Unbroken

Op 2 juli van dit jaar overleed de Amerikaanse atleet Louis Zamperini op 97-jarige leeftijd. Zamperini was een man met vele verhalen en dat laat deze biopic dan ook zeker zien. Angelina Jolie neemt ons mee op een emotionele tocht, door het leven van de sporter en toont de gruwelijke kanten van de oorlog. Is dit een ode aan de prestaties van Zamperini?

In zijn jonge jaren
Als jong jongetje was Zamperini een nietsnut en werd hij hier dagelijks mee gepest. Wanneer hij de sport hardlopen ontdekt dankzij zijn beste vriend Russell lijkt hij zijn roeping te hebben gevonden. Unbroken toont ons niet alleen het oorlogsgeweld maar leidt ons ook door de jeugd van één van de beroemdste atleten van de Verenigde Staten.

Angelina Jolie
Na haar regiedebuut met In the Land of Blood and Honey heeft Angelina Jolie haar zinnen gezet op een meesterwerk dat bij menig mens zal blijven hangen, zoals gezegd een verfilming van het leven van Louis Zamperini. In alles is te zien dat Jolie er meer dan veel voor over had de extreme gebeurtenissen uit het leven van Louis naar het witte doek te brengen. Van de fantastische shots te midden van de oceaan tot aan de uitgemergelde lichamen van de acteurs.

Oorlog
Zamperini werd geboren op 26 januari 1917 en maakte beide Wereld-oorlogen mee. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was hij allang geen braaf mannetje meer en vocht hij op 22-jarige mee in de strijd tegen onder meer de Japanners. Na een succesvolle missie wordt zijn groep opgeroepen voor een reddingsmissie, een Amerikaans vliegtuig is van de aardbodem verdwenen en aan Zamperini en zijn mannen de taak de bemanning terug te vinden.

Zoals we weten uit de geschiedenisboeken gaat dit vreselijk mis en stort ook het toestel van Zamperini in de oceaan. Zamperini, Russel (Domhnall Gleeson) en Francis (Finn Wittrock) overleven de crash en drijven op een reddingsvlot te midden van de oceaan. Er is geen stukje land in de omgeving te bekennen dus telt er maar één ding: overleven.

47 dagen
Na ruim anderhalve maand op zee te hebben gedobberd en overleefd te hebben op rauw vlees wordt de groep gered. Tot zo ver het goede nieuws, want al snel blijkt dat hun redders in nood niet in vrede komen, het zijn de Japanners. Onder leiding van Generaal Mutsushiro Watanabe (Takamasa Ishihara), ook wel Miyavi genoemd, worden de drie naar een concentratiekamp gebracht waar ze onder barre omstandigheden de meest ranzige en respectloze taken dienen te voltooien.

De jaren vliegen voorbij en in de Verenigde Staten wordt door de regering naar buiten gebracht dat Zamperini in de oorlog is omgekomen. Ook in Japan komt dit nieuws aan en Mutsushiro maakt hier gretig gebruik van. Hij laat Zamperini via de Japanse radio zijn familie inlichten, maar uiteraard niet zonder tegenprestatie. In een volgende radio uitzending dient hij zijn land te verraden.

Acteerniveau ten top
Jack O’Connell levert met Unbroken een fantastische prestatie af. Van begin tot eind voel je de emoties van Zamperini overkomen en dat is dan ook misschien wel de grootste kracht van deze biopic. Zonder enige moeite te hoeven doen leef je je in in het zware leven van de atleet en veeg je geregeld een traantje weg, want wat heeft deze man een zwaar leven gehad.

Dat het werk van O’Connell in deze film zo sterk is, is onder andere te danken aan zijn tegenspeler, de op sommige momenten emotieloze Takamasa Ishihara. Miyavi straalt in het concentratie kamp meer dan alleen gezag uit en het is dan ook zeker iemand om bang van te worden. Kortom, een rol die Ishihara op het lijf lijkt te zijn geschreven.

Grote namen, kleine rollen
De laatste tijd zien we het steeds vaker, het zijn de grote acteur die in films als deze de kleinere rollen op zich nemen. In dit geval is dat acteur Jai Courtney die de rol van Hugh op zich neemt en de piloot is van het vliegtuig waarin Zamperini ter zee stort. Jai kennen de meeste waarschijnlijk uit films als A Good Day to Die Hard, Jack Reacher en het wat recentere Divergent. Het is toch jammer dat zo’n grote acteur in Unbroken een wat kleinere rol heeft. Hij is zo kort te zien dat we het bijna een cameo kunnen noemen.

Conclusie
Voor degene die niet bekend zijn met de verhalen over Zamperini zullen we het slot van de film geheim houden. Unbroken heeft ons in ieder geval sprakeloos achtergelaten in de bioscoopzaal. De nieuwe film van Angelina Jolie maakt meer indruk dan je van tevoren verwacht en toont daarbij ook nog eens veel van de ruwe kant van de oorlog waaronder eindeloze martelingen. Ga dan ook zeker niet met een lege maag naar binnen. Unbroken krijgt van ons 4,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Indrukwekkend
  • Emotioneel
  • Ruwe kan van de oorlog

Wat is NOT

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren