Love is Strange

Love is Strange is een dramafilm over liefde en geluk, maar ook over verdriet, vooroordelen en acceptatie. Hoe zou het de twee verliefde en oudere mannen Ben en George af gaan als ze geconfronteerd worden met de moeilijkheden die hun levensstijl met zich mee brengt.

De film is geregisseerd door Ira Sachs, de man die eerder films als Forty Shades of Blue (2005) en Keep the Lights On (2012) maakte. Sachs heeft voor deze film elementen uit zijn eigen leven gebruikt. Hij en zijn man zijn na de legalisering van het homohuwelijk in New York in 2011 getrouwd en wonen met veel plezier in de wereldstad. Zijn man is net als het karakter George in de film een schilder. Sachs had de behoefte om een film te maken over hoe zijn eigen leven er op latere leeftijd misschien wel uit had kunnen zien.

Het verhaal gaat over kunstschilder Ben (John Lithgow) en pianoleraar George (Alfred Molina) die na een liefdesrelatie van 39 jaar de mogelijkheid krijgen om hun liefde te bezegelen met een huwelijk. De ceremonie vind plaats in hun woonplaats New York en wordt afgesloten met een receptie in hun eigen knusse appartementje. Helaas is er al snel weinig rede tot vreugde. Wanneer George zijn baan bij een katholieke school verliest vanwege zijn nu officieel vastgelegde geaardheid, komen de heren in geldproblemen. Ze zijn genoodzaakt hun geliefde appartement te verkopen en op zoek te gaan naar een goedkopere plek om te wonen.

Het gelukkige stel wordt uit elkaar gehaald, wanneer blijkt dat er geen ruimte is bij familie om ze samen een tijdelijk bed aan te bieden. De heren moeten daarom noodgedwongen apart van elkaar gaan wonen, na al die jaren samen te zijn geweest. Ben mag tijdelijk intrekken bij zijn neef Elliot (Darren Burrows), zijn vrouw Kate (Marisa Tomei) en hun zoon Joey (Charlie Tahan) in Brooklyn. Met die laatste moet hij wegens ruimtegebrek een stapelbed delen, waar de tiener logischerwijs niet heel blij mee is. George blijft in het gebouw waar hij al woonde, maar trekt één etage lager in bij twee bevriende en tevens homoseksuele mannen genaamd Ted (Cheyenne Jackson) en Roberto (Manny Perez). Door de vele feestjes en aanloop van mensen in het kleine appartement raakt George de controle over zijn eigen leven kwijt en is hij overgeleverd aan het ritme van zijn nieuwe huisgenoten. Ook Ben kan na een tijdje zichzelf niet meer zijn op zijn nieuwe logeeradres, wanneer hij merkt dat hij Kate en Joey in de weg loopt tijdens hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast zorgt de afstand tussen het pasgetrouwde stel voor veel verdriet.

Love is Strange heeft een vrij simpel, maar eerlijk en mooi liefdesverhaal met elementen waar mensen zich in zullen herkennen. Liefde tussen twee mannen, het omgaan met vooroordelen en veroordeling van bepaalde levensstijlen, maar ook familiebanden en persoonlijke frustraties worden in deze film prachtig belicht. Het acteerwerk van hoofdrolspelers John Lithgow en Alfred Molina is werkelijk uitmuntend. Je voelt de liefde en de pijn die de twee delen op het witte doek. Het feit dat de twee elkaar in het echt kennen en al jaren met elkaar wilde werken zorgt voor extra chemie tussen de twee mannen. Lithgow is bij de meeste mensen vooral bekend geworden van zijn rol in de tv-serie 3rd Rock from the Sun en afgelopen jaar konden we hem ook zien schitteren naast acteur Matthew McConaughey in Interstellar. Molina heeft in de afgelopen jaren verschillende uiteenlopende rollen gehad en gespeeld in films als Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark, Chocolat en The Da Vinci Code. Tevens speelde hij de slechterik Doc Ock in Spider-Man 2 uit 2004.

De film is vrij traag, maar dat is niet storend. Het geweldige acteerwerk in deze film valt juist extra op door de non-verbale communicatie die de acteurs richting elkaar hebben. Deze film zal echter niet iedereen aanspreken. Vooral een wat ouder publiek en liefhebbers van filmhuis-films zullen deze lieve, pure film zeker kunnen waarderen.

De soundtrack van de film is prachtig en versterkt de emoties die overgebracht moeten worden op het publiek. De muziek bestaat uitsluitend uit klassieke pianomuziek van componist Chopin, wat perfect past bij het karakter van de twee heren en de uitstraling en ‘feel’ van de film.

We geven deze lieve, pure, soms grappige en prachtig gemaakte film, waar ik regelmatig tranen bij in mijn ogen kreeg, dan ook 4 welverdiende sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het acteerwerk
  • De muziek
  • Het verhaal

Wat is NOT

  • Soms wat traag

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren