Mr. Turner

Mr. Turner is een portret over een man die zijn stempel ruimschoots heeft gedrukt op de wereld van de kunstgeschiedenis. We volgen hem gedurende zijn schilderscarrière, maar krijgen ook een kijkje in zijn turbulente privéleven. Is de verfilming van het leven van deze schilder boeiend genoeg om ons meer dan 2 uur te kunnen vermaken?

De regie is in handen van Mike Leigh, die bekend is geworden van films als Secrets and Lies uit 1996, Happy-Go-Lucky uit 2008 en Another Year uit 2010. Leigh is tevens verantwoordelijk geweest voor het script.

Het verhaal gaat over de laatste 25 jaar van het leven van de Britse, excentrieke landschapsschilder J.M.W. Turner, die leefde in de 18e eeuw. William Turner was een van de grootste schilders uit de Britse geschiedenis, maar had een nare persoonlijkheid. Hij leidde een dubbelleven. Aan de ene kant maakte hij prachtige en poëtische kunst en zien we zijn emotionele kant bijvoorbeeld als zijn vader overlijdt. Aan de andere kant buit hij zijn huishoudster seksueel uit, begint hij een relatie met een hospita (Marion Bailey) waar hij af en toe een kamer bij huurt en gaat hij bordelen af. We beginnen de film in Nederland, met twee figuranten die Nederlands praten en we zien een molen op de achtergrond die voor inspiratie zorgt bij Turner. De rest van de film krijgen we te zien hoe deze man tot zijn dood zijn dagen doorbracht met schilderen, reizen en andere, soms aparte bezigheden.

Het verhaal is niet heel interessant en eigenlijk is er niet echt sprake van een verhaal en is er geen plot. Er is tevens weinig tot geen karakterontwikkeling en eigenlijk is de film meer een opsomming van gebeurtenissen in het leven van Turner. De film is met zijn 149 minuten veel te lang, waardoor het gemis van deze cruciale elementen alleen maar meer opvalt. Het is meer een reeks beelden van landschappen en situaties, waar Turner zijn inspiratie voor zijn schilderijen uithaalde. We zien dan ook met regelmaat landschappen en vergezichten die uiteindelijk op een doek terecht komen.

Er moet wel opgemerkt worden dat de film er fantastisch uitziet en bijna een schilderij op zich is. De locaties, de sets, de belichting en de kostuums, alle details kloppen en sluiten op elkaar aan. Er zitten een aantal prachtige, schilderachtige shots in, die nog eens worden versterkt door de mooie klassieke muziek.

Mr. Turner wordt gespeeld door Timothy Spall, die we al eerder hebben kunnen bewonderen in The King’s Speech en Harry Potter. Hij speelt de rol van briljante, maar norse en soms gemene en egoïstische man uitstekend. Probleem is alleen wel dat je door de nare persoonlijkheid van Turner als kijker niet echt met hem mee gaat leven. Naast Spall zien we in de film Dorothy Atkinson als zijn nicht Hannah Danby en Paul Jesson als zijn vader William.

Deze film is niet gemaakt voor alle doelgroepen en is naar mijn mening een echte filmhuis film die vooral bij een wat oudere doelgroep en liefhebbers van het historische tijdperk filmgenre zal aanslaan.

Ik geef deze veel te lange, maar prachtige uitziende historische film 2,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prachtige shots

Wat is NOT

  • Veel te lang
  • Geen duidelijk verhaal of plot

5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren