Saints Row: Gat Out of Hell

De Saints zijn weer terug! Na een avontuur vol met aliens is het nu tijd voor een avontuur vol met demonen en lava. Saints Row: Gat Out Of Hell speelt zich namelijk af in het altijd warme domein van Satan himself.

In Saints Row: Gat Out Of Hell moet de altijd moordlustige Gat samen met Kinzie de boss redden uit de Hel. Hoe de boss daar terecht is gekomen? Satan had het briljante plan om zijn dochter, Jezebel te laten trouwen met degene die zorgt voor een flinke aanvoer van nieuwe bewoners van de Hel. Een ontvoering volgt en uiteraard willen de Saints hun leider weer terug. Tijd dus voor Gat en Kinzie om Satan persoonlijk op te zoeken.

Gat Out Of Hell is een standalone uitbreiding op Saints Row IV. Je hoeft het oorspronkelijke spel dus niet in je bezit te hebben om deze game te spelen. Om het verhaal te begrijpen hoef je Saints Row IV of zijn voorganger ook niet te hebben gespeeld, maar het is wel handig omdat je anders een paar referenties mist en de personages niet kent. Met name de terugkeer van Dex en een van de eindes die je kunt kiezen vragen erom dat je Saints Row en/of Saints Row 2 hebt gespeeld.

Qua controls en gameplay is Gat Out Of Hell niet echt iets nieuws in vergelijking met zijn voorgangers. De Hel is, net zoals de werelden in de vorige games, een grote open wereld die jou als speler veel vrijheid geeft. Je kunt snel door het verhaal en de bijbehorende missies racen, maar je kunt ook urenlang allerlei activiteiten doen en lekker veel onrust veroorzaken. Daarnaast zijn er ook een heleboel dingen die je kunt verzamelen, waaronder bijvoorbeeld zielen. Deze zielen kun je weer gebruiken om je krachten te verbeteren.

Duivelse krachten

Na verloop van tijd verzamel je namelijk allerlei krachten die je, net zoals bijvoorbeeld je eigenschappen, kunt verbeteren. Je zult sommige krachten nauwelijks gebruiken, maar het vliegen en het sprinten zijn twee krachten die vaak van pas komen. Het is dus slim om deze zo snel mogelijk te verbeteren. Daarnaast zijn er ook vier krachten die voornamelijk bedoeld zijn voor gevechten. Met de een kan je een aura oproepen waardoor je je vijanden in (koud)vuur en vlam zet, met de ander kan je gigantische demonen oproepen om voor je te vechten. Kortom, de ideale manier om dood, verderf en chaos te veroorzaken.

Hetzelfde geldt overigens voor de verschillende wapens, waaronder uiteraard de bekende pistolen, geweren en machinegeweren. Saints Row zou Saints Row echter niet zijn als er niet ook een paar… exotischere wapens in de game zouden zitten. Zo is er een geweer waarmee je exploderende kikkers kunt afvuren en ook een groot vlammend zwaard kan zich uiteindelijk in je arsenaal bevinden. En wat te denken van een geruite fauteuil met ingebouwde mitrailleurs en een wapen waarmee je je vijanden kunt bedekken met glazuur, waardoor ze worden opgevreten door andere tegenstanders?

Een van de sterke punten van deze game is uiteraard de humor. Lekker fout, lekker cheesy en soms ook verrassend. Met name een aantal epische musicalscènes zal ik niet snel vergeten en ook versies van bekende historische figuren zoals Shakespeare en Blackbeard weten indruk te maken. Het is dezelfde soort humor als in de voorafgaande delen en die eigenlijk nooit gaat vervelen. Dit in tegenstelling tot andere delen van dit spel.

Meer van hetzelfde

Saints Row: Gat Out Of Hell is, als je Saints Row: The Third en Saints Row IV heb gespeeld, meer van hetzelfde. Of dit goed is of slecht, hangt af van of je al ‘genoeg hebt’ van deze eerdere twee games. Heb je de andere twee games al (recent) gespeeld, dan kan Gat Out Of Hell relatief snel gaan vervelen.

Mijn persoonlijke favoriete game binnen de serie blijft nog steeds Saints Row 2. De drie daaropvolgende games zijn leuk, maar ondanks dat de humor over-the-top en leuk is, heb je het op een gegeven moment wel gezien. Er zit gevoelsmatig te weinig verschil tussen de laatste drie delen. Dit is mijn grootste probleem met Gat Out Of Hell. Het voelt niet vernieuwend aan. Dit hoeft geen probleem te zijn, gezien het een uitbreiding is, maar het voelt aan als een uitbreiding op Saints Row: The Third, niet als een uitbreiding op Saints Row IV. De serie mag wat mij betreft wel een flinke dosis vernieuwing krijgen. En daarmee doel ik niet alleen op een eventuele nieuwe engine of grafische update…

Conclusie

Saints Row: Gat Out Of Hell is een game waar je je, met name vanwege de grote hoeveelheid dingen die je kunt doen en verzamelen, uren mee kunt vermaken. Heb je deel drie of deel vier echter al gespeeld, dan biedt Gat Out Of Hell vooral meer van hetzelfde. Dat hoeft geen minpunt te zijn, maar hierdoor kan deze game sneller gaan vervelen. De humor maakt veel goed en ik heb me dan ook heel wat uren vermaakt met deze game. Een dosis vernieuwing en een frisse wind zouden de serie echter goed doen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Geweldige humor
  • Veel te doen

Wat is NOT

  • Meer van hetzelfde

7.2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren