Dumb and Dumber To

In 1994 stond de filmwereld eventjes op z’n kop. Jim Carrey en Jeff Daniels kropen toen namelijk voor het eerst in de huid van Lloyd Christmas en Harry Dune, twee doorgewinterde kameraden met een niet al te hoog IQ. Ondanks de kritische recensies smeekten veel fans om een sequel, maar deze bleef exact twee decennia lang uit. De twee zijn dit jaar terug voor Dumb and Dumber To.

Twintig jaar wachten
In twintig jaar tijd is er een hoop veranderd in de wereld, zo goed als alles, behalve dan het denkniveau van Lloyd en Harry. De film start dan ook meteen met het feit dat Lloyd zijn vriend Harry twintig jaar lang voor de gek heeft gehouden. Hoewel hij niet al te stabiel is “speelde” hij dat hij was doorgedraaid en liet hij Harry 20 jaar lang zijn poepluiers verschonen in een inrichting.

Op de vraag waarom Lloyd de grap niet eerder kon onthullen antwoordde hij ‘Comedy is all about timing.’ De grap was na tien jaar ook leuk geweest, maar nu is hij nog veel leuker. Harry lijkt het in eerst instantie niet te kunnen waarderen maar even later roept hij compleet onverwachts: ‘Awesome!’ We zetten ons direct schrap voor een dikke anderhalf uur vol ongecensureerde humor.

You’re boned… James Boned…
Als Lloyd en Harry zijn uitgelachen is het voor Lloyd hoog tijd om uit de inrichting te verdwijnen en zijn normale leven weer op te pakken. Hij wordt door Harry meegnomen naar diens appartement waar hij een niet al te beste boodschap voor zijn vriend heeft. Harry heeft namelijk dringend een niertransplantatie nodig en ineens lijkt er sprake van een serieuze stemming in de film.

Maar gelukkig blijven de grappen maar komen en weet Lloyd zijn kameraad al snel te troosten met de woorden: ‘You’re boned… James Boned.’ Een uitspraak die gereld terugkeert in de film en keer op keer weer perfect getimed wordt. Al snel duikt er een 22-jaar oude brief op waaruit blijkt dat Harry een destijds een kind zou hebben verwekt bij ene Fraida Fletcher (Kathleen Turner), opnieuw schiet Lloyd te hulp, dit maal met de woorden: ‘We find your kid, we find your kidney.’

Perfecte timing
Zoals al eerder aangegeven is de timing van de meeste grappen perfect en dit zorgt er dan ook voor dat je bijna geen seconde stil kunt zitten in je bioscoopstoel. Dit is dan ook waar de film het van moet hebben, zoals je van tevoren verwacht is het scenario niet om over een huis te schrijven en krijg je inderdaad de ene na de andere flauwe of net iets te grove grap om je oren, maar nogmaals, de timing is perfect. Als je denkt te weten wat er komen gaat heb je het mis.

Zoektocht
De zoektocht naar dochter Penny (Rachel Melvin) loopt, net zoals de leventjes van de twee vrienden, niet al te soepel. Onderweg krijgen ze te maken met haar rijke pleegouders, van wie de vader een beroemde maar doodzieke professor is, waarbij ook nog eens een moordcomplot komt kijken. De geldbeluste vrouw des huizes Adele (Laurie Holden) is samen met Travis (Rob Riggle) vastberaden Dr. Pinchelow (Steve Tom) om te leggen en er met zijn erfenis van door te gaan.

Uiteindelijk komt iedereen samen op een conventie en doen zich opnieuw enkele bijzondere en zeer ludieke taferelen voor. Ook komen hier wat verwarrende plotwendingen bloot te liggen waar we iets minder over te spreken waren, maar uiteindelijk…

Conclusie
Dumb and Dumber To doet precies wat er van de film verwacht wordt en misschien nog wel beter ook. We hebben ons bijna twee uur lang goed weten te vermaken met deze langverwachte sequel en waren na afloop gewoon moe van het lachen. De makers van Dumb and Dumberer To hebben met deze film bewezen dat een sequel op een succesvolle comedy niet altijd negatief hoeft uit te pakken. Wij geven de film daarom drie en een halve ster.

En voor de echte fans onder ons, blijf nog even zitten tot de aftiteling is afgelopen, dan weet je zeker dat je met een natte onderbroek naar huis zult gaan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Jim Carrey
  • Perfect getimede grappen

Wat is NOT

  • Mindere focus op vriendschap
  • Verwarrende plotwendingen

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren