Nightcrawler

Nightcrawler is een film over de duistere wereld van de nachtelijke misdaadjournalistiek in Los Angeles en is het regiedebuut van scenarioschrijver Dan Gilroy. Hij werd voor het eerste vertoont op het Toronto International Film Festival in september van dit jaar en ontving meteen lovende kritieken.

De film gaat over de aparte en ambitieuze Lou Bloom, die door de economische crisis maar moeilijk aan een baan kan komen en zijn geld bij elkaar sprokkelt door de verkoop van gestolen goederen. Als hij op een nacht bij toeval stuit op een filmcrew die een ongeluk aan het filmen is, besluit hij zijn leven drastisch om te gooien. Hij is zo gefascineerd door wat hij ziet dat hij de cameraman vraagt of hij nog personeel kan gebruiken. Na een botte afwijzing besluit Lou om voor zichzelf te beginnen. Met behulp van zijn oude skills regelt hij een politiescanner en een videocamera en begint hij vol enthousiasme en overgave met zijn nieuwe baan als ‘nightcrawler’. Hij beseft zich maar al te goed dat hij in tegenstelling tot zijn concurrenten nog geen contacten heeft in televisiewereld en dat hij op zoek moet gaan naar afnemers voor zijn opnames. Wanneer televisieproducente Nina hem, na het zien van een zijn reportages, de kans geeft om exclusief beelden voor haar te gaan leveren, aarzelt Bloom geen moment. Omdat hij de beste en meest exclusieve beelden wil schieten en het Nina alleen maar gaat om de kijkcijfers, denken ze al snel de ideale zakenpartner in elkaar gevonden te hebben. Lou gaat echter al snel op zoek naar de grenzen binnen zijn nieuwe werk om zijn reportages te verkopen en gaat daar, door zijn drang om de beste te willen zijn, al snel overheen. Dat neemt gedurende de film ook steeds ernstigere vormen aan.

Nightcrawler is het regiedebuut van Dan Gilroy, de man die tevens het scenario voor de film heeft geschreven. Gilroy is vooral bekend geworden door het schrijven van de scenario’s voor Real Steel, waarin Hugh Jackman en Evangeline Lilly de hoofdrollen spelen en Bourne Legacy met acteurs Jeremy Renner en Edward Norton. Het verhaal van Nightcrawler zit goed in elkaar, loopt lekker door en is soms erg spannend. De film is vaak ook heel grappig, de knulligheid waarmee Bloom bijvoorbeeld zijn eerste reportages schiet en zijn bizarre acties en uitspraken zorgen voor een aantal hilarische momenten. Enige minpunt is dat het eind van het verhaal wat is afgeraffeld en de conclusie wat kort door de bocht is.

Lou Bloom wordt gespeeld door acteur Jake Gyllenhaal, die naast de hoofdrol ook een deel van de productie op zich heeft genomen. Gyllenhaal heeft al flink wat films op zijn naam staan. Hij heeft zijn veelzijdigheid inmiddels allang bewezen met films als Brokeback Mountain, Zodiac, Prince of Persia: The Sands of Time, Source Code, End of Watch en Enemy. De rol van de ambitieuze, slimme, uiterste gehaaide, manipulatieve en flink verknipte Bloom speelt hij werkelijk fantastisch. Zijn blikken spreken vaak boekdelen en de rol is hem op het lijf geschreven. Gyllenhaal is voor deze rol tevens flink wat afgevallen, zodat zijn uiterlijk nog beter bij zijn creepy personage zou gaan passen. Dit is heel goed gelukt, want door zijn magere lijf, grote en bijna uitpuilende ogen die heel indringend kunnen kijken en zijn gladde wat te lange haar is de bekende acteur bijna onherkenbaar getransformeerd.

Zijn hulpje Rick wordt gespeeld door de vrij onbekende Riz Ahmed (The Road to Guantanamo, Four Lions). Ahmed heeft een goede chemie met Gyllenhaal en speelt de rol van de nerveuze en ietwat naïeve jongen heel overtuigend. Zijn uitdrukkingen en blikken zeggen vaak genoeg. Een echte band hebben de personages echter niet in de film aangezien Lou niet echt in staat lijkt te zijn een oprechte connectie met mensen te maken. Daarnaast lijkt hij geen gevoelens van angst en schuld of schaamte te hebben en gaat het hem vooral om zijn eigen gewin en het grotere doel wat hij lijkt na te streven.

Televisieproducente Nina wordt gespeeld door actrice Rene Russo, die onder meer bekend is geworden van films als Outbreak , Ransom en The Thomas Crown Affair en na jarenlange afwezigheid in deze film overtuigend de keiharde zakenvrouw weet neer te zetten. Bloom’s concurrent Joe Loder wordt gespeeld door acteur Bill Paxton, die in films heeft gespeeld als Apollo 13 en Edge of Tomorrow.

Er is in de film duidelijk veel aandacht besteed aan de compositie in de shots en de belichting. Dit zorgt voor prachtige, maar vooral krachtige beelden die, ondanks dat ze vooral in de nacht zijn geschoten, door het goede gebruik van licht geweldig tot hun recht komen. Het duistere karakter van de film wordt hierdoor alleen maar meer versterkt. Dit alles wordt afgewisseld met prachtige overzicht shots van Los Angeles.

Ik geef deze spannende misdaadthriller, vooral vanwege het uitmuntende acteerwerk van Jake Gyllenhaal en de prachtige shots, een welverdiende 4 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Prachtige shots
  • Geweldig acteerwerk
  • Mooie belichting

Wat is NOT

  • Wat afgeraffeld eind

8

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren