Block N Load Fast Forward 2015

Onlangs was het een groot feest, want toen mochten we richting Cambridge afreizen om daar voor de tweede keer aan de slag te gaan met Block N Load, een game die zich het beste laat omschrijven als een first person Minecraft shooter. De gesloten beta is inmiddels in volle gang en dus ben je misschien zelf ook hard aan het plannen en knallen op dit moment. Zo niet, dan ga ik jullie precies uitleggen waarom Block N Load best wel eens een groot succes kan worden.

Minecraft + Team Fortress = Block N Load

Jagex maakt er absoluut geen geheim van dat het heeft gekeken naar Minecraft. Het succes van dat spel hoeven we niet meer uit te leggen, maar de ontwikkelaar wil die toffe elementen combineren met een game als Team Fortress (5 vs. 5). Een op klassen gebaseerde shooter, waar je voordat ieder potje begint een bouwfase hebt. Hoe lang deze bouwfase duurt, is helemaal zelf door de host in te stellen, maar het is de bouwfase die zo uniek is aan de game. In iedere ronde dien je namelijk één of meer stellingen te verdedigen. Deze bescherm je door een sterke verdediging op te zetten. Let echter wel, de game voelt als Minecraft en dus kun je naar boven bouwen met blokken, maar ook ondergronds kruipen om zo gemene vallen neer te zetten voor je tegenstanders.

Dit geldt ook andersom, want vaak is het slimmer om niet de hoofdweg te nemen, maar simpelweg te gaan graven. Dit moet je overigens wel leuk vinden, want het graven is een langzaam proces. Voor mij is het resultaat echter wel bevredigend genoeg, want meer dan eens wist ik een vijandelijke verdediging binnen te dringen door te graven. Zet een spawn-point op een slimme manier neer en ook je teamgenoten kunnen de aanval inzetten achter de vijandelijke linies. Erg bevredigend.

Campen

Hoe je te werk gaat, heeft niet alleen te maken met tactiek, maar ook met de keuze voor een klasse. Block N Load kent namelijk zes klassen, variërend van een tank, een ninja, een sniper, een medic, een engineer en een all-rounder. De engineer is natuurlijk leuk voor tijdens de bouwfase, want hij kan turrets neerzetten. Niet onbeperkt natuurlijk, want alles wat je bouwt, kost punten en deze kun je aanvullen door te graven. Elk blok dat je weggraaft levert een variabel aantal punten op, afhankelijk van het materiaal van het blok (Minecraft anyone?).

Mijn favoriete klasse was echter de Sniper. Nigel Purdey Longshott heeft heel fijn wapen, zeker als je van bouwen houdt. In verschillende rondes heb ik een grote sky bridge gebouwd, over de vijandelijke linies heen. Een betere plek voor support is er niet, want toen mijn medespelers in de buurt kwamen van een vijandelijke stelling, kon ik van boven dood en verderf zaaien. En omdat we allemaal nieuwe spelers waren, bedacht niemand even naar boven te kijken. Campen was nog nooit zo lekker!

De basis van de game is klaar en Jagex zegt vier mappen continu te gaan verversen. De minst gespeelde map zal iedere maand vervangen worden door een nieuwe, afhankelijk van hoeveel erop gespeeld wordt. Daarnaast is de ontwikkelaar ook van plan thema-mappen te maken. Hoe vet zou het zijn om een torenhoog kasteel te verdedigen? Het zal er nog niet bij zitten in het begin, maar ongetwijfeld volgen na de launch ergens in 2015.

Toch zijn er nog wel zorgen, want hoewel de basis enorm vermakelijk en verslavend is, vond ik de balans nog ver te zoeken. Het is meer Minecraft dan Team Fortress, want het schieten voelt een beetje klungelig aan. Sowieso dien je tegenstanders veel te vaak te raken alvorens ze neervallen en het verschil tussen een headshot en een schot in de benen was niet erg duidelijk. Zeker als sniper is dat soms erg vervelend. Het mag wat mij betreft net wat meer gaan voelen als een shooter, aangezien dat op de bouwfase na toch het grootste gedeelte van de gameplay is.

Voorlopige conclusie

Er is nog geen releasedatum voor Block N Load, dus er is nog tijd genoeg om de hierboven genoemde kritiekpuntjes aan te pakken. In een gesprek met de Creative Director Alex Horton kwam duidelijk naar voren dat het schietelement nog aandacht verdient, maar de basis hebben ze zeker al onder de knie. Block N Load is zeer verslavend, enorm vermakelijk en zal en grote doelgroep aanspreken. Wij zijn dan ook al druk bezig met de beta en hopen snel op een releasedatum.

Bekijk onze gamepagina om nog veel meer over Block N Load te weten te komen, bekijk de screenshots, check de video’s en lees al het nieuws.

 1.   
  bjorntukkertje's avatar

  Ik heb ook wat aantal video’s over deze game gezien, het ziet er erg gaaf uit, het is strategisch en leuk, meestal heb ik het niet zo met strategische games omdat ze simpel weg te saai zijn, maar deze game heeft ook veel actie en dat is echt leuk

 2.   
  OMGitsOhMyGoat's avatar

  heb me nu ingeschreven voor de beta

 3.   
  sksk55's avatar

  heb de beta gespeeld en moet zeggen dat ik me erg heb verveeld er was te weinig duidelijkheid over wat je nou moest doen en hoe je dat moest doen en heb het spel dan ook afgesloten na 2 potjes 😕

 4.   
  Admigo's avatar

  Mooie game is dit. Erg tactisch en teamwork is echt vereist.
  Kan niet wachten tot de game uitkomt.
  Heb hem zelf al gepre-orderd. 😀

 5.   
  OMGitsOhMyGoat's avatar

  beta key ontvangen nu downloaden 😆 😆 😀