Worms Battlegrounds

“HA! Nu ben ik! Kom op, geef me de muis.” Terwijl een klasgenootje en ik voor een vierkante monitor gekluisterd zitten, stoeien we wat aan met het doorschuiven van het geelgrijze toetsenbord en de onhandig bedrade muis, eentje met een balletje onderin nog wel. Voor ons pruttelt een Windows 98-computer die met veel lawaai nog net Worms Armageddon draaiende weet te houden. Uit de krakende speakers krijst zo nu en dan een schattig, Brits klinkend wormpje, gevolgd door de schaterlach van twee tienjarigen. Weer per ongeluk een worm in het water geslingerd, oeps…

Worms is zonder meer een trip down memory lane voor gamers zoals ik. De bizarre en explosieve wapens, de komische piepstemmetjes en het plezier om te delen met je vrienden: Worms is voor mij de originele party-game. Om beurten pogen je vrienden te kakken te zetten door hun ongewervelde diertjes om te brengen, vaak met hilarisch resultaat, wat weegt daar nog tegenop? Voor mij, niet veel. In de zomer van vorig jaar kon mijn geluk daarom ook niet op toen ik die jeugdherinneringen mocht herleven voor de review van Worms: The Revolution Collection, maar nu is het meesterwerk van Team17 ook verkrijgbaar op de nieuwe generatie consoles. Met Worms Revolution in de basis borduurt de ontwikkelaar voort op de bekende formule, waardoor we nu op onze PlayStation 4 en Xbox One aan de slag mogen met Worms Battlegrounds. “Just what the doctor ordered!”

Oud en vertrouwd

Spelers van Worms Revolution zullen maar al te snel zien dat Worms Battlegrounds in wezen een verfijnde port is van diens spirituele voorganger. Battlegrounds beschikt over de bekende tweeëneenhalve dimensionale graphics, hanteert dezelfde besturing en staat uiteraard bol van de met nostalgie druipende gameplay die je gewend bent van de Worms-games. Grafisch is het voorgaande spel haast onaangepast gebleven: kleurrijk en cartoony, een prima stijltje. Van een enorme sprong naar een new-gen titel is verder weinig sprake, al valt wel weer op dat de laadtijden flink gereduceerd zijn. Op de Xbox One spring je zonder al te veel gedoe in en uit verschillende potjes en laad je zonder problemen diverse willekeurige levels in. Een welkome verbetering, aangezien Worms Revolution toch aardig lange laadtijden kende en vaak op haar willekeurige level-creator liet wachten. Battlegrounds is nu haast té geoptimaliseerd voor een feestje met vrienden: voordat je een pak borrelnootjes kunt openen, is de chaotische fun al begonnen.

Qua gameplay is er ook weinig nieuws onder de zon in de basis van Worms Battlegrounds. Het gros van de wapens van weleer maakt een comeback, alsmede een aandeel van het wat nieuwere wapentuig van de wormpjes. Uiteraard is het mogelijk om zelf helemaal te tweaken hoeveel je van alle aanwezige wapens terug wilt zien in je (multiplayer)game, wat zorgt voor een fijne balans in de gameplay. De klassieke spelregels zijn snel in te laden, maar uiteraard is er ook de keuze om helemaal los te gaan met de meest explosieve, moeilijkste, irritantste of nutteloze geweren en granaten. Worms Battlegrounds is gewoon precies te spelen zoals jij het leukst acht.

Nieuw, niet verkeerd

Naast de standaard, vaste levels heeft Team17 ook een aantal dynamische elementen toegevoegd aan de formule van de originele Worms. Er zijn liften, katrollen, deuren en knoppen om mee te spelen, die de levels toch voorzien van een subtiel nieuw gameplay-aspect. Een leuke, kleine verandering die net iets meer dynamiek in de micro-wereld van de Worms plaatst. Opdringerig is het allerminst, aangezien ook deze naar smaak toe te voegen zijn in de vele multiplayer-modi van Battlegrounds.

Om wegwijs te worden met deze nieuwe elementen is het mogelijk om de singleplayer campaign eens door te spelen. Bijgestaan door een ontzettend droge, vrouwelijke voice-over stem doorloop je zo tientallen levels vol met één-speler Worms-plezier. Vooral een slimme zet voor spelers die niet bekend zijn met de franchise in zijn geheel, zo leer je nog eens wat als ultieme Worms-n00b. Daarnaast zijn er ook legio pittige Challenges uit te proberen, die je vaardigheden met de wapens en de wereld op de proef stellen. Groentje of ervaren, vrienden of eenzaam: Worms Battlegrounds probeert zo iedereen te pleasen.

Conclusie

Je kunt er veel of weinig woorden moddervuil aan maken, maar Worms blijft gewoon een fantastisch principe. Met Worms Battlegrounds is de nieuwe generatie consoles al snel uitgerust met een haast perfect geoptimaliseerde versie van het originele concept, die naast oud en vertrouwd, ook wat nieuws weet te doen. Grafisch is het weliswaar een directe kopie van Revolution, maar de nagenoeg niet aanwezige laadtijden maken Battlegrounds een heerlijke Worms-game die je even tussendoor op kunt pakken. In je eentje om te oefenen, of met vrienden om gewoon urenlang elkaar heerlijk mee te stangen. Battlegrounds ademt die nostalgische gevoelens rondom Team17’s klassieker en daarom raad ik fans van de franchise zeker aan deze game een keer digitaal binnen te halen. Misschien niet direct voor de volle prijs, maar zeker als Battlegrounds een keer langskomt met een prijsverlaging. Dan kunnen we samen genieten van die ene ongewervelde stakker die per ongeluk in het water tuimelt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Perfect geoptimaliseerd
  • Trouw aan de roots
  • Combinatie van oud en nieuw

Wat is NOT

  • Prijs net iets te hoog

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren