Final Fantasy Type-0 HD Fast Forward 2015

Fans van de Final Fantasy-reeks staan bovenal te trappelen om eindelijk met Final Fantasy XV aan de slag te gaan, maar voor het zover is, heeft Square Enix een andere, oudere titel voor ons in petto. In 2011 verscheen Final Fantasy: Type-0 in Japan op de PlayStation Portable, maar aangezien die handheld al dood was verklaard in het Westen, moesten we met lede ogen aanzien hoe die veelbelovende JRPG aan ons voorbijging. In 2015 echter, zal Square Enix deze titel alsnog wereldwijd uitbrengen in een heerlijk nieuw jasje op de PlayStation 4 en Xbox One. De vraag is alleen of een PSP-spel net zo geslaagd is op de new-gen consoles.

Welkom in je nieuwe klas

Zoals we inmiddels gewend zijn van Final Fantasy, staan ook in Type-0 kristallen centraal. De vier staten in de game danken hun macht aan een krachtig kristal, maar er zit een addertje onder het gras. De kristallen zorgen ervoor dat herinneringen aan de overledenen verdwijnen, zodat conflict een continue factor blijft. Wanneer de technologisch superieure staat Militesi een nieuw wapen inzet dat de magie van kristallen uitschakelt, bevinden de andere staten in gevaar. Gelukkig is daar een speciale elite-eenheid, Class Zero, die magie onttrekt van hun zielen in plaats van te vertrouwen op de kristallen. Jij neemt deze klas onder de knoppen.

Dat betekent een grote hoeveelheid speelbare personages, want je klas bestaat uit veertien figuren. Tof is dat ieder figuur zijn eigen wapen en stijl heeft, waardoor je bijvoorbeeld met kaarten kunt vechten als Ace, of met een katana je vijanden kunt bewerken als Jack. Aangezien de game je de mogelijkheid geeft om met veel meer personages te spelen dan gebruikelijk is voor de Final Fantasy-reeks, voelt Type-0 een stuk groter aan doordat je daadwerkelijk aan kleine veldslagen zult deelnemen. Aan de andere kant krijg je niet de kans om even veel tijd te stoppen in elk van de figuren.

Aan de slag dan maar!

Kennen we het vechtsysteem van Crisis Core: Final Fantasy VII nog? Lekker in real-time knokken? Dat kunnen we weer gaan ervaren met Type-0, want de game belooft ons heerlijk veel actie voor te schotelen. Tijdens gevechten kun je wanneer je wilt wisselen tussen de drie aanwezige personages. Elk figuur kent eigen speciale vaardigheden, maar samenwerking is ook een vereiste, daar de zogeheten Trinity Attack je in staat stelt de gezamenlijke kracht van je drietal in te zetten om je tegenstanders een kopje kleiner te krijgen. Het was wellicht tof geweest om op de nieuwe consoles, die niet rekening hoeven te houden met de gelimiteerde rekenkracht van de PlayStation Portable, een groter team aan te voeren dan eentje van drie, maar het zij zo.

We kunnen echter wel vernieuwingen en verbeteringen op andere fronten verwachten. Naast de indrukwekkende grafische update, is het bijvoorbeeld mogelijk om je te wagen aan de Super Hard-modus, naast de bestaande makkelijke, normale en moeilijke speelniveaus. Het origineel bevatte slechts drie moeilijkheidsgraden. In Type-0 HD is het niet uitzonderlijk speciale multiplayer-element van het origineel gesloopt, maar de magie die exclusief was voor multiplayersessies is niet geïncorporeerd in de hoofdgame. Verder zijn alle downloadbare kostuums van het origineel ditmaal vrij te spelen in de HD-versie.

Voorlopige conclusie

Hoewel Final Fantasy: Type-0 destijds geroemd werd als een van de beste PlayStation Portable-titels, is het nog de vraag of een dergelijke titel een succesvolle overstap naar de new-gen consoles kan maken. Mocht er te weinig aangepast zijn aan de gameplay en het level design om het geheel ook op het grote scherm interessant te houden, dan wordt de potentie van de vernieuwde versie simpelweg niet volledig benut. Aan de andere kant vormt Type-0 HD wel dé mogelijkheid om een van de beste Final Fantasy-games sinds tijden in het Engels te ervaren. Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over die fenomenale soundtrack. Final Fantasy-fans zullen in maart in ieder geval genieten, voor de rest van de mensen is het nog even afwachten.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Final Fantasy: Type-0 HD te weten te komen en check ook gelijk de video’s.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren