Bayonetta 2

Actiefans die een Wii U bezitten vallen dit najaar met hun neus in de boter. Waar ze een tijd geleden al veldslagen konden voeren in Hyrule Warriors krijgen ze ditmaal de exclusieve sequel van het geprijsde eerste deel van Bayonetta op hun bordje. Eén ding mag duidelijk zijn: Bayonetta 2 is een heks van een game! En dan enkel in de beste zin van het woord.

The witch is back!

Tijdens je trip door de gestoorde wereld van Bayonetta is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk satanistische en hemelse wezens tot geperst vlees weet om te vormen. Het duurt dan ook niet lang voor je gelijk midden in die geniale hack ’n slash-actie belandt die we inmiddels gewend zijn van Platinum Games (bekend van oa. Metal Gear Rising: Revengeance en The Wonderful 101). Elke nieuwe vijand ziet er weer indrukwekkender uit dan de vorige en houdt je op het puntje van je stoel. Voornamelijk de eindbazen. Bayonetta 2 valt het best te omschrijven als een achtbaan van ontzettend intense en geniale battles: bombastisch, intens en gewoonweg indrukwekkend. Waarbij het soms naar adem snakken is.

In grote lijnen speelt de game exact als het originele Bayonetta. Druk op de Y-knop om met je geweren te knallen, druk op de X-knop om in het rond te slaan, druk op de B-knop om met je hakken te schoppen en gebruik tussendoor op zijn tijd je speciale Witch Time. Met deze laatste kracht kun je – door exact op het juiste moment te ontwijken – de tijd voor een moment stilzetten. Hoewel dit knoppensysteem vrij simpel lijkt, is het aan jou als speler om te experimenteren met de vele combo’s die er zijn. Alles in de game ligt aan timing en hoe je goed je je tegenstanders kunt lezen, zodat je op tijd kunt ontwijken en anticiperen. Juist die uitdaging maakt de gameplay zo vervullend.

Geüpgradede heks?

Hoewel het originele Bayonetta al een geweldige actiegame was, kent dit deel gelukkig ook enkele nieuwe onderdelen. Zo is het kapsel van Bayonetta niet het enige wat is veranderd in deze sequel. De pikant geklede heks heeft bijvoorbeeld enkele nieuwe trucjes, waarvan de grootste vernieuwing de Umbran Climax is. Dat is een krachtige techniek die je een enorme combo van klappen en schoppen laat maken en je als kers op de taart ook nog elke keer een demoon laat oproepen. Hoewel je deze nieuwe move alleen kunt gebruiken zodra je magiemeter is opgeladen, voegt dit wel weer wat meer momentum toe aan het al ontzettend intense universum van Bayonetta. Al blijft toch Witch Time de echte sleutelrol spelen.

Want wat Bayonetta 2 voornamelijk doet, is zijn – al geweldige – voorganger pakken en die nog indrukwekkender maken. Hoewel je soms even tot rust kunt komen in grote prachtige steden, duurt dit nooit lang. Voor je het weet ben je namelijk weer te midden van de actie acrobatisch aan het rondbewegen om op een zo sierlijke wijze alles wat in de weg staat te fileren. De game weet ontzettend veel afwisselende gebieden te bieden in de twaalf uur aan gameplay die de verhaalmodus ongeveer weet te bieden: van het vechten in een kathedraal tot op het slachten van wezens op een vliegtuig. Wat daarbij helpt is dat de game ontzettend veel uit de Wii U weet te halen en prachtige visuals biedt. Toegegeven, komt dit wellicht niet aan het niveau van de PlayStation 4 of Xbox One, maar maakt dit de ervaring niet minder prachtig. De game bewijst dat het apparaat van Nintendo genoeg kan.

Nintendo-liefde & Tag Climax

Bayonetta 2 doet ook zijn best om spelers wat meer te bieden dan enkel het verhaal. Om een tikkeltje fanservice te bieden voor de die hard Nintendo-fans, heeft Platinum Games bijvoorbeeld hier en daar wat vette knipogen naar enkele bekende gameseries gemaakt. Zo is het mogelijk de zwarte outfit van Bayonetta – gemaakt van haar eigen magische haar – in te ruilen voor een outfit van onder andere Link of Samus Aran. Ook zitten er nog wat meer Nintendo-verrassingen in de game. Als je bijvoorbeeld rondloopt in het kostuum van Star Fox, dan zul je zeer zeker ergens in de game op je wenken bediend worden. Je kunt gemakkelijk uren kwijt zijn naar het zoeken van allerlei Nintendo Easter Eggs.

Als je je heer en meester hebt gemaakt van de singleplayer heeft Bayonetta 2 ook nog een co-op modus te bieden genaamd Tag Climax. In deze modus neem je het in een zestal levels gezamenlijk met een kompaan op tegen allerlei vijanden. Degene met de meeste punten van jullie twee wint. Hoewel dit een gemakkelijke manier vormt om extra halo’s te verzamelen (die nodig zijn om nieuwe wapens en combo’s vrij te spelen), voegt de modus niet heel veel toe. Echte fans van de game zullen zich eerder kunnen vinden in de mogelijkheid om op de hoogste mogelijke moeilijkheidsgraad een zo goed mogelijke score te halen.

Conclusie

Xbox 360- en PlayStation 3-gamers mogen met hun handen en voeten op de grond slaan. Waar enkele jaren nog de Nintendo-gamers achterbleven, zijn het nu de andere gamers die het zonder de heks moeten doen. Bayonetta 2 is in één zin: de perfecte sequel. Het is één van de beste Wii U-games tot nu toe en voor actiefans is deze game dan ook zeker een must-buy. Met een gameplay die van momentum naar momentum springt, is er eigenlijk geen moment waarop je je verveelt. Al moet je natuurlijk wel houden van de wacky Japanse stijl van de game. Dat de game voornamelijk meer van hetzelfde is, zal waarschijnlijk geen fan schelen. Wat ons betreft mag het briljante Platinum Games ook meer dan zeker nog een zeer lange tijd samenwerken met Nintendo.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Borduurt perfect voort op originele Bayonetta
 • Ontzettend intens
 • Geniale bossbattles
 • Prachtige visuals
 • Allerlei Nintendo-unlockables

Wat is NOT

 • Iets te Japans voor mainstream gamers
 • Quick Time Events soms irritant

9.5

 1.   
  Noice!'s avatar

  Crimineel goede game! Als ik er al niet eens had, zou ik hier een Wii U voor aanschaffen. En zo sukkelt de rest maar door terwijl de Wii U de ene na de andere topper binnenkrijgt…zo jammer dat mensen al hebben besloten dat ’t niks is in de hoofden voordat ze het hebben geprobeerd. Puur kijkend naar de library had de Wii U al zeker 20 miljoen stuks moeten verkopen.

 2.   
  WoKingNL's avatar

  Komt zoveel uit deze maand en volgende maand dat ik Bayonetta even opschuif, jammer voor de verkopen maar ik ben nog bezig met hyrule warriors 😳
  Edit: Echt wel bizar goede cijfers, het krijgt een 10 van gamespot, dat is de 8ste game die in alle jaren dat gamespot bestaat een 10 krijgt van hun 😮

  Moet ik deel 1 speciaal spelen om 2 te begrijpen? Aangezien er een combinatie pakket is.

 3.   
  Noice!'s avatar

  WoKingNL schreef, "Komt zoveel uit deze maand en volgende maand dat ik Bayonetta even opschuif, jammer voor de verkopen maar ik ben nog bezig met hyrule warriors 😳
  Edit: Echt wel bizar goede cijfers, het krijgt een 10 van gamespot, dat is de 8ste game die in alle jaren dat gamespot bestaat een 10 krijgt van hun 😮
  Moet ik deel 1 speciaal spelen om 2 te begrijpen? Aangezien er een combinatie pakket is."

  Dat is niet nodig, maar ik zou het zeker aanraden voor die kleine meerprijs. Niet alleen Gamespot is lyrisch ook Edge die zelden 10en uitdeelt heeft een 10 gegeven. Weet je welke game van ze nog meer een 10 kreeg ooit? Juist! Het origineel. Dus 2 games die een 10/10 waard zijn en je de rest van je leven bijblijven voor zon prijsje…. wat een ongekende luxe! ELKE gamer zou deze games moeten bezitten naar mijn mening 😀

 4.   
  Valent!jn's avatar

  WoKingNL schreef, "Moet ik deel 1 speciaal spelen om 2 te begrijpen? Aangezien er een combinatie pakket is."

  Gezien het verhaal van Bayonetta niet zo heel belangrijk is, valt deel twee ook te spelen zonder eerst het origineel te spelen. Al is het wel aan te raden om je even in te lezen over de personages voordat je begint.

  Toch zou ik je wel aanraden om de versie van de game te scoren, waar ook deel één bij zit. Die is namelijk nog eens érg goed opgepoetst voor de Wii U. 😉

 5.   
  DonPulliany's avatar

  Lijkt me zkr een leuk spel, heb deel 1 met plezier gespeeld. Jammer dat deze niet op de next gen console is. Want ga hier echt geen WiiU voor halen 8)

 6.   
  Fawaka-W's avatar

  Fantastische game. Zo een game zal op de ps4 of xbone direct een systemseller worden. Nintendo heeft hier een grote troef in handen.