The Imitation Game

Door de jaren heen zijn er al talloze verhalen verteld over de Tweede Wereldoorlog, doormiddel van films. Een verhaal dat de meeste van jullie nog niet zullen kennen is dat van wiskundig genie Alan Turing. In deze film kruipt Benedict Cumberbatch in de huid van Turing en neemt hij je mee langs de bijzondere gebeurtenissen uit zijn leven. Benieuwd waar Turing toe in staat was in de oorlog? Je leest het hieronder in de recensie van The Imitation Game.

Waargebeurd verhaal
The Imitation Game verteld het waargebeurde verhaal van wiskundige Alan Turing, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werkzaam was voor de Britse crypto-analytische dienst. Iets simpeler gezegd was het aan hem en zijn team de taak onderschepte, gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. De taak zelf was echter een stuk lastiger, aangezien het Duitse coderings-apparaat Enigma dagelijks van instelling wijzigde en in de tussentijd miljoenen mogelijke uitkomsten had.

Benedict Cumberbatch
Voor een Brits-Amerikaanse film als The Imitation Game was het aan regisseur Morten Tyldum de taak een groot Brits acteur te strikken. Als snel werd Benedict Cumberbatch binnengehaald en volgden er later nog namen als Keira Knightley, Mark Strong en Charles Dance. Stuk voor stuk namen om je vingers bij af te likken en dat zien we dan ook meer dan terug op het witte doek.

Benedict Cumberbatch zet een fantastisch staaltje acteerwerk naar en sleept ons werkelijk mee door het leven van Alan Turing. Een leven dat lang niet altijd over rozen ging, ook al werd zijn daad, het ontcijferen van Enigma, gezien als één van de grootste prestaties ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en heeft dit volgens zeggen geleid tot de uiteindelijke overwinning van de alliantie.

Homoseksueel
Ook de homoseksualiteit van Turing wordt in de film duidelijk en op gepaste manier naar boven gehaald. Turing zelf werd in 1952 veroordeeld voor zedenfeiten omdat homoseksualiteit toen nog strafbaar was in Engeland. In de film geeft Cumberbatch op unieke wijze de ongemakkelijkheid van Turings homoseksualiteit weer, door onder andere een geforceerde en neppe relatie te beginnen met Joan Clarke (Knightley).

Christopher
Jarenlang proberen Turing en zijn team om de codes van Enigma binnen 12 uur te ontcijferen. Keer op keer moesten ze opnieuw beginnen, omdat de instellingen wijzigen en uiteraard zorgt dit voor frustrerende momenten. Maar wat als een machine als Enigma niet door een mens te breken is, maar alleen door een machine. Met zijn geniale wiskundige brein ontwikkeld Turing een eigen machine om Enigma te slim af te zijn. Waarom hij deze machine Christopher noemt zie je in de film.

Conclusie
Met een cast als er voor The Imitation Game is opgetrommeld kan het haast niet anders dan dat de film hoge ogen gooit op het gebied van acteerwerk. Dankzij dit sterke werk komt het waargebeurde verhaal nog sterker over dan ooit en had het naar onze mening op geen betere manier verfilmd kunnen worden. Hoewel homoseksualiteit vandaag de dag niet meer strafbaar is in Engeland is het over de hele wereld nog steeds een gevoelig onderwerp. Toch heeft het verhaal van Turing iets unieks en drukt het ons met de neus op de feiten: homoseksualiteit is geen ziekte of aangeboren aandoening.

Als we alles bij elkaar optellen komen we al snel tot de conclusie dat The Imitation Game een meesterwerk is van de relatief onbekende regisseur Morten Tyldum. Naast wat Noorse producties is hij namelijk nog nooit betrokken geweest bij een dergelijk groot project. Wij prijzen deze geweldige prestatie dan ook en voorspellen zelfs dat de film mogelijk meerdere Oscars zal gaan winnen. Van ons krijgt de film alvast een dikke vier en een halve ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Benedict Cumberbatch
  • Acteerwerk
  • Cast
  • Actueel

Wat is NOT

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren