A Walk Among the Tombstones

A Walk Among the Tombstones is een nieuwe misdaad thriller met voormalig Jedi en actieheld Liam Neeson in de hoofdrol. De film gaat over ex-NYPD agent Matt Scudder, een niet gecertificeerde privé detective, die zijn werk doet buiten de grenzen van de wet om. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Block dat begin jaren 90 uitkwam. A Walk Among the Tombstones is het 10e boek uit de serie die het leven en de zaken van privé detective Scudder beschrijft.

De regie is in handen van Scott Frank, die als scenario schrijver al een flink aantal grote producties op zijn naam heeft staan. Hij schreef onder andere mee aan Out of Sight, Minority Report, The Interpreter, Marley & Me en The Wolverine. The Lookout, een film uit 2007 met in de hoofdrol Joseph Gordon-Levitt, is de eerste film geweest die hij zowel geschreven als geregisseerd heeft.

Het verhaal begint in 1991 met beelden van een gebeurtenis die het leven van Scudder voorgoed veranderd. We gaan al heel snel vooruit in de tijd, naar 1999, waar de rest van het verhaal zich afspeelt. Scudder wordt door de drugscrimineel Kenny Kristo gevraagd om jacht te maken op de mannen die zijn vrouw hebben ontvoerd en vermoord. Hij bijt zich vast in de zaak en komt er al snel achter dat deze zaak niet op zichzelf staat. Wanneer de enige getuige voor zijn ogen van een gebouw afspringt, is hij genoodzaakt om de zaak op een andere manier aan te gaan pakken. Hij wordt hierbij geholpen door de behulpzame straatjongen TJ (Brain ‘Astro’ Bradley) en de broer van Kenny, Peter Kristo (Boyd Holbrook).

Liam Neeson speelt de rol van voormalig rechercheur Scudder, een man met een alcohol probleem en gevoelens van spijt door een gebeurtenis uit het verleden. Neeson is een logische keuze, gezien zijn ervaring met actie en politiefilms. Hij komt helaas niet echt over als de ‘bad ass’ detective die hij eigenlijk zou moeten zijn. Wat mij persoonlijk ook nog opviel bij de hoofdrolspeler is dat hij overal heen loopt. Waarom hij dat doet is me niet helemaal duidelijk. Hij zou namelijk overal een stuk sneller zijn als hij een auto of een ander vervoersmiddel zou gebruiken.

Kenny Kristo wordt gespeeld door de nog vrij jonge Dan Stevens. Deze acteur heeft al flink wat rollen op zijn naam staan in films als Downton Abbey (2010), The Fifth Estate (2013) en The Guest (2014). Hoewel hij goed acteert in de film, komt hij door zijn jonge voorkomen niet overtuigend over als invloedrijke, welvarende, grote drugscrimineel.

De film is helaas niet erg origineel en al helemaal niet geloofwaardig. Het verhaal van een voormalig rechercheur met drankproblemen en spijt en criminelen die losgeld eisen van rijke drugdealers is helaas niet nieuw. De spanningsopbouw is in de film daarnaast ook ver te zoeken, aangezien de daders al vrij snel in beeld komen.

Het onderzoek gaat Scudder ook iets te makkelijk af. Als hij op zoek gaat naar antwoorden en getuigen duiken toevallig alle mensen, die hij zoekt of goed kan gebruiken op de plaats waar hij op dat moment is, op. Daarnaast geven alle getuigen zonder moeite, bij het zien van zijn voormalige politiebadge, antwoord op alle vragen die hij heeft. Alle getuigen hebben ook nog eens heel veel te vertellen over de ontvoerders en weten zich alles nog haarfijn te herinneren, waardoor de puzzelstukjes al snel op zijn plaats vallen. Daarnaast is Scudder heel snel met het vertellen van details over zijn eigen leven. Het het lijkt me niet logisch dat iemand in zijn beroepsgroep in het echt zo snel mensen vertrouwt. Zijn onverwachte vriendschap met de tiener TJ is daar een voorbeeld van. Scudder checkt de jongen niet na en brengt weinig tijd met hem door, maar vertrouwt hem al direct vertrouwelijke informatie toe en betrekt hem bij het onderzoek als zijn “compagnon”.

De toon van de film is grimmig en de soms ongebruikelijke hoeken en apart camerastandpunten maken de film visueel wel interessant. Door deze manier van filmen en een aantal goede acteurs is de film zeker niet heel slecht. Hij is helaas door zijn voorspelbaarheid en soms ongeloofwaardige acties ook niet heel goed te noemen. Ik geef deze film daarom 3 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goed en soms mooi gefilmd

Wat is NOT

  • Voorspelbaar
  • Niet heel spannend
  • Soms wat ongeloofwaardig

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren