Wat is Lizard Squad?

Het is Eerste Kerstdag, het slagveld dat het eerste kerstdiner heet is voorbij en je wilt nog even een uurtje ontspannen. De Xbox One gaat aan om Destiny te spelen. Wat is dit nou, het werkt niet? Nou dan maar via Plex een film kijken. Dar werkt ook niet. De PlayStation 4 gaat aan, maar even online met KillZone zit er ook niet in. Een serie kijken via Netflix? Vergeet het maar. Vuile *&^%$! zooi (lees: duizend bommen en granaten), ik ga wel Tetris spelen op mijn Gameboy, dat werkt tenminste…

Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt, zowel het PlayStation Network als Xbox LIVE zijn gisteren aangevallen en offline geweest. Het verhaal hierboven is wat gechargeerd, want offline games werken prima en ik ben dan ook lekker Far Cry 4 gaan spelen. Maar dat consoles steeds afhankelijker worden van online functies lijkt mij duidelijk. De hackgroep Lizard Squad had het al aangekondigd, tijdens de Kerst zouden gamers weinig online kunnen gamen en Xbox LIVE zou volgens hen zelfs voor altijd offline gaan. Grote woorden, maar zou het waar kunnen zijn? Xbox LIVE volledig offline halen is natuurlijk onzin, maar dat Lizard Squad online vervelende acties kan uitvoeren is duidelijk. De hackgroep heeft al meermaals het PlayStation Network offline gehaald en vele andere gamingserivces, zoals Destiny, League of Legends, enzovoort, ontkwamen dit jaar ook niet aan de wraak van de Lizard Squad. De vraag is natuurlijk wie doen dit en wat is hun doel?

Wie zijn deze scriptkiddies?

Wie er achter Lizard Squad zit is niet duidelijk. Sterker nog, het is niet duidelijk of het om een groep of een enkel persoon gaat. Hebben we het over enkele scriptkiddies, zijn het techexperts uit Noord Korea of is het je verveelde buurman? We weten het simpelweg niet. Het meest voor de hand liggend is een kleine groep van enkele hackers. Uit eerdere uitspraken van de groep blijkt dat het misschien sympathisanten met IS zijn, maar nu zegt de groep ook bij Noord-Korea te horen. Persoonlijk denk ik dat we het hier over een kleine groep jongvolwassenen hebben die nergens voor strijden, maar gewoon onzin roepen om aandacht te krijgen. IS maakt een opmars, Lizard Squad hoort er bij. Noord-Korea hackt Sony, Lizard Squad doet mee.

Moeten we bang zijn voor deze droeftoeters?

Lizard Squad bestaat ook niet uit hackers in de echte zin van het woord. Ze dringen geen systemen binnen om data te stelen en maken geen gebruik van fouten in software om binnen te dringen. De groep houdt zich bezig met het lamleggen van systemen door middel van DDos-aanvallen. Hiervoor heeft het in ieder geval toegang tot een botnet, dat op dit moment groot genoeg is om tegelijk het PlayStation Network en Xbox LIVE plat te leggen. Dit is op zichzelf best eng, want een groep onbekenden met genoeg macht om, wanneer het hun zint, redelijk grote netwerken plat te leggen. Dat moeten we niet willen. Laten we dan ook hopen dat dit botnet snel opgedoekt zal worden. Zelf zegt de groep faciliteiten gehackt te hebben die de onderzeese internetkabels faciliteren, maar dit moeten we echt met een hele grote korrel zout nemen.

Wat willen deze gekkies?

Er zijn hacktivisten en er zijn trollen. Hacktivisten willen door middel van hun aanvallen iets bereiken of duidelijk maken. Terwijl trollers gewoon door vervelend te zijn aandacht willen vergaren. Lizard Squad spreekt hun doel niet keihard uit, maar geeft af en toe aan dat het wil dat grote bedrijven meer moeten investeren in hun netwerken. Ze zijn tegen de hebzucht van grote bedrijven. Het platleggen van netwerken met abnormale grote aantallen data (dat is wat DDos simpel gezegd is) bewijst echter weinig. Ja, het bewijst dat de bedrijven niet alles doen om hun netwerken te beschermen, er zijn namelijk steeds meer mogelijkheden om je te beschermen tegen DDos-aanvallen. Het bewijst verder echter niet dat de netwerken onveilig zijn, want investeren in dataveiligheid is veel belangrijker. Het zou fijn zijn als het PlayStation Network nooit down is, maar mijn persoonsgegevens zijn prioriteit nummer één.

Het lijkt er meer op dat Lizard Squad gewoon flauwe trollers zijn. Ze willen aandacht en af en toe, als het hun schikt, roepen ze dat ze een doel hebben. Keihard voor dit doel vechten doen ze echter niet. Nee, de groep vraagt via Twitter om retweets en volgers om met hun aanvallen te stoppen. Niet geheel verrassend worden de aantallen retweets die de groep vraagt steeds weer wat hogen. Helaas reageren mensen hier ook nog op. Dit keer ging het zelf zo ver dat internet-bekendheden begonnen met reageren. Kim Dotcom bood Lizard Squad zelfs levenslange gratis accounts voor zijn online services aan. De groep vroeg 3000 accounts om te stoppen. Hoewel ik niet geloof dat dit de echt reden is waarom Lizard Squad stopte met de aanval, toont het wel weer dat het de groep niet om een echt doel gaat. Nee, gratis shit en aandacht dat is waar hun wereldje om draait.

Gaat dit stoppen?

We kunnen helaas weinig tegen Lizard Squad doen, maar gaat dit dan nooit stoppen? Dat lijkt mij niet. De FBI zit namelijk achter de groep aan, want naast het platleggen van netwerken heeft de groep een tijdje geleden ook een bommelding gedaan voor een vliegtuig waar een manager van Sony aan boord zat. Experts zeggen dat het een kwestie van tijd is voordat mensen voor de acties van Lizard Squad worden opgepakt. We kunnen ook hopen dat social media-kanalen als Twitter en Facebook actie ondernemen en de groep blokkeren. Dreigen en afpersen is namelijk mijns inziens niet volgens hun regels. In de tussentijd hoop ik dat alle dommertjes stoppen met het geven van aandacht aan Lizard Squad, retweet en volg ze niet! Last but not least zou het natuurlijk ook fijn zijn als bedrijven als Sony en Microsoft actie ondernemen en zich tegen dit soort aanvallen beschermen. Dan heeft al deze onzin toch nog wat opgeleverd.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik hou wel van GN artikels, maar nu geef je precies wat The Lizard Squad wil hebben. Roem en/of aandacht voor hun acties.

  Want vooral met die Twitter actie, want ik weigerende toen ik het zag en hoorde om mee te doen, en hun Tweet te delen zodat ze hun terreur (ja ik noem dit zo) (tijdelijk) stoppen tegen PSN & XBL!
  Ik heb liever dat (ik zit op psn) Playstation Network voor een dag of twee niet bereikbaar is dan dat ik hun eisen inwillig! 👿

  En ik moet ook zeker erg boos zijn op Microsoft maar vooral ook zeker op Sony! Jullie hebben de dreiging al zien aankomen een aantal weken terug toen Lizard Squad twitterde dat ze op eerste Kerstdag alles (voorgoed) plat zouden leggen. (Dus jullie konden extra maatregelen treffen en alles dubbel beveiligen)

  Ik weet bij deze niet of het verdraaid goede hackers zijn die echt overal binnen kunnen komen, OF dat jullie met miljoenen in kas (door ons, de game(ste)rs) gewoon té weinig doen in de online beveiliging van psn & XBL terwijl jullie wisten dat het ging gebeuren!!

  Dus mocht dat waar zijn, SHAME ON YOU MICROSOFT EN BOVENALL SONY! 😥

  (of ben ik nu té streng tegen de bedrijven?!?)

 2.   
  Moodey's avatar

  Meeste info over ze zijn al bekend op lizardsquad.info door firstsquad… T zijn vooral kinderen..

 3.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Mooi artikel!

  Dus Lizard Squad wilt dat Microsoft en Sony hun servers verbeteren? Als Microsoft en Sony, Lizard Squad nou uitnodigen op het hoofdkantoor om hun online servers te verbeteren en na afloop 1 miljoen dollar aan Lizard Squad geven, is het gezeik dan eindelijk opgelost?

 4.   
  DeAdSeYe's avatar

  Op één van hun oudere twitter accounts stond ooit een lijst met, meet the crew. Hier stonden allemaal accounts van jongeren die lid waren van LizardSquad.

  Niet houden deze jongeren zich bezig met het plat leggen van systemen, zo verkochten ze ook wiet om LizardSquad te kunnen financieren en stonden ze al te graag met “replica” vuurwapens te zwaaien.

  Ze menen dat ze gangsters zijn en willen niks anders als aandacht. Het zijn kleine tuig crimineeltjes. Niet veel later waren er een aantal jongeren in America opgepakt door de FBI, nu hebben ze onderhand weer een andere officiële twitter account, of ze hebben er meerder.
  Daarnaast hebben ze ook flinke ruzie met FinestSquad, een groep “hackers” die probeert om LizardSquad te ontmantelen.

  EDIT: Heb het zojuist opgezocht, de leden die ze hadden gedeeld via de officiële twitter, zijn gearresteerd.

  Dit bleek één van hun leiders te zijn, die ook het wiet verkocht en met wapens staat te zwaaien.

  http://prntscr.com/5gyjqt

  https://twitter.com/gdkjordie

 5.   
  Danielle.k's avatar

  Aan de ene kant hoop je dat de dommertjes stoppen met het aandacht geven van deze groep maar aan de andere kant zie ik hier een topic met over Lizard Squad 😕 en krijgen ze uitgebreid aandacht hier op Gamersnet via 3 topics over deze ellende, kom toch veel op hetzelfde neer vind ik.

  Ik vermaak me prima met andere games maar vind het wel vervelend dat mensen niet online kunnen gamen of gebruik kunnen maken waar ze voor betalen.

 6.   
  JeroenvdB's avatar

  oo nee wat doen jullie nou gamersnet???

  zo geef je precies wat ze willen! aandacht! HHet zijn kanslose noobs met geen leven daar moet je niet aandacht aan besteden!! 😡

 7.   
  milez1983's avatar

  en hoe komen jullie toch aan het woord droeftoeters…..hahahaha

 8.   
  Thijs.'s avatar

  ene kant is het goed dat ze betere netwerken willen andere kant is het allemaal een beetje flauw. hopelijk worden ze snel opgepakt

 9.   
  Bram_M99's avatar

  Stoer achter een pc en alles durven, maar we weten allemaal dat zodra iemand erachter komt wie het zijn en waar ze zijn zij problemen hebben… Jammer dat ze dit doen en vooral tijdens kerst, ik had een interview met hen van de BBC gelezen en daar zeiden ze dat het ze wel speet maar, uh… Ja, we doet het toch…
  Triest, erg jammer