Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain Fast Forward 2015

Als mensen mij vragen naar welke game ik in 2015 het meest uitkijk, hoef ik niet lang na te denken over het antwoord: Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Waarom? Simpel: de prequel Ground Zeroes was voor mij één van de vetste game-ervaringen van 2014 en al sinds de credits over het scherm rolden, snak ik naar meer. Maandenlang heb ik hongerig gedroomd van The Phantom Pain, maar nu begint dit epische avontuur toch eindelijk dichtbij te komen. Een mooi moment voor een snelle vooruitblik.

Kindsoldaten

Metal Gear-bedenker Kojima draait inmiddels al een aardig tijdje mee in het vak en de beste man is de jongste niet meer. En wat doe je wanneer je in je midlifecrisis belandt? Inderdaad: dan ga je serieus nadenken over het leven en word je mentaal volwassener. Dat resulteert meestal in een boel saaiheid waar Philip Freriks van zou gapen, maar in The Phantom Pain lijkt dit zich te vertalen in een heerlijk volwassen verhaallijn. De game wordt donkerder en controversiëler dan ooit, met thema’s als dood, ethiek en kindsoldaten.

Gelukkig is er ook nog steeds ruimte voor de humor waar de serie om bekendstaat, zoals we al konden zien in de Snake in A Box-video. Zo kun je vrijwel alles wat je tegenkomt in de wereld, van slapende vijanden tot geiten, met een Fulton-ballon naar je Mother Base sturen. Mother Base keert terug uit Peace Walker en vormt ook dit keer weer jouw persoonlijke hoofdkwartier. Doordat je jouw Mother Base kunt upgraden en uitbreiden, wordt er bovendien een aangenaam RPG-element aan de mix toegevoegd.

Snake vs. Snake

Bovendien bevat The Phantom Pain, naast de terugkeer van Metal Gear Online, ook een multiplayer-component dat naadloos geïntegreerd is in de singleplayer. Op de Gamescom kreeg ik dit al te zien (check ook de preview) en hoewel ik aanvankelijk sceptisch was, pakte het verrassend vet uit. De eerder besproken Mother Base staat hierbij centraal, want jouw persoonlijke fort kan veroverd worden door je medespelers!

Wanneer een tegenstander jouw Mother Base heeft veroverd, is het natuurlijk zaak deze terug te winnen. Hierbij lijkt stealth weer ouderwets belangrijk, want wanneer jij het in je eentje moet opnemen tegen een compleet leger aan vijanden, begin je niet veel met je Mk22-pistooltje. Wees echter wel voorzichtig, want je tegenspeler van vlees en bloed heeft een tactische positie ingenomen en staat met raketwerpers en ander zwaar geschut te wachten tot hij een glimp van je opvangt. Dit veroveren en heroveren van de Mother Base lijkt te gaan zorgen voor een leuke twist in de gameplay en het maakt de spelwereld nog dynamischer en levendiger.

Voorlopige conclusie

Metal Gear Solid: The Phantom Pain belooft op alle fronten een meesterwerk te worden. Het verhaal is aangrijpender en controversiëler dan ooit tevoren, de gameplay is flink op de schop gegaan (zonder zijn klassieke charmes te verliezen) en grafisch zet Kojima een nieuwe standaard. The Phantom Pain is zo HOT dat je al begint te zweten wanneer je ernaar kijkt! Dit zou zomaar eens één van de beste games ooit kunnen worden.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain te weten te komen, bekijk de screenshots, check de video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  supperbam's avatar

  ben je niet wat te lovend?

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Laat deze A.U.B uitkomen dit jaar! 😥

  En Hideo Kojima doet zichzelf erg tekort.
  Want ook al is/was hij erg jaloers op R*’rs Grand Theft Auto 5 game dat wil nog niet zeggen dat Metal Gear Solid The Phantom Pain geen triple-A game word waar misschien zelfs Rockstar jaloers op zult zijn.

  Ik kijk hier echt hard naar uit! 8)