Escape Dead Island

In het tweede kwartaal van 2015 komt Deep Silver met Dead Island 2 voor de PlayStation 4 en Xbox One, maar niet voordat ze nog een laatste deel in de serie uitbrengen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Escape Dead Island vertelt het verhaal van de zelfbenoemde journalist Cliff Calo, de zoon van een rijke mediamagnaat. Hij maakt de uitbraak van het zombie-virus vanaf het begin af aan mee op het tropische eiland Narapela.

Escape Dead Island is de eerste spin-off in de inmiddels vrij bekende zombie-serie gestart door de Poolse studio Techland (bekend van Call of Juarez). Waar Yager Development inmiddels werkt aan een tweede deel is het taak aan de Zweedse studio Fatshark om een nieuw verhaal binnen hetzelfde universum te creëren. Dat doen ze met een soort van proloog, meer gericht op het verhaal. Uniek aan dit deeltje is de grafische stijl die zich laat kenmerken door cel shading, ofwel de game ziet eruit als een stripboek vergelijkbaar met Borderlands en The Walking Dead – iets dat in de serie nog niet eerder is gedaan. Tevens voor het eerst in de serie is het derde persoon-perspectief. Tussen het survivalen door wordt hoofdpersoon Cliff geteisterd door déjà vu’s, als dat maar goed gaat…

Aankomst op het eiland

Je komt per boot aan op het kleurrijke eiland, waar jij en je twee vrienden erachter komen dat er vreemde dingen zijn gebeurd. Cliff wilt direct achterhalen wat er allemaal gaande is. Het eiland ziet er zeer kleurrijk uit en is daarom een lust voor het oog. Het felgroene gras en de planten stemmen prachtig af op zowel het blauw van de lucht als het water. Dit werkt vooral goed in combinatie met de cel shading en levert zo een prima spelwereld op. Echter, grafisch kunnen vooral de cutscenes beter, maar het stijltje verhult dit prima.

“]
Het duurt niet lang voordat je de eerste zombies op het eiland tegenkomt. Het vechten hiermee is vrij vermoeiend. Ze hebben een behoorlijke levensbalk en je zal een goed aantal klappen moeten uitdelen om ze neer te krijgen. Je kunt kiezen voor zowel een lichte en snelle, maar minder sterke aanval als een veel zwaardere, maar krachtigere aanval. Deze zwaardere aanval is echter zo traag dat de zombies je vaak meerdere keren zullen hitten tijdens het uitvoeren hiervan. Button bashen van de snellere aanval voldoet net zo. Gelukkig is er wel een derde optie die je vaak zal moeten gebruiken, namelijk de stealth-modus. Alle zombies hebben een uitroepteken boven hun hoofd en wanneer deze zich volledig vult, hebben de beste jongens je opgemerkt en zullen ze direct achter je aankomen. Is deze meter niet geheel gevuld, dan doe je het goed en heb je de mogelijkheid ze in één keer te doden door ze simpelweg een paar keer in hun hoofd te steken. Dit scheelt je behoorlijk wat moeite en tijd.

Geen uitdagende gameplay

Er zijn verschillende soorten zombies. Naast de standaard zombie is er ook een snellere variant en bijvoorbeeld eentje die een soort van groene kotst op je probeert te spugen. Leuk bedacht, maar helaas zijn verschillende strategieën voor het doden hiervan niet vereist, waardoor de gameplay vrij oppervlakkig is. Het is voornamelijk van gebied naar gebied en van objective naar objective, waarbij het neerslaan en -schieten van zombies de enige echte hindernis is. Het oplossen van puzzels zit er niet bij en echt survivallen kan ik het af en toe wegrennen van zombies niet noemen. Wil je daadwerkelijk survivallen op een tropisch eiland, is er vast en zeker wel een betere game voor je PlayStation 3 of Xbox 360 te vinden.

Simpel omschreven is Escape Dead Island eigenlijk niet meer dan een simpele hack and slash-game en daar slaagt het niet helemaal in. Het is tot op zekere hoogte vermakelijk, maar gaat op den duur vervelen door eindeloze herhaling van continue hetzelfde trucje. Tevens zijn er in het hack and slash-genre betere games te vinden. Er is niet een heel uitgebreid combat-systeem aanwezig dat uren van je vereist om volledig onder de knie te krijgen – en een game puur gericht op vechten staat of valt met een interessant en diepgaand combat-systeen. Dat is die van Escape Dead Island niet. En hoewel het uitschakelen van zombies in stealth-modus effectief is, zijn ook hiervoor betere games te vinden, gezien de stealth-elementen vrij oppervlakkig zijn en niet verder gaan dan op hoog tempo naar een zombie rennen om hem zo snel mogelijk neer te steken.

Slaagt net niet

Wat een game na de gameplay dan wel interessant kan maken, is de aankleding. De grafische stijl doet sterk denken aan een comic book en is een heerlijk stijltje voor een wereld waarin je jezelf kunt verliezen, maar helaas weet de ontwikkelaar dit niet echt goed over te brengen in de cutscenes – waarin conversaties van de hoofdpersonen centraal staan. Die zijn saai, niet interessant om te volgen en brengen niets over dat ook maar enigszins lijkt op een filmische ervaring. En laat het toch al flinterdunne verhaal en haar oppervlakkige personages ook niet bijster interessant zijn, waardoor de drive om steeds maar verder te spelen helaas ontbreekt.

Ik weet dat ik nu erg negatief overkom en begrijp me niet verkeerd: Escape Dead Island is zeker geen slechte game, maar het is het allemaal net niet. In de huidige markt zijn er in zo’n beetje elk genre tegenwoordig behoorlijk wat topgames beschikbaar en wil je je game een beetje interessant laten lijken, zul je je als ontwikkelaar simpelweg moeten onderscheiden. Indie-ontwikkelaars doen dit door telkens weer met originele games te komen waarbij creativiteit hoog in het vaandel staan. Grote uitgevers daarentegen hebben het budget om iets met iets wreeds op de proppen te komen. Echter, ontwikkelaars als bijvoorbeeld Fatshark met middelgrote uitgevers zitten hier vaak tussenin. Ze hebben niet het miljoenenbudget van de grote uitgevers en in dit geval ontbreekt ook nog eens de creativiteit van de indie-ontwikkelaars. Dan val je tussen wal en schip en moet je concluderen dat voor alles wat Escape Dead Island probeert te doen, er betere alternatieven beschikbaar zijn. Het is een typisch gevalletje van leuk geprobeerd, maar volgende keer beter.

Conclusie

Kortom: Escape Dead Island kan vermakelijk zijn, mits je het Dead Island-universum zo interessant vindt en je niet kan wachten op het aankomende Dead Island 2. In dat geval is Escape Dead Island een meer dan fijne zoethouder. Heb je niets met de serie zelf, maar ben je simpelweg opzoek naar een toffe adventure, hack-and-slash of stealth-game, raad ik je één van de vele alternatieven aan die inmiddels beschikbaar zijn voor de PlayStation 3 en Xbox 360. De game is zeker niet slecht, speelt op zich prima weg, maar biedt helaas niet genoeg diepgang om interessant te blijven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Prachtig omgeven spelwereld
 • Speelt prima weg

Wat is NOT

 • Weinig diepgang gameplay
 • Geen interessant verhaal
 • Geen interessante personages

6.5

 1.   
  WoKingNL's avatar

  Een 6.5 nog? Grappig hoeveel verschillende reviews er zijn. Er was een review waar de reviewer in tranen was uitgebarsten omdat de game zo slecht was en het een 2 gaf 😆

 2.   
  FireBallz's avatar

  WoKingNL schreef, "Een 6.5 nog? Grappig hoeveel verschillende reviews er zijn. Er was een review waar de reviewer in tranen was uitgebarsten omdat de game zo slecht was en het een 2 gaf 😆 "

  dat is wel erg overdreven 😮

 3.   
  nielsiebro's avatar

  6,5 is nog wel een beetje overdreven cijfer tegen over de andere reviews