Exodus: Gods and Kings

Het is tijd voor wederom een bijbel-verfilming. Eerder dit jaar hadden we al de film Noah met Russel Crowe in de hoofdrol. Ditmaal zien we Christian Bale als het personage Mozes. Onder leiding van Ridley Scott brengt hij één van de meest epische bijbel-verhalen terug naar het grote scherm. Wil je weten of dit gelukt is? Lees dan verder!

Velen zullen dit verhaal al kennen, maar toch nog even een kleine samenvatting. Mozes is als jongen opgegroeid in het huis van de farao, samen met de biologische zoon van de farao, Ramses. Wanneer zijn vader sterft komt Ramses aan de macht. Hij krijgt te horen dat Mozes geen echte Egyptenaar is, maar de zoon van een slaaf. Mozes wordt verbannen en krijgt een missie van God die hem aanstelt om alle 600,000 slaven te bevrijden uit de handen van de Egyptenaren. Eerst moet Mozes, Ramses zien te overtuigen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Laten we beginnen met te zeggen dat de landschappen in de film fantastisch zijn gemaakt. Het is te merken dat Ridley Scott veel tijd heeft besteed aan het maken van Exodus: Gods and Kings. Niet alleen het bovengenoemde, maar ook alle andere special effects zijn Oscar-waardig en maken de film nog meer episch dan dat deze al is. Dat het er allemaal spectaculair uitziet is wel te verwachten van de regisseur die achter de films Kingdom of Heaven en Gladiator zit. Hier en daar zijn er shots van de stad Memphis, waar je mond van open valt. Ook het ruige leven van de slaven in de grote steden wordt mooi in beeld gebracht. De special effects helpen evenzeer bij het realisme van de tien plagen, die zorgen voor veel spannende scènes. Maar een van de mooiste scènes in de film heeft te maken met het openen van de rode zee.

Hoe prachtig de film visueel ook is, het compenseert niet het hier en daar mindere acteerwerk van de spelers, hoewel Christian Bale het als Mozes zeker niet slecht doet. Toch is Exodus: Gods and Kings niet Bale’s beste werk. Joel Edgerton speelt farao Ramses, een koppige man die niet opgeeft. In het begin worden er meer personages geïntroduceerd, maar deze hebben in de rest van de film slechts een kleine rol. Fans van Sigourney Weaver, Aaron Paul en Ben Kingsley zullen hierdoor erg teleurgesteld zijn, want zij zijn voorbeelden van deze personages zonder enige verdere ontwikkeling in de film. Dit is natuurlijk geen probleem voor fans van Christian Bale want daar ga je meer dan genoeg van krijgen in Exodus. Ook is God in de film aanwezig, we zullen niet verklappen hoe, maar voor zover je een originele versie van God kan uitbeelden is het dusdanig goed gedaan.

Ridley Scott heeft goed bronmateriaal beschikbaar gebruikt voor Exodus: Gods and Kings, maar toch voelt het verhaal van de film wat ouderwets. Dit komt omdat het Mozes-verhaal al minimaal vier keer eerder is verfilmd. Het enige wat Exodus: Gods and Kings onderscheid van al die andere films, zijn de verbluffende special effects. Verder is er weinig aan veldslagen aanwezig. Richting het einde bouwen ze hier naar toe, maar het laatste gevecht vindt helaas niet plaats. Dit is erg jammer en kan zeker voelen als een anticlimax waardoor je ook nog eens het gevoel krijgt dat de film is afgeraffeld. Je hoopt erop dat de film wat langer door zal gaan maar dit gebeurt echter niet. De tien geboden komen nauwelijks voor, terwijl die een best groot onderdeel van het Bijbelverhaal zijn. Dit zal voor sommige mensen een flinke teleurstelling kunnen zijn.

Exodus: Gods and Kings is prima popcornvermaak en voor sommige mensen waarschijnlijk meer. Het is een film voor jou wanneer je een echte Christian Bale-fan bent, maar als je komt voor de rest van de cast zal het erg tegenvallen. Gelukkig maken de special effects alles weer goed. De film zal voor vele mensen zeker onderdeel kunnen zijn van een leuke bioscoopavond, maar toch vooral vanwege het visuele gedeelte krijgt de film 3,5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prachtige special effects
  • Joel Edgerton
  • De plagen

Wat is NOT

  • afgeraffeld einde
  • Bijpersonen doen amper mee
  • Weinig origineels

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren