LEGO Batman 3: Beyond Gotham

Mensen houden ervan “I’m Batman” te roepen sinds de Dark Knight-trilogie en sindsdien is onze capedragende vleermuisman weer ongekend populair, dus waarom geen LEGO Batman maken. LEGO is sowieso al leuk voor jong en oud en de vele games die omtrent deze blokjes verschijnen blijven het goed doen. We zitten dan inmiddels ook al aan LEGO Batman 3: Beyond Gotham en we gaan we veel vechten, verzamelen en de schurken de stad uit jagen.

Batman zweeft tegen Brainiac

Zoals in elke superheldenfilm of –game, heb je ook in LEGO Batman 3 natuurlijk een superschurk en ditmaal is het Brainiac. Hij wil onze aarde vernietigen, maar dit kan Batman niet laten gebeuren en zodoende begint de strijd: Brainiac met zijn medeschurken tegen Batman en zijn superhelden achterban. Je neemt Robin mee op sleeptouw door diverse levels om kleine vijanden te verslaan, maar ook eindbazen om uiteindelijk richting Brainiac te reizen en zijn doel af te weren. Zoals in elke LEGO-productie zit ook hier weer een dosis aan (sarcastische) humor, gevuld met de nodige educatieve correctheid om de kinderen het goede van het kwade te scheiden. Leuk gedaan en de kennismaking met de vele helden en schurken is altijd geweldig voor kinderen.

Verzameldrang

De essentie van LEGO Batman 3: Beyond Gotham is het tegenhouden van Brainiac, maar alles hieraan voorafgaand betekent verzamelen, verzamelen en puzzelen. Als je verzameldrang hebt, dan is deze game perfect voor jou, want je kunt gigantisch veel voorwerpen kapotslaan om LEGO-blokjes te verzamelen. Vaak zul je voor puzzels ook objecten kapot moeten maken, om vervolgens de blokken te gebruiken om iets anders ervan te bouwen. Ik mis als volwassen persoon misschien de logica, maar LEGO Batman 3 gooit je in het diepe en tips krijg je nauwelijks. Het kan goed zijn dat kinderen mij eruit spelen en dat zij dit spel twee keer zo snel uitspelen, want ik dacht veel te moeilijk na over puzzels. Iets bouwen, blokjes gebruiken, andere pakjes aantrekken of gewoonweg ergens op een platform gaan staan zijn de voornaamste elementen, maar je moet het allemaal zelf uitzoeken.

Zo kun je inderdaad per personage verschillende pakjes vrijspelen die je in de vele puzzels nodig zult hebben. Batman heeft bijvoorbeeld zijn standaard pak, maar ook kleding om onzichtbaar te worden of bommen af te schieten. Zo heeft Robin een chemicaliënpak en kun je met elk karakter op ieder moment wisselen van personage en van pak. Soms zul je onzichtbaar moeten worden, want anders ziet een camera je, of moet je met het chemicaliënpak door groene, giftige smurrie om verder te komen. Leuk bedacht en dat geeft de game de verfrissing die de franchise nodig heeft. Toch zijn het weer veel elementen om rekening mee te houden, want elk level heeft zo zijn specialiteit die je moet gebruiken. Naar mijn idee irritant omdat er logica mist.

Het spel kent in ieder geval genoeg te verzamelen en vrij te spelen, want naast het hoofdverhaal heb je in de levels optionele opdrachten en zijn er geheime spullen die je kunt vinden. Verder zijn er meer dan 150 personages uit het DC-universum vrij te spelen en ook poppetjes uit BIG LEGO. Ieder karakter heeft zijn eigen krachten en op die manier kun je elke keer op een iets andere wijze LEGO Batman 3 spelen. Er zit sowieso rond de tien uur aan gameplay in en om alle trophies of achievements vrij te spelen ben je nog wel langer bezig.

Precisiewerk

Zoals in elke LEGO-game is ook de gameplay in LEGO Batman 3 niet de fijnste. Het spel vergt veel precisiewerk van je en als je het niet goed kunt zien door de nauwelijks veranderende camera, dan val je ergens naar beneden en kun je het weer opnieuw proberen. Dit geldt ook voor puzzels, waarbij je vaak precies op de juiste plek moet gaan staan eer je op een knop kunt drukken en Batman (of Robin) de actie uitvoert. De besturing is dan net niet lekker genoeg om accuraat te kunnen spelen en soms sta je een tijdje te klooien voordat je eindelijk op die knop kunt drukken. Ook mist deze game vernieuwingen, buiten futuristiche ruimtelevels in dit spel die grappig zijn, maar niet helemaal passen. Alle spellen uit de LEGO-franchise hebben wel een eigen gevoel, maar in essentie voelt het allemaal hetzelfde met hier en daar kleine aanpassingen. Kinderen kijken hier maar al te graag overheen en dat is denk ik het belangrijkste. Wij volwassenen hebben daar wat meer moeite mee, vooral als de gameplay ook niet sterk verbeterd is.

Conclusie

LEGO Batman 3: Beyond Gotham is een welkome aanvulling aan de LEGO Batman-reeks, al doet het spel niet veel nieuws. Natuurlijk kun je veel personages vrijspelen, pakjes verzamelen en die voor puzzels gebruiken en zo zijn ook de ruimtelevels nieuw. Toch voelt het veelal meer van hetzelfde, maar als je daar als fan overheen kunt kijken, is het weer een leuke game in het universum van LEGO en Batman. De gameplay is nauwelijks veranderd, dus hou je van blokjes verzamelen, constructies bouwen en puzzels oplossen, dan is het een vermakelijke game. Echter, de precisiebesturing en de onduidelijke puzzels gooien nog steeds wat roet in het eten, waardoor je toch echt even geïrriteerd kan raken. Voor kinderen is LEGO Batman 3 mogelijk meer een snoepreisje dan voor volwassenen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Verschillende pakken
 • Veel personages vrij te spelen
 • Verzamelen en puzzelen
 • Batman blijft geweldig

Wat is NOT

 • Onnauwkeurige besturing
 • Doet weinig nieuws
 • Verzameldrang gaat wel heel ver
 • Ruimtelevels niet zo geslaagd

6.5

 1.   
  AtomicDogg's avatar

  LEGO Star Wars en Indiana Jones heb ik in co-op veel plezier aan beleefd maar ben nu wel klaar met al die lego games.

 2.   
  Sparxy's avatar

  Tot nu toe heb ik alle LEGO games gespeeld (PS3/PS4) en heb ik van allemaal genoten. Ik vind het zelf alleen tijd worden voor een nieuwe reeks. Heb deze dan ook nog niet gekocht, waarschijnlijk in de toekomst wel. Ik speel ze eigenlijk ook alleen maar co-op.

 3.   
  Noice!'s avatar

  Tot nu vond ik enkel LEGO Marvel leuk door het uitgebreide roster. En die op de Wii U is ook niet slecht trouwens. Maar ze doen al zo lang hetzelfde, hoe kan het dan zijn dat de controls nog steeds zuigen? In principe is de LEGO franchise goud waard omdat ze werkelijk van alles een leuke game kunnen maken, maar dan moet er wel een keer geïnvesteerd worden in een nieuwe engine ofzo.

 4.   
  GamesPlayers123's avatar

  persoonlijk heb ik erg veel plezier gehad met de LEGO games. maar wat ik meestal mis is een beetje open wereld waarin je samen dingen kunt doen, zonder een bepaalde missie.

  verder meestal niet veel om op aan te merken.