Disney Magical World

Op een zonnige dag ontving ik een uitnodiging voor de magische wereld van Disney Magical World. Een zogeheten Magic Castle Passport kwam mijn kant opgevlogen, waarmee ik toegang had tot het rijk van Castleton. Mensen van over de hele wereld die in hun dromen geloven, komen hier terecht – zo zegt Mickey. En daar ben ik er één van. Vol goede moed pak ik mijn spullen en kies ik voor mijn nieuwe bestaan in de wereld van Castleton.

Disney Magical World, exclusief voor de Nintendo 3DS, is een nieuwe life-simulation Disney-game ontwikkeld door de Japanse studio H.a.n.d. (wellicht bekend van de Final Fantasy Fables-games) en uitgegeven door Bandai Namco Games in Japan en Nintendo wereldwijd. Dat houdt in dat het geen game is uit de fabrieken van Disney zelf, maar dat Bandai Namco slechts de licentie heeft bemachtigd. Desondanks zit de magie van Disney er aardig goed in verwerkt. Zo zijn niet alleen alle Donald Duck-karakters van de partij, maar zal je ook de werelden betreden van Assepoester, Aladdin, Alice in Wonderland en Winnie de Poeh en een hoop andere Disney-personages tegenkomen.

Aankomst in Castleton

Omdat ik zojuist ben gearriveerd is heel Castleton in een euforische sfeer. De bewoners juichen me toe en Mickey Mouse is maar al te blij met mijn komst. Hij legt me het één en ander uit over de magische stickers. Bij elke speciale gebeurtenis ontvang je er eentje en hoe meer je er hebt, des te meer locaties je kunt vrijspelen. Zo ontvang je stickers bij het begroeten van inwoners, voor het maken van kledingstukken in het winkeltje van Katrien Duck en voor het vangen van vis samen met Donald Duck. In dat opzicht laat de game zich nog het beste vergelijken met bijvoorbeeld Animal Crossing: New Leaf en Fantasy Life, maar dan in met Disney-setting.

Het spel ziet er prima uit. De wereld van Castleton is sfeervol, afwisselend en houd je constant bezig met het oprapen van allerlei ingrediënten en het begroeten van inwoners. Op sommige plekken mag het wel net even wat mooier, maar dat zijn de plekjes waar je haast nooit komt. Jammer is wel dat de game niet altijd even vloeiend loopt – zeker niet wanneer je je in een grote, weidse omgeving bevindt (zoals op het plein, het centrale punt van de wereld). Omdat de game geen snelle gameplay kent, is het niet zozeer storend, maar het hoort niet bij een voltooid product dat in de winkels ligt. Zoomt de camera in, heeft de Nintendo 3DS minder om in te laden en loopt het gelukkig wel helemaal vloeiend.

Ingrediënten verzamelen voor jou en je restaurant

Je gebruikt je eigen Mii-personage, die je kunt aankleden zoals jij dat wil. Zo werd mijn eerste outfit (gekocht in de chique kledingwinkel van Dagobert Duck) geheel vergoed door Minnie Mouse, maar toen Katrien Duck mijn hulp vroeg bij het openen van haar nieuwe winkel, mocht ik als beloning mijn eigen kleding maken en was ik die troep van Minnie direct weer vergeten. Om die nieuwe kledij te maken, moest ik wel eerst zelf een aantal ingrediënten verzamelen. Deze ingrediënten zijn verspreid over heel Castleton te vinden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende soorten bloemen, katoen en stukken boomschors. Andere ingrediënten kun je gebruiken voor het maken van nieuwe gerechten in je restaurant. Ja, dat hoor je goed. Bij het openen van een speciale kist in het kasteel van de koning, ontving ik als beloning namelijk een geheel eigen restaurant! Dat restaurant kun je tevens aankleden en inrichten zoals jij dat wil. Alles kan worden aangepast naar jouw eigen smaak; een nieuw behangetje en een nieuwe set tafels en stoelen. De bedoeling is het creëren van zoveel mogelijk verschillende recepten om zo jouw klanten tevreden te houden.

Op en top Disney

Je kunt niet alleen stickers en allerlei ingrediënten verzamelen, maar ook kaartjes. Elke dag kun je er hier een aantal van ontvangen bij het begroeten van Disney-karakters in Castleton. In totaal zijn er maar liefst 300 kaarten te verzamelen, vaak meerdere van één personage. De grote sterren Mickey Mouse en Donald Duck hebben wel vijftien verschillende kaartjes met hun afbeelding erop, terwijl duo’s als Knabbel en Babbel en Phineas and Ferb het er met vijf moeten doen. Alle kaartjes hebben een overeenkomende stijl. Zo is er een moderne Mickey en Donald, maar ook hun versies uit de jaren ’30-films zijn vertegenwoordigd. De kaartjes zijn tevens ingedeeld op hun zeldzaamheid (Normal, Rare en Super Rare). Zo heb ik al een Rare-kaartje met daarop afgebeeld een filmposter van de Mickey Mouse-film The Musical Farmer in mijn collectie. Persoonlijk vind ik deze kaartjes erg tof, zeker omdat ze de rijke cultuur van Disney waarborgen.

Een tof aspect van de game is dat het meerdere Disney-werelden samenbrengt in één, groot universum. Zo zal je naar de werelden van onder meer Assepoester en Aladdin vertrekken, om ook daar verschillende opdrachten te voltooien. Na het betreden van een portaal kom je als eerste in de Assepoester-wereld terecht, waar je het tegen verschillende monstertjes op moet nemen om zo een lokale inwoner te helpen. De verschillende werelden zien er net zo mooi en sprookjesachtig uit als Castleton zelf en bieden voor liefhebbers van Disney een fantastische ervaring om doorheen te wandelen.

Conclusie

Ik dacht tijdens het spelen van dit avontuur dan ook goed na over de doelgroep van de game en in eerste instantie is het uiteraard gericht op de jongere gamers onder ons. Het is niet lastig, ziet er leuk uit en werkt ontspannend. Maar ben je zowel fan van de Animal Crossing-serie als een van de vele Disney-films, dan is het betreden van deze Magical World voor jou wellicht nog steeds de moeite waard. Je zult je in ieder geval vermaken. Verwacht zoals gezegd geen uitdagende gameplay, maar een tentoonstelling van een aantal toffe, goed overgezette werelden en veel verschillende karakters. Magical World mag zich dan ook met recht een echte Disney-game noemen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Prima overzettingen van Disney-werelden
 • Cultuur blijft gewaarborgd
 • Veel te personaliseren
 • Kaartjes verzamelen!

Wat is NOT

 • Game loopt niet helemaal vloeiend
 • Niet overal even mooi
 • Weinig uitdagend

7.5

Meer Disney Magical World

 1.   
  the_ghostmen's avatar

  ze mogen de nes game Adventures in the Magic Kingdom nog wel eens remake zou het zo kopen