Sleeping Dogs: Definitive Edition

Iets meer dan twee jaar geleden, in augustus 2012, verscheen Sleeping Dogs als grote verrassing op de PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Onze enige echte Leon bekroonde de game met een 8,5 en de score van jullie bezoekers staat momenteel zelfs op een 8,9. Twee jaar na dato is er ook van deze game een HD-remake gemaakt en ik ging er de afgelopen week flink mee aan de slag.

Het verhaal en de geschiedenis
Omdat we het hier over de zogenoemde Definitive Edition van de game hebben zal ik de introductie over het verhaal proberen kort te houden, maar dit zal vermoedelijk overslaan in enthousiasme. De game kennen de meeste van jullie immers al, dus het verhaal zal niet geheel onbekend zijn. We maken kennis met Wei Shen, een Chinees die na zijn verblijf in de Verenigde Staten terugkeert in Hong Kong. Deze terugkeer verloopt echter iets anders dan gepland en voor Shen het weet zit hij in de gevangenis. Al snel weet hij een deal te sluiten met zijn Amerikaanse politie-vrienden om de zogeheten Sun On Yee-triade te infiltreren. En dan begint het echte werk.

Het originele Sleeping Dogs kende in tegenstelling tot de meeste games een zeer lange ontwikkelingsperiode en daarnaast ook meerdere titels. In eerste instantie begon United Front Games met de ontwikkeling in 2008 en een jaar later stuurde Activision de eerste trailer de wereld in met als titel voor de game True Crime: Hong Kong. Het moest de veelbelovende reboot van de franchise worden maar helaas, twee jaar later werd de ontwikkeling officieel stopgezet. Uiteindelijk nam Square Enix de rechten voor de game over en bracht deze dus in 2012 uit onder de naam Sleeping Dogs.

Het enige wat niet veranderd was, was het feit dat de game veelbelovend oogde. Sleeping Dogs mag dan als één van de kleinere titels zijn beschouwd, inmiddels weten we wel beter. Leon noemde het niet voor niets dè verassing van 2012. De game oogde wat gedateerd dankzij de problemen tijdens de ontwikkeling maar was vooral erg vernieuwend en bracht om iedere hoek van de straat weer wat nieuws met zich mee. Dat alles vinden we gelukkig dan ook nog steeds terug in de Definitive Edition.

Verbeteringen
De game wordt gekenmerkt door de kleurrijke stad Hong Kong en deze is gelukkig van een flinke metamorfose voorzien. De stad oogt nog levendiger dan in het origineel en is op sommige momenten een ware lust voor het oog. Veel andere vernieuwingen hoeven we helaas niet te verwachten, want ook de wat houterige besturing is nog steeds van de partij. Helaas hebben Square Enix en United Front Games hier niets aan gedaan en moeten we het nog steeds met een fixed-camera doen, in de rug van ons personage. Wel is alle reeds verschenen DLC voor de game op de disc te vinden, zoals “Nightmare in North Point” en “Year of the Snake”, wat tegenwoordig bijna standaard is bij remakes als deze.

Framedrops
Toch is in sommige situaties wel te zien dat we hier met een vrij oude game te maken hebben. Als we namelijk met hoge snelheid door de stad scheuren wil het scherm soms niet zo soepel lopen als dat je zou verwachten. Dit mag natuurlijk eigenlijk niet in een game van dit formaat, laat staan in een HD-remake. Ook lijken omgevingen in deze omstandigheden wat moeilijker te laden.

Conclusie
We kunnen dus makkelijk concluderen dat de Definitive Edition van Sleeping Dogs slechts alleen grafisch is verbeterd. Hoewel men best wat aan de houterige gameplay had mogen doen en de frame-drops eigenlijk niet mogen voorkomen. Door de game zelf, net als Leon, een 8,5 te geven en een 9,1 uit te delen voor de kwaliteit van de remake komt ik uit op een eindcijfer van een 8,8.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch veel vooruitgang
 • DLC aanwezig

Wat is NOT

 • Besturing niet verbeterd
 • Beeld stottert bij hoge snelheden

8.8

 1.   
  Koen's avatar

  Alleen jammer dat de game in de winkels ligt voor de volle prijs. Je speelt eigenlijk gewoon het origineel met pc-graphics van destijds.

 2.   
  GamerJaime's avatar

  Ik vind dat de game eigenlijk helemaal grafisch niet zo verbeterd is. Ik zie amper verschil tussen de PS4 en de Xbox360 versie. En als er verder ook weinig tot niks aangepakt is wat betreft de besturing (auto’s rijden echt vreselijk in Sleeping Dogs) vind ik deze editie echt nutteloos als je de game al gespeeld hebt.

  Als ik de game nog niet gespeeld had, had ik deze wel aangeschaft maar deze game nog een keer aanschaffen vind ik het niet waard. Ik wacht wel op Sleeping Dogs 2.

 3.   
  FireBallz's avatar

  wat bedoelen jullie met besturing niet verbeterd? was de besturing eerst ook al zo’n ramp?

 4.   
  Hillianii's avatar

  Ze mogen echt iets doen aan de besturing ja..

  Auto rijden is zo slecht..

 5.   
  WoKingNL's avatar

  Pc definitive editie is 15 euro als je het origineel hebt, normale controller layout en een shitload aan fixes. Binnenkort tijd voor een replay denk ik 😀

 6.   
  G-6's avatar

  is €15,- voor de pc-versie de moeite als je de game+alle DLC al hebt?

 7.   
  WoKingNL's avatar

  Denk het niet dan, misschien voor 7.50 binnenkort 🙂