Review: Halo: The Master Chief Collection

>Mensen die nog nooit Halo hebben gespeeld, maar wel aan de slag zijn gegaan met Destiny, weten het inmiddels ook: Bungie is een fantastische ontwikkelaar. Nu is dat in Destiny vooral te merken aan de ijzersterke gameplay, maar het verhaal achter die game is wat simpel. Dat is absoluut niet het geval met de Halo-franchise. Natuurlijk ben ik één van die geeks die ook de boeken heeft gelezen, maar zelfs zonder die boeken is de Halo-franchise niet alleen qua gameplay sterk, ook de wereld achter de game is levendig en interessant. Sinds 2007 is Bungie niet meer de ontwikkelaar van Halo, maar heeft 343 Industries (verantwoordelijk voor Halo: Anniversary en Halo 4) het stokje overgenomen. Zij hebben voor alle nieuwe en oude fans de vier delen die draaien om de avonturen van de Master Chief opnieuw bekeken. Al die games zijn nu ook op de Xbox One te spelen in Halo: The Master Chief Collection. En als je nog nooit een Halo-game gespeeld hebt, is dit de kans van je leven.

Halo: Combat Evolved

Vol lof was ik over de remake van de oorspronkelijke Halo, die als Halo: Combat Evolved Anniversary verscheen in 2011. Er is nog nooit een remake geweest die zo is als die. Het is de eerste van vier games die je kunt verwachten in The Master Chief Collection. Er is weinig veranderd sinds de versie uit 2011. Nog steeds voelt die game bijna als een game van nu en dat is knap als je weet dat we praten over een game van inmiddels alweer 13 jaar oud. Alle textures zijn opnieuw opgebouwd, de belichting is prachtig en het verhaal staat nog steeds als een huis. De toevoeging van geheime portals geven een extra kijkje achter de lore van de game. Overal spat de liefde vanaf. Voor deze versie op de Xbox One is de schaal omhoog gehaald naar 1080p en 60 frames per seconde. Vooral dat laatste is goed merkbaar en maakt de actie nog sneller en soepeler. Naast dat je nog steeds altijd kunt switchen naar de oude graphics, kun je nu ook wisselen naar de oude audio. Twee grappige opties, die je af en toe met weemoed gaat gebruiken, maar niet fanatiek.

Qua multiplayer heeft 343 Industries uitgepakt. In de Anniversary Edition waren alleen de beste maps uit het eerste deel beschikbaar en dan nog wel in de Reach-engine. Nu zijn werkelijk alle mappen uit het origineel naar deze collectie gehaald, in dezelfde engine als de geüpgrade game en zelfs de mappen die exclusief voor de pc-versie verschenen, zijn aanwezig. Halo 1 in een hedendaags sausje? Check!

Voor het verhaal van de eerste Halo verwijzen we jullie graag naar de oorspronkelijke Halo: Combat Evolved review uit 2001 (!).

Halo 2

Het paradepaardje van Halo: The Master Chief Collection is Halo 2. Deze game is namelijk vanaf de grond af opnieuw opgebouwd en heeft dus in feite dezelfde behandeling gehad als de eerste Halo bij de Anniversary Edition. Sowieso schrik je je kapot bij het zien van de filmpjes van Halo 2. Deze zijn namelijk volledig opnieuw gemaakt en zien er levensecht uit. Het is bijna een deceptie als je daarna met de gameplay van start gaat. De game zelf is natuurlijk van een grafische upgrade voorzien, maar bij lange na niet zo mooi als de schitterende en volledig nieuwe tussenfilmpjes. Persoonlijk vind ik de singleplayer van Halo 2 veel minder goed dan die van Halo 1 en Halo 3, maar de remake is wederom prachtig gemaakt. De graphics en vooral de belichting voelen bijna als games van nu en de tussenfilmpjes zijn magistraal mooi. Ook is deze game nu te spelen in 1080p en 60 fps.

De multiplayer van Halo 2 is niet volledig overgehaald naar het heden. Alle mappen uit het origineel zijn met de oude graphics te spelen, maar enkel de zes beste mappen hebben een redesign gekregen. Dit zijn Lockdown, Zenith, Stonetown, Bloodline, Warlord en Shrine. Een mooie mix van mappen die een goed beeld geven van het immense online succes van het tweede deel.

Voor het verhaal van Halo 2 verwijzen we jullie graag naar de oorspronkelijke Halo 2-review uit 2004.

Halo 3

Voor mij is Halo 3 de beste game uit de franchise en het is dus altijd een feest om die game nog eens te spelen. De game heeft geen grote remake gekregen, maar is wel te spelen in 1080p en 60 frames per seconde. Daarnaast is Halo 3 natuurlijk gewoon een Xbox 360-game (Halo 1 en Halo 2 verschenen op de eerste Xbox), waardoor het spel nog altijd goed speelbaar is. De beboste levels in het begin laten ook zien dat de belichting mooier is gemaakt in deze versie voor de Xbox One. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de impact van kogels en andere kleine veranderingen.

Alle multiplayer maps van Halo 3 zijn gewoon te spelen in deze nieuwe collectie.

Voor het verhaal van Halo 3 verwijzen we jullie graag naar de oorspronkelijke Halo 3-review uit 2007.

Halo 4

Halo 4 was de eerste volwaardige Halo-game voor ontwikkelaar 343 Industries en liet indertijd al goed het verschil zien tussen deze ontwikkelaar en Bungie. Bungie was vooral een koning in multiplayer en 343 Industries legt juist een dikke focus op het verhaal. Voor mij als singleplayer-geek was dat fantastisch. Dat ik dit verhaal nog een keer heb mogen beleven, is geen straf. Ook dit deel heeft de bekende “1080p/60fps”-behandeling gekregen.

Alle multiplayer maps zijn speelbaar in The Master Chief Collection en in december kun je ook Spartan Ops, de coöperatieve modus van de game, binnenhalen.

Voor het verhaal van Halo 4 verwijzen we jullie graag naar de oorspronkelijke Halo 4-review uit 2012.

Andere wijzigingen

Is er nog meer nieuws onder de zon voor Halo: The Master Chief Collection? Jazeker! Natuurlijk zijn er Achievements voor alle games; in totaal wel 400! Daarnaast geeft 343 Industries de mogelijkheid om missies cross-game te spelen, per thema of subverhaallijn. Er zijn leaderboards over alle games te vinden en je krijgt een heuse nieuwe tv-serie voorgeschoteld. Vanaf 11 november kun je het vijfdelige Halo: Nightfall namelijk bekijken via het Extra’s-menu in de game. Als kers op de taart geeft deze collectie je straks ook toegang tot de beta van Halo 5: Guardians.

Conclusie

Halo is inmiddels zo oud dat er genoeg gamers zijn die nog nooit een Halo-game hebben gespeeld. De eerste Halo is de reden dat wij vandaag de dag shooters op de console spelen, want daarvoor waren shooters alleen weggelegd voor pc-gamers. The Master Chief Collection geeft je dus een goede reden om dit stukje historie volledig te beleven, zonder dat je je ergert aan enorm verouderde graphics. Voor de oude fans van de games is vooral Halo 2 een mooie reden voor een nieuwe speelsessie. Die geremasterde game, en vooral de nieuwe cutscenes, is een fantastische toevoeging aan de franchise. Dat er weinig is veranderd aan Halo 3 is op zich wel te begrijpen (deze game was al redelijk mooi) en het spel hoort dankzij enkele kleine aanpassingen ook zeker thuis in de collectie. De games zijn niet nieuw, maar als je wilt begrijpen wat wij Halo-fans zo gaaf vinden aan de franchise, of als je het allemaal nog een keer wilt beleven, dan is The Master Chief Collection een absolute must.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Halo 2 is fantastisch geremasterd
 • Bijna alle multiplayer-mappen
 • Cutscenes Halo 2
 • Een hommage aan Halo

Wat is NOT

 • Geen remaster van Halo 3

9

 1.   
  WoKingNL's avatar

  Ik heb er zin in, pre order staat al! 🙂

  Edit: Een van je linkjes in het begin van het artikel is iets mis mee gegaan.

 2.   
  Sainting's avatar

  Ik kan echt niet wachten op aanstaande dinsdag.
  Die kinderen kunnen verwachten dat ik de deur niet open doe op 11 November 😛

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  WoKingNL schreef, "Edit: Een van je linkjes in het begin van het artikel is iets mis mee gegaan."

  Opgelost! 🙂

 4.   
  Noice!'s avatar

  Dit is gewoon een 10: als ze deze bundel niet aan zouden raken en gewoon zo uit zouden brengen was het al een godsgeschenk… Nu hebben ze nog eea verbeterd ook. Die CG filmpjes van halo 2 zijn gewoon insane!

  Deze bundel is een stukje gamehistorie die de aankoop van een One in een klap rechtvaardigt.

 5.   
  3333/3333's avatar

  Als ik weer eens wat meer geld te besteden heb komt er sowieso een Xbox One met deze collectie in huis. Zou de oude delen zelfs met de oorspronkelijke graphics spelen, pure nostalgie.

 6.   
  OllieDenZotn's avatar

  Daar gaat mijn sociale leven..

 7.   
  elinekr's avatar

  tof

 8.   
  Daan's avatar

  A-chief-ment unlocked! 😀

 9.   
  FireBallz's avatar

  ach, ik verheug me meer op Halo 2 remastered dan op Halo3. Vond ik ietsiepietsie een tegenvaller.

 10.   
  FireBallz's avatar

  goede review trouwens.

 11.   
  Neolite's avatar

  Pre-order al gedaan en kan echt niet wachten! Absolute 10!

 12.   
  I Juggy I's avatar

  prachtig spel kan niet wachten ^^