Samba

Samba is een romantische komedie van het regie duo Olivier Nakache en Eric Toledano, die tevens verantwoordelijk zijn voor het scenario. Dit duo maakte al eerder de succesvolle film Intouchables (2011), waarin een rijke, gehandicapte man een jongen uit een achterstandswijk in dienst neemt om voor hem te zorgen. De jongen uit die film krijgt van de regisseurs in Samba ook weer een hoofdrol en ze stellen wederom het immigrantenthema aan de orde.

Het verhaal is gebaseerd op het boek Samba pour la France van Delpine Coulin. De film gaat over Samba, die tien jaar geleden vanuit Senegal naar Frankrijk kwam, waar hij het ene na het andere rotbaantje vervult. Hij is illegaal en heeft dus geen poot om op te staan en voelt zich net als veel andere immigranten constant opgejaagd. Hij doet er dan ook alles aan om een werkvergunning te krijgen. Het lot zorgt ervoor dat hij de onzekere Alice in het asielzoekscentrum ontmoet. Alice is een manager uit het bedrijfsleven die, ondanks dat haar leven er in vergelijking met het leven van Samba geweldig uitziet, net een burn-out heeft gehad. Ze is een echte workaholic en ze doet er alles aan om haar leven weer op de rails te krijgen en probeert dat door bij een vrijwilligersorganisatie te gaan werken. Alice valt direct voor de charmante Samba en vanaf dat moment lijkt er een nieuwe weg richting een gelukkiger leven voor beide te ontstaan.

Het verhaal is niet heel diepgaand, maar dat was denk ik ook niet de bedoeling. Het is een romantische komedie over een man en een vrouw die beide met hun eigen problemen uit proberen te zoeken wat ze voor elkaar voelen en kunnen betekenen. Daarnaast krijgen we ook te zien hoe moeilijk immigranten het kunnen hebben en welke schimmige praktijken er op de achtergrond plaatsvinden. Het verhaal is echter niet zo krachtig als bij Intouchables en het wordt tussendoor soms wat saai. Gelukkig zorgen scenes met Samba en zijn tevens illegale, maar charmante vriend Wilson (Tahar Rahim) voor flink wat grappige momenten.

Samba wordt gespeeld door Omar Sy. Deze acteur heeft al heel wat films op zijn naam staan, maar is vooral bekend geworden van zijn rol in Intouchables. Daarnaast speelde hij in 2014 een rol in X-Men: Days of Future Past en zal hij dit jaar ook nog te bewonderen zijn in Good People naast James Franco en Kate Hudson. Ook is al bekend dat hij volgend jaar te zien zal zijn in Jurassic World. Alice is een rol van Melancholia (2011) en Nymphomaniac actrice Charlotte Gainsbourg. Op dit moment draait naast Samba ook de film 3 Coeurs in de bioscoop waar Gainsbourg eveneens in is te bewonderen.

Sy en Gainsbourg hebben een goede chemie op het witte doek, maar helaas ontwikkeld het romantische plot zich wel heel erg langzaam. Wij als kijkers weten natuurlijk allang dat ze bij elkaar zullen eindigen, maar het duurt nogal lang ze daar zelf achter komen. Fijn is wel om te zien dat er in deze film geen romantische Hollywood chiches uit de kast zijn getrokken. Samba en Alice zijn normale mensen met echte gevoelens en onzekerheden en de liefde wordt niet geromantiseerd. De overdreven, goedkope en typische romantische komedie uitspraken zal je in deze film dan ook niet terugvinden.

De soundtrack is gemaakt door Ludovid Einaudi, de man die ook de muziek voor The Intouchables maakte. Net als in die film zorgt de muziek in deze film ook weer voor een mooie combinatie tussen het verhaal en de beelden en voegt het echt wat toe.

Ik geef deze goed geacteerde, soms wat trage, maar pure film 3,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Het acteerwerk
  • Het achterwegen laten van de Hollywood liefdes cliches

Wat is NOT

  • Te langzame ontwikkeling

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren