GTA 5 op PS4 en Xbox One: Wat is er nieuw?

Aanstaande dinsdag is het eindelijk zover: dan ligt de new-gen-versie van Grand Theft Auto 5 in de winkels. Hoewel de game in de basis hetzelfde is als zijn oudere broertje op de PlayStation 3 en Xbox 360, heeft Rockstar flink wat extra content toegevoegd. In dit bericht zetten we alle nieuwe features op een rijtje.

1. Verbeterde graphics

Met de overstap naar de new-gen consoles krijgt Rockstar flink wat extra grafische kracht tot zijn beschikking. Hier maakt de ontwikkelaar gretig gebruik van, want de PlayStation 4- en Xbox One-versie van GTA 5 zijn een stuk mooier dan de last-gen-edities. Dat merken we onder andere aan een hogere draw distance (waardoor je verder kunt kijken), verbeterde schade- en weereffecten, mooiere belichting en een hogere resolutie (1080p met 30 frames per seconde). Benieuwd hoe dat eruitziet? Check dan onderstaande trailer.

2. First-person-modus

Oorspronkelijk speelde je GTA vanuit top-down-perspectief, maar met het derde deel maakte Rockstar de overstap naar third-person. Jarenlang hebben we de avonturen van personages als CJ, Niko Bellic en Trevor mogen ervaren vanuit een camera die achter hen zweeft, maar nu introduceert Rockstar het first-person-perspectief. Dat betekent dat je de spelwereld volledig kunt ervaren vanuit de ogen van het personage. Natuurlijk kun je met één druk op de knop ook terug naar third-person, maar reken maar dat je daar even geen behoefte aan zult hebben eens je plaatsneemt in een helikopter en je de skyline van Los Santos vanuit de ogen van Michael, Trevor of Franklin mag aanschouwen.

3. Groot, groter, grootst!

De kracht van de new-gen consoles zorgt niet alleen voor mooiere graphics, ook op het gebied van kwantiteit is er meer mogelijk. Daarom heeft Rockstar het aantal spelers in GTA Online verhoogd naar 30 voor alle modi. Inderdaad: ook races en deathmatches kun je straks ervaren met 30 man tegelijkertijd! Bovendien worden alle jobs die je hebt gemaakt op de PlayStation 3 en Xbox 360 overgeheveld naar deze nieuwe editie, waardoor je die meteen ook met 30 mensen kunt spelen. Als kers op de taart voegt Rockstar 120 nieuwe items toe voor de Content Creator, wat de knutselaars onder ons wel weer even zoet moet houden.

4. Nieuwe muziek

Music is in the air! De new-gen-editie van Grand Theft Auto 5 laat ons muzikale hartje sneller kloppen, want Rockstar heeft maar liefst 150 nieuwe nummers toegevoegd aan de 17 radiostations van GTA 5. De nieuwe liedjes zijn verspreid over alle radiostations, wat betekent dat er voor ieder wat wils is. Zowel metal-fans als liefhebbers van klassieke muziek komen dus aan hun trekken!

5. Los Santos leeft!

Dankzij de kracht van de new-gen consoles is GTA 5 levendiger dan ooit tevoren. Dat uit zich niet alleen in toevoegingen als extra wildleven en dichter verkeer, maar ook in de kleine details. Zo hebben de dieren nu echt een vacht en wapperen vlaggen, kleding en bladeren voortaan in de wind. Dergelijke kleine en grote veranderingen zorgen ervoor dat Los Santos en Blaine County meer dan ooit aanvoelen als realistische, levendige steden.

Plus: toffe bonussen voor GTA 5-veteranen

Heb jij GTA 5 al gespeeld op de PlayStation 3 of Xbox 360 en schaf je nu ook weer de new-gen-editie aan? Dan kun je rekenen op toffe beloningen! Niet alleen kun je jouw GTA Online-personage overhevelen zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen, ook heeft Rockstar enkele toffe extraatjes voor je in petto. Terugkerende spelers worden beloond met nieuwe events en beloningen, een speciale “Murder Mystery”-missie met Michael, twee extra wapens (de Rail Gun en de Hatchet), een wildleven-fotografie-uitdaging, speciale Stock Car-races, extra collectibles in de vorm van Monkey Mosaics, gloednieuwe voertuigen en nog veel meer. Genoeg reden om terug te keren naar Los Santos dus!

Welke nieuwe feature vind jij het vetst? Of heb je nog onvervulde wensen voor deze new-gen-editie? Deel het met ons in de reacties!

 1.   
  Thijs.'s avatar

  ben zeer benieuwd naar de first person mode, nadat ik unity en the evil within heb gespeeld ga ik far cry 4 halen en daarna zeker gta 5 next gen 😆

 2.   
  Supermario's avatar

  Ben benieuwd gta5 op de ps3 was al geweldig, hoop dat de ervaring op de ps4 ook top zal zijn

 3.   
  svenysven's avatar

  Ik ga deze ooit wel nog een keer binnen halen, vooral voor de first person mode

 4.   
  robkelol's avatar

  nog ff kijken of ik um zal halen

 5.   
  Ryan2000's avatar

  Ben erg benieuwd naar de first person mode en het levenden van de wereld. En 1 vraagje: ps3 mensen kunnen toch ook online met ps4 mensen?

 6.   
  23tygo's avatar

  ziet er veel belovend uit

 7.   
  D_Dog's avatar

  Zowel hydraulics als animals in GTA Online is nog steeds een gigantisch gemis imo. 😥

  Ah fijn, KAN NIET WACHTEN OP DINSDAG! Moet wel, maar IK KAN HET NIET! Maar het moet. Fak. 🙄

 8.   
  TheSpect4tor's avatar

  Deze site gaat me steeds meer geld kosten. Maar ik heb er geen spijt van 😛

 9.   
  stoneface's avatar

  en hoeveel gaat die kosten, toch geen 60 euro?

 10.   
  Metalhead95's avatar

  stoneface schreef, "en hoeveel gaat die kosten, toch geen 60 euro?"

  Nee hij word gratis afhalen bij de chinees.

 11.   
  Iceviper_9's avatar

  en zo voel je je als playstion 3 speler opeens minderwaardig

 12.   
  mvbadbob's avatar

  ”Ryan2000″ schreef, "Ben erg benieuwd naar de first person mode en het levenden van de wereld. En 1 vraagje: ps3 mensen kunnen toch ook online met ps4 mensen?"

  Ik ben er vrij zeker van dat dat niet kan.

 13.   
  Chrisjuh's avatar

  Sta werkelijk te trappelen van ongeduld voor deze vernieuwde versie van het al te gekke eerdere spel. heb met veel plezier de playstation 3 versie van de game versleten dus het kan eigenlijk niet meer mis gaan met deze versie.

 14.   
  Metalhead95's avatar

  zin in !!

 15.   
  KingOfFrozenNL's avatar

  jammer dat ze niet een ulgrade kunnen ddoen als je de ps3 versie la hebt.

 16.   
  NoobAssPlayer's avatar

  Ik heb mijn oude personage geïmporteerd maar daarna weer direct verwijderd omdat ik op de PS3 amper online heb gespeeld en ik een nieuw character wilde. Maar heb ik nu nog wel al die extra’s zoals de voertuigen en wapens?