een interview met the Guardian geen gras over groeien. Hij is naar eigen zeggen klaar met zeer restrictieve ervaringen en haalt de Call of Duty-serie aan als grootste voorbeeld van hoe een dergelijke game zichzelf afhankelijk maakt van een karrenvracht aan explosies, maar daarbuiten eigenlijk weinig te melden heeft. Daarnaast noemt hij The Last of Us één van zijn favoriete games van de afgelopen tijd, maar stelt daarnaast dat vanwege de lineaire opzet de ervaring voor elke speler hetzelfde is. Met No Man’s Sky wordt dit anders. De game zet in op een speelervaring die overeenkomt met open-ended games als Minecraft en Terraria en zal een enorme speelwereld bieden die voor iedere speler een andere ervaring zal opleveren.

Hoewel No Man’s Sky volgens Murray vooral inzet op het gevoel van eenzaamheid die de ruimte met zich meebrengt, biedt de game wel degelijk de mogelijkheid om met andere spelers samen te spelen. Maar Murray waarschuwt wel dat de kans dat je iemand anders tegenkomt vanwege de grootte van het speelveld aanvankelijk vrij klein zal zijn. Er zal ook een meer traditionele multiplayer-modus aan No Man’s Sky worden toegevoegd, maar hierover is nog maar weinig bekend. Wat we tot nu toe wel weten is dat de exploratie van de verschillende planeten en zonnestelsels, het verdienen van centen om betere schepen te kopen en het rondvliegen an sich centraal zullen staan.

Voorlopige conclusie

Hoewel No Man’s Sky tijdens afgelopen E3 een uitstekende indruk achterliet en de verwachtingen redelijk hooggespannen zullen zijn, blijft het nog afwachten wat het uiteindelijke eindproduct ons gaat brengen. Daarnaast is het natuurlijk afwachten in hoeverre de game ook op de console een publiek zal gaan vinden, want dat No Man’s Sky zich in een pc-niche bevindt moge duidelijk zijn. We zullen in 2015 gaan zien of het levensproject van Hello Games inderdaad een wolkenkrabber zal blijken of dat het enkel bij een zeer ambitieus idee zal blijven. No Man’s Sky verschijnt in de loop van dit jaar tijdelijk exclusief voor de PlayStation 4 maar zal in een later stadium ook de pc aan gaan doen. We wachten in spanning af, want als de wolkenkrabber inderdaad gerealiseerd wordt, zouden we zomaar met een potentiële game van het jaar te maken kunnen hebben.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over No Man’s Sky te weten te komen, bekijk de screenshots, check de video’s en lees al het nieuws.

  1.   
    OnOwned's avatar

    Het grote enthousiasme voor deze game begrijp ik niet. Eigenlijk begrijp ik niet wat deze game nou wil. Ga je ontdekken en dan missies doen of word het eindeloos rondvliegen en rondkijken. Voor zover ik heb gezien Is het vooral het laatste en dan kan ik net zo goed een goede docu kijken over de ruimte.

  2.   
    Dark_Phoenix's avatar

    OnOwned schreef, "Het grote enthousiasme voor deze game begrijp ik niet. Eigenlijk begrijp ik niet wat deze game nou wil. Ga je ontdekken en dan missies doen of word het eindeloos rondvliegen en rondkijken. Voor zover ik heb gezien Is het vooral het laatste en dan kan ik net zo goed een goede docu kijken over de ruimte."

    Dan heb je niet echt goed verdiept in deze game. Je kan zeker meer dingen doen dan rondvliegen en rondkijken. Je kan traden je kan grondstoffen verzamelen je kan vechten met npc en met echte spelers. Andere spelers kom je niet vaak tegen maar zodra je meer in de center van de galaxie komt kom je ook steeds meer echte spelers tegen. Die echte spelers kunnen je doden of helpen met je doel. Je hebt echt heel veel verschillende ships wat je kan kopen of stelen. Er komen ook nog meer features in de game wat nog niet bekend is.

  3.   
    AlexanderMRL's avatar

    Dit inderdaad.

    Ik ben benieuwd 😀 Ik ga de game zoiezo uitproberen. Maar tot zover is alles wat ik zie en weet van de game positief 😀

    Dark_Phoenix schreef, "

    ”OnOwned” schreef, "Het grote enthousiasme voor deze game begrijp ik niet. Eigenlijk begrijp ik niet wat deze game nou wil. Ga je ontdekken en dan missies doen of word het eindeloos rondvliegen en rondkijken. Voor zover ik heb gezien Is het vooral het laatste en dan kan ik net zo goed een goede docu kijken over de ruimte."

    Dan heb je niet echt goed verdiept in deze game. Je kan zeker meer dingen doen dan rondvliegen en rondkijken. Je kan traden je kan grondstoffen verzamelen je kan vechten met npc en met echte spelers. Andere spelers kom je niet vaak tegen maar zodra je meer in de center van de galaxie komt kom je ook steeds meer echte spelers tegen. Die echte spelers kunnen je doden of helpen met je doel. Je hebt echt heel veel verschillende ships wat je kan kopen of stelen. Er komen ook nog meer features in de game wat nog niet bekend is. "