Pro Evolution Soccer 2015 preview

Het is een strijd zo oud als de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord – en vele jaren ouder dan het gebruik van deze cliché als openingszin. Een strijd die ieder jaar weer losbarst. En terwijl het voetbalseizoen alweer in volle gang is, de nieuwe FIFA 15 weer een aantal weken in de winkels ligt, legt Konami nog even de laatste loodjes aan hun nieuwe Pro Evolution Soccer 2015.

Voor de eerste keer met PES

Ik ben een fervent FIFA-speler. Al sinds kleins af aan speel ik FIFA op de Nintendo GameCube en later vrij fanatiek op de Xbox 360. Ik was redelijk tevreden over FIFA 14 en ook over het laatste deel in de serie heb ik vooralsnog weinig te klagen. Als liefhebber van de sport is er voor mij geen reden geweest om over te stappen naar Pro Evolution Soccer, maar ik sta altijd open voor iets nieuws.

Het was daarom een persoonlijke uitdaging om aan de slag te gaan met het nieuwste deel in de serie: PES 2015. Met FC Bayern München ging ik aan de slag met de tutorials, om vervolgens een aantal wedstrijden te spelen met Real Madrid en laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: gameplay-wijs voelt Pro Evolution Soccer meer dan goed aan en doet het eigenlijk helemaal niet onder aan FIFA 15. Het speltempo ligt hoog en bewegingen met de bal aan de voet voelen goed en realistisch aan. De spelers rennen, sprinten, zweten en zwoegen over het veld heen en een aantal passes later heb je een prachtige aanval opgezet met een mooi schot op doel als uitkomst. Het ziet er sierlijk uit en dat geeft voldoening.

Meer dan fijne gameplay

Je herkent de spelers. Hun bewegingen in het veld, hun manier van sprinten en dribbelen en hun manier van passen. Het voelt authentiek aan. Real Madrid-sterren als Gareth Bale en alle drie de middenvelders Modrić, Kroos en James Rodríquez hebben overduidelijk hun eigen unieke speelstijl die lijkt op die van hen in het echt. Het passen in de game werkt lekker en voelt realistischer aan dan op FIFA. Je moet het even onder de knie krijgen, maar je kunt beter de richting van je pass bepalen zonder dat ie direct naar één van je medespelers gaat. Dat klinkt misschien als een minpunt, maar uiteindelijk werkt het beter en ervaar je als speler meer vrijheid. Ook het verdedigen werkt prima. Met slidings maken, tackelen en het opjagen van de vijand heb je maar liefst drie manieren van verdedigen en zo altijd de juiste manier om een gevaarlijke aanval af te stoppen.

Grafisch gezien ziet de game er oké uit. Hoewel de spelers herkenbaar zijn, kan het hier en daar wel net even wat mooier. Op randzaken moet je niet te veel letten. In het overbrengen van de gehele voetbalervaring slaagt PES vooralsnog met een krappe voldoende. De gezichten van de spelers lijken, maar dan heb ik het hier wel over de top van de wereld en in de Nederlandse Eredivisie lijken nu eenmaal andere regels te gelden dan in de grote competities van Europa.

Het is echter de logica van de game waar ik me vooral aan stoor. Een prachtig hoofdmenu biedt goede hoop, maar helaas. De menu’s waarin je je team beheert, zijn onoverzichtelijk, ogen ingewikkeld en niet uitnodigend om je team aan te passen naar hoe jij wil. Ook blijken spelers opeens minder goed te worden wanneer zij niet op hun gebruikelijke positie worden opgesteld. Onterecht, als je het mij vraagt. Dat een speler niet in zijn geheel tot recht komt op een bepaalde positie betekent niet dat hij direct inlevert aan zijn voetbalkwaliteiten.

Voorlopige conclusie

Al met al zit Pro Evolution Soccer 2015 prima in elkaar, speelt het lekker weg, maar de ontwikkelstudio lijkt nu eenmaal minder mankracht te hebben dan die van EA Sports. Tel daarbij op dat het de Pro Evo-serie al tijden ontbreekt aan een voldoende aantal licenties – iets dat bij de echte voetballiefhebber toch knaagt. Geen complete Premier League en geen complete Bundesliga. Dit alles resulteert in een minder compleet pakket dan de jaarlijkse FIFA-editie. Konami en PES Productions moeten roeien met de riemen die ze hebben – en toegeven, dat doen ze dan wel weer best goed. Echter, of het goed genoeg is om de jaarlijkse strijd nu eens in hun voordeel te beslissen, betwijfel ik ten zeerste.

 1.   
  Metalhead95's avatar

  Beter dan Fifa imo.
  Heb echt genoten van de demo !!

 2.   
  Noice!'s avatar

  Dit jaar wordt de grote comeback van PES in termen van gameplay en speelbaarheid. Tuurlijk, door de late launch hebben ze al verloren van FIFA en doordat ze wat licenties missen gaan alle casuals sowieso voor FIFA, maar voor de mensen die van het spelletje houden, ipv de sfeer in het stadion en de namen van de 3e Schotse divisie, wordt PES weer de titel om te spelen. De FIFA overheersing heeft te lang geduurd en we zijn er niet echt beter van geworden. Als PES zo speelt als dit jaar mogen ze wat mij betreft weer fictieve namen gaan gebruiken net als vroeger; want uiteindelijk scoort bij mij toch niet Christiano Ronaldo in mijn hoofd, maar ikzelf 😉