The Judge

Wie Robert Downey Jr. zegt, zegt vrijwel direct Iron Man. Deze rol heeft de acteur immers zijn grote doorbraak bezorgd. Vanaf vandaag is hij te zien in de film The Judge waarin hij de zoon van een rechter speelt. Deze wordt op zijn beurt verdacht van moord en dit brengt uiteraard de nodige rumoer met zich mee in zijn geboortedorp Carlinville, Indiana.

Robert neemt in The Judge de rol van advocaat Hank Palmer op zich. Ook zijn vader is in positieve zin geen onbekende van Justitie want Joseph Palmer, gespeeld door Robert Duvall, is namelijk de plaatselijke rechter. Wanneer Joseph op een dag boos wegrijdt van het ouderlijk huis, na de zoveelste ruzie, komt hij terug met schade.

Na een aantal uitmuntend geacteerde scènes blijkt dat Joseph een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt waarbij zijn aardsrivaal om het leven is gekomen. Nu is de grote vraag, was het echt een ongeluk? Of is het moord? Robert Downey Jr. neemt neemt na veel tegenstribbelen van zijn vader het recht in eigen hand en besluit zijn vader in de rechtszaal te verdedigen.

Beetje bij beetje komt naar boven waarom Hank jarenlang geen contact had met zijn ouders. Een gigantische ruzie liep uit de hand en Hank verliet voorgoed het huis waar hij zijn jeugd doorbracht. Waarom hij juist nu terugkeerde laten we je zelf ontdekken, want deze ijzersterke drama-komedie heeft een aantal interessante plotwendingen voor je in petto.

Hierboven lag de nadruk al op het fantastische acteerwerk van Robert Downey Jr. en Robet Duvall, maar ook de rest van de acteurs en actrices is verschrikkelijk goed gecast. Wat te denken van Billy Bob Thornton als de meedogenloze advocaat van de tegenpartij. Daarnaast zijn er ook nog rollen weggelegd voor Vera Farmiga (Source Code), Vincent D’Onofrio (The Break-Up), Jeremy Strong (Zero Dark Thirty) en Dax Shepard (Hit and Run).

Enkel de lengte van de film is wellicht een nadeel voor sommige. Zoals de meeste films tegenwoordig moet je ook voor The Judge ruim twee uur in je stoel blijven zitten. Voor mij was dit enkel geen probleem omdat het verhaal me erg aangreep dankzij de emotie die erin wordt gelegd. Ieder familielid en iedere betrokkene denkt anders over hetgeen dat er aan de hand is en dat is duidelijk voelbaar in de film.

Het fantastisch acteerwerk van vooral de drie belangrijkste personages, Hank Palmer (Robert Downey Jr.), Joseph Palmer (Robert Duvall) en Dwight Dickham (Billy Bob Thornton) is van zeer hoog niveau, waardoor de film precies doet wat het moet doen en dat is je meeslepen in het soms wat ingewikkelde, maar toch vooral boeiende verhaal. Voor sommige zal de film dan misschien iets te lang zijn, maar wij konden deze zeer waarderen. We komen daarom uit op 4,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Subliem acteerwerk
  • Vol met emotie
  • Enorm meeslepend

Wat is NOT

  • Iets te lang

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren