MSI GT72 2PE-025NL Dominator Pro gaming laptop

Onlangs verscheepte MSI één van haar krachtigste laptops richting GNHQ en onze hardware-fanaat Jonah is ermee aan de slag gegaan. Het betreft een variant met een prijskaartje dat de 2000 euro ontstijgt, dus wat heeft dit letterlijke monster zoal te bieden? In onze videoreview is binnenkort een korte, bondige samenvatting te vinden, maar het is nu tijd voor de geschreven review met alle sappige details.

De juiste doelgroep

Met een gemiddeld prijskaartje van 2100 euro is de GT72 2PE-025NL logischerwijs niet voor iedereen weggelegd. MSI richt zich met deze laptop, en de nog duurdere varianten, op de mensen die op zoek zijn naar een desktopvervanger. Dat is geen gemakkelijke taak, want qua kracht is het zeer lastig om een desktop te evenaren, laat staan te overtreffen. Toch wil ik direct verklappen dat het MSI is gelukt om een laptop neer te zetten die zelfs een verwende desktopgebruiker zoals ik even laat twijfelen. In mijn geval krijgt het bedrijf dit voor elkaar dankzij het strakke design, de geweldige audio en uitmuntende prestaties. Voordat we daarover praten, moeten we wel eerst even kijken naar de specificaties.

Pure kracht in een doos

De GT72 2PE-025NL biedt een 17 inch, full-HD scherm en wordt aangedreven door een Intel Core i7 4710HQ op 2,5 GHz, een Nvidia GTX880M en 16 GB geheugen. Qua opslag hebben we te maken met twee 128 GB SSD’s van Toshiba in een RAID 0-setup en een enkele harde schijf van 1 TB die op 7200 toeren per minuut draait. Het mag dus duidelijk zijn dat de componenten behoorlijk krachtig zijn, al is dit niet het beste wat MSI te bieden heeft. Binnen de GT72-reeks zijn namelijk nog twee varianten te vinden van ruwweg 2800 euro en 3400 euro die zelfs 32 GB geheugen bieden en een GTX980M. Het is dus mogelijk om nog meer kracht te vinden indien het gewenst is, maar waar het nu om draait is wat de GT72-serie nou precies te bieden heeft.

Een draagbaar mediacentrum

Als een potentiële desktopvervanger biedt de GT72-reeks diverse opties om dit idee ook aantrekkelijk te maken. Om te beginnen zijn de aansluitingen op de laptop meer dan voldoende om te voorzien in het verbinden van randapparatuur. Met een zestal USB 3.0-poorten, waarvan vier aan de linkerzijde en twee aan de rechterzijde, kun je simpelweg alles kwijt. Daarnaast is er een SD-kaartlezer aanwezig, Bluetooth, een blu-ray brander, tweemaal een DisplayPort, een HDMI-uitgang en een ethernetpoort. De ingebouwde full-HD webcam, die op kan nemen met 30 beeldjes per seconde, en microfoon van degelijke kwaliteit maken contact via programma’s zoals Skype en TeamSpeak erg simpel, voornamelijk als je onderweg bent.

Waar deze laptop daadwerkelijk mee uitblinkt, is de fenomenale audio afkomstig van Dynaudio’s 2.1-speakersysteem. De ingebouwde subwoofer biedt een geluidskwaliteit die ik simpelweg nog nooit heb ervaren op een laptop. Hoge tonen in klassieke muziek klinken niet schel, stemmen zijn krachtig en de bas in stevige nummertjes komt echt goed tot zijn recht. Dit komt mede door de software die geleverd wordt; Sound Blaster Cinema 2. Met de optie voor virtueel surround, basversterking en een Crystalizer komt muziek en geluid gewoon tot leven, eveneens in games. Het volume kan overigens verrassend hoog opgeschroefd worden, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Dit maakt het bekijken van films met de speakers mogelijk.

Gamen zonder limitatie?

Om de kracht van de 2PE-025NL aan de kaak te stellen, heb ik de ingebouwde benchmarks van Metro: Last Light en Hitman: Absolution gebruikt. Eerstgenoemde game behaalt met alle opties op de hoogste mogelijke instelling, exclusief PhysX, een framerate van gemiddeld 17 fps. Na het uitschakelen van de anti-aliasing verbeterde de framerate echter naar een gemiddelde van 40 fps. Deze verbetering deed zich ook voor in Hitman: Absolution, want met anti-aliasing ingeschakeld werd er gemiddeld slechts 24 fps behaald. Na het uitschakelen steeg deze framerate echter naar 54 fps gemiddeld.

Het is duidelijk dat de meest veeleisende instellingen teveel kracht vereisen, dus mocht een game niet speelbaar zijn, dan is benodigd om anti-aliasing en effecten zoals ambient occlusion en tesselation uit te schakelen. Al met al zijn de prestaties zeker niet slecht te noemen, want het kunnen spelen van een stevige titel zoals Metro: Last Light is geen eenvoudige taak. Recentelijk uitgebrachte titels zoals Call of Duty: Advanced Warfare zijn dus goed speelbaar, al zal je naar duurdere GT72-varianten met een GTX980M moeten kijken voor betere schaalbaarheid naar de toekomst.

Gebaseerd op de eerder genoemde benchmarks durf ik te stellen dat het zeker waard is om een laptop binnen de GT72-reeks aan te schaffen om er de komende twee jaar mee te gamen. Enkel de GTX980M-variant zal na die periode nog de allerbeste prestaties leveren, maar dat blijft nou eenmaal de limitatie ten opzichte van desktops. Wat in enkel geval niet gelimiteerd is, mag de fantastische koeling zijn. Met een GTX880M aan boord verwacht je logischerwijs dat het beestje aardig warm wordt. Dat viel tijdens het testen vrij mee, want ik kwam zelden boven de 75 graden uit. Verwacht in warmere omgevingen hooguit een piek van 85 graden en zelfs dat is zeer netjes te noemen.

Een gelikte finish

Wanneer je meer dan twee ruggen moet neerleggen voor een laptop verwacht je natuurlijk een gelikt uiterlijk. Op dat gebied stelt MSI absoluut niet teleur, alleen al dankzij het verlichte toetsenbord. Deze is mogelijk gemaakt door Steelseries en zoals we gewend zijn van het bedrijf is er sprake van kwaliteit. De toetsen hebben een laag profiel en een zeer zachte aanslag. Persoonlijk moest ik hieraan wennen, maar na een paar uur gebruik had ik het toetsenbord zeker onder de knie. De enige uitzondering is de plaatsing van de Windows-toets aan de rechterzijde in plaats van de linkerzijde van het toetsenbord.

Jammer genoeg is het materiaal rondom het toetsenbord vatbaar voor vingerafdrukken en vlekken; iets wat ik zeker niet had verwacht. Daarnaast zijn er relatief veel groeven te vinden, waar vuil zich al gauw nestelt. Wellicht dat hiermee rekening gehouden kan worden bij de volgende serie. Wat betreft de functionaliteit heb ik gelukkig niets te klagen, want met de functietoets zijn typerende instellingen zoals volume en dergelijke aan te passen. Aan de linkerzijde van de laptop heeft MSI snelkoppelingen voor onder andere verlichting en extra koeling verwerkt. Kortom, daar valt niets op aan te merken.

Ook geschikt voor onderweg?

Hoewel ik niet aanraad om met de GT72 2PE-025NL in een trein te gaan zitten, gezien het formaat van 17 inch en het gewicht, kan de laptop ook onderweg prima functioneren. Op de batterij kan zeker twee á drie uur gewerkt worden, zeker als er gebruik gemaakt wordt van de geïntegreerde videokaart. Voor een krachtige laptop zoals deze is dit op zijn minst gezegd verrassend te noemen, want in het verleden wist mijn game-laptop het zelden langer uit te houden dan anderhalf uur.

Conclusie

Wat iedereen zich logischerwijs afvraagt, is of de gevraagde prijs van zo’n 2100 euro het eigenlijk wel waard is. Als je het aan mij zou vragen, dan kan ik daar enkel op antwoorden met een volmondig “ja”! Deze prijsklasse is, zoals eerder verklaard, bedoeld voor mensen die last hebben van een portemonnee met overgewicht en hun desktop willen vervangen. Zelfs als dit niet je doel is, valt de GT72 2PE-025NL zeker niet tegen. Als je gewoonweg op zoek bent naar een krachtige laptop, dan is deze variant of een duurdere versie het geld wat mij betreft gewoon waard. MSI heeft met de GT72-serie toppertjes op de markt gezet.

 1.   
  WoKingNL's avatar

  Mooie review, als je een desktop vervanger zoekt is het zeker geen slecht dingetje. Goed bezig MSI, deze is veel mooier dan de oudere versies 😉

 2.   
  thom.seagal's avatar

  vet dat hij hardwate doet nu, erg leuk om over te lezen

 3.   
  Mandamo's avatar

  Toffe review! Hoop dat we in de toekomst meer hardware reviews gaan zien. De volgende keer ook benchmark resultaten erbij?

 4.   
  Jonah's avatar

  Mandamo schreef, "Toffe review! Hoop dat we in de toekomst meer hardware reviews gaan zien. De volgende keer ook benchmark resultaten erbij? "

  Ik zal de volgende keer wat uitgebreider benchmarken en alle resultaten in een tabelletje verwerken. 🙂

 5.   
  stinkiwinkie's avatar

  Raar, voor die prijs heb je een veel sterkere desktop, had een uitgerekend dat je voor een game laptop van lenovo van 1200 euro even sterk is dan een Intel game pc van 599 euro. het enige nadeel aan een desktop is dat het niet makkelijk verplaatsbaar is, maar wie speelt nu bijvoorbeeld op de trein en openbare terreinen (café,plein, bibliotheek,studioruimte,…) een game? Ik verdraag eenmaal moeilijk pottenkijkers.

 6.   
  Supermanneke's avatar

  Vind dat design van die MSI laptops nu toch nog steeds zo spuiglelijk. Over het algemeen hebben MSI gaming laptops echt nette specs, maar dat design…

 7.   
  3333/3333's avatar

  Mejunior schreef, "Vind dat design van die MSI laptops nu toch nog steeds zo spuiglelijk. Over het algemeen hebben MSI gaming laptops echt nette specs, maar dat design…"

  Mee eens, zit vooral ook in het kleurgebruik vind ik. Heb zelf een MSI moederbord omdat die mooi blauw is, maar bij die gaming serie is alles fel rood, moet je maar net van houden.

  Goede review, duidelijk met kennis van zaken geschreven!

 8.   
  Leukste's avatar

  Jonah schreef, "

  ”Mandamo” schreef, "Toffe review! Hoop dat we in de toekomst meer hardware reviews gaan zien. De volgende keer ook benchmark resultaten erbij? "

  Ik zal de volgende keer wat uitgebreider benchmarken en alle resultaten in een tabelletje verwerken. 🙂 "

  Leest goed weg en het klinkt goed om de resultaten er volgende keer in een tabelletje erbij te verwerken. Ga zo door. En mooi werk afgeleverd ook door MSI.

 9.   
  morkop006's avatar

  Erik Rommel schreef, "

  ”Mejunior” schreef, "Vind dat design van die MSI laptops nu toch nog steeds zo spuiglelijk. Over het algemeen hebben MSI gaming laptops echt nette specs, maar dat design…"

  Mee eens, zit vooral ook in het kleurgebruik vind ik. Heb zelf een MSI moederbord omdat die mooi blauw is, maar bij die gaming serie is alles fel rood, moet je maar net van houden.
  Goede review, duidelijk met kennis van zaken geschreven!
  "

  Voor mij als t ook allemaal te, met leipe draken en lampen…. maar wel mooie specs, beest van een laptop. Leuk artikel!

 10.   
  Alfa Warrior's avatar

  “Op dat gebied stelt MSI absoluut niet teleur” (over het uiterlijk).
  Ik zelf vind het lettertype dat gebruikt is voor de letters op het toetsenbord afschuwelijk.

  Een “FN” functie waar de windows-toets hoort te zitten zou ik al helemaal niet blij mee zijn, wellicht dat dit komt omdat ik deze zelf gebonden heb in spellen zoals ArmA 3 en FN niet altijd een bindbare toets is.

 11.   
  kristianH's avatar

  Beest van een laptop maar een beetje uit m’n budget..

 12.   
  Bram_M99's avatar

  Damn, ziet er goed uit.