Ryse: Son of Rome PC

Vorige week mocht ik al even aan de slag met Ryse: Son of Rome en sinds gisteren mocht ik de volledige game uitproberen. In mijn preview was ik al te spreken over de setting waarin de game zich afspeelt, maar was ik iets minder enthousiast over de grafische kwaliteit. Niet omdat deze tegenvalt, in tegendeel, de game blaast je uit je luie stoel. Althans, als je een brute SLI-opstelling met je videokaarten in je pc hebt zitten. Helaas heb ik dit niet..

Grafisch geweld

Ryse: Son of Rome imponeert vooral door de grafische kwaliteit die de game kent. De hordes vechtende troepen in de verte, de kolossale gebouwen, het vuur en de regen van afgeschoten pijlen door de lucht zijn een pareltje om naar te kijken en absoluut een lust voor het oog. De kleine grafische details zijn ook perfect uitgewerkt en geven je het gevoel alsof je midden tussen de vechtende Romeinen staat. De personages zijn tot in het kleinste detail vormgegeven en met name de hoofdpersoon Marius Titus is verbluffend. Helaas vraagt al deze grafische pracht om een enorm brute videokaart. Zoals ik mijn preview al vertelde, is de game zwaar, log en lomp voor mijn systeem. Met name het grafische aspect vergt veel van mijn AMD Radeon R9 280X. Het arme kaartje heeft het zwaar, erg zwaar. De nieuwste games kan ik met gemak op high spelen met een stabiele FPS, maar Ryse: Son of Rome lijkt op een slechte port van de Xbox One naar de pc. Een FPS van 20 met lage eigenschappen tijdens een gevecht vind ik niet acceptabel. Mocht je een high-end videokaart of een SLI-opstelling hebben in je pc, dan moet je de game absoluut spelen. Al is het maar om de schitterende graphics!

Beroerd vechtsysteem

Ondanks de grafische pracht, schiet de game toch wel tekort als we het over het vechtsysteem gaan hebben. De combinatiemogelijkheden om een vijand af te maken schieten nogal te kort. Je hebt slecht één toets om iemand neer te steken en één toets om een aanval te blokkeren. De gehele game draait om het neerhalen van andere gladiatoren en na een gevecht of 20 raak je al snel uitgekeken op de manieren hoe je je vijanden uit kunt schakelen. Wil je je vijand op een spectaculaire manier afmaken, dan kun je altijd nog de E-toets gebruiken, waarna via een slow-motion beeld en een gloed rond de vijand gekozen kan worden hoe je je vijand kunt vermoorden. Ook dit is na een paar keer voorspellend en vertraagd uiteindelijk de gehele gameplay.

Het tempo van de game is bovendien traag. Mede door de tegenstanders die soms zwaar bepantsert zijn. Deze tegenstanders kun je alleen neerhalen door eerst door hun verdediging heen te breken en vervolgens je zwaard te gebruiken om deze dan te vermoorden. Tijdens gevechten met meerdere tegenstanders kan dit soms erg irriterend overkomen. Ben je met pijn en moeite bezig om door de verdediging van een zwaar bepantserde soldaat te breken, valt de volgende tegenstander je alweer doodleuk van achteren aan. Op zich is dit best realistisch natuurlijk, maar het is wat minder realistisch als je enorm vaak in je eentje een groep van 30 man te lijf gaat én de slachting overleeft én alle 30 de vijanden hebt uitgeschakeld.

Spetterend einde

Ondanks de magere 10 uur die de game kent, is het einde gelukkig wat spectaculairder dan de rest van de game. 10 uur is bovendien wel erg kort voor een game, maar gelukkig bevat de pc-versie ook nog de 4 DLC-pakketten die los zijn verschenen voor de Xbox One. De laatste drie acts introduceren de gevreesde vijand Damocles en dit maakt het spel uiteindelijk toch een stukje interessanter. De tekortkomingen van het gevechtsysteem ben je aan het einde van de game even vergeten, maar helaas is het spel vrij snel daarna alweer afgelopen. Zonde.

Conclusie

Ryse: Son of Rome is een absoluut pareltje en een must voor iedere pc-gamer die van grafische pracht houdt. Je moet er wel rekening mee houden dat niet elk systeem geschikt is voor deze schoonheid. Ben je in het bezit van een krachtige videokaart, dan moet je de game absoluut spelen. Helaas is het gevechtsysteem niet verbeterd en raak je hier al snel op uitgekeken. Tegen het einde van de game word de verhaallijn interessanter, maar dit weegt nauwelijks op tegen de traagheid van de gevechten. Ontwikkelaar Crytek heeft erg zijn best gedaan, maar weet niet helemaal te imponeren. Ben je een liefhebber van massale gevechten, grafisch pracht én eentonige slachtingen, dan moet je de game absoluut aanschaffen. Vanaf morgen is Ryse: Son of Rome te koop voor pc.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch perfect..
 • Brute slachtpartijen
 • Gratis DLC!

Wat is NOT

 • .. wellicht iets té
 • Vechtsysteem te simpel

7

 1.   
  Mandamo's avatar

  De aanbevolen systeemeisen kloppen dus van geen kant?

 2.   
  Cooky-NL's avatar

  Mandamo schreef, "De aanbevolen systeemeisen kloppen dus van geen kant? "

  Klopt redelijk! Alleen zo’n lage FPS tijdens massale gevechten met een 280X, terwijl een 260X aanbevolen is vind ik ook erg raar…

 3.   
  thijsknvb's avatar

  Ik heb een foutje ondenkt !!!! (OMG 😮 😮 ) Als ik dit item op jullie pagina zie zie ik een afbeelding van Rome Total War 2.

  Nu dat is gezegd XD mijn reactie. Ik hoop dat mijn pc hem aankan want ik heb ook geen monsterbak maar we gaan het morgen ontdekken !