Dracula Untold

Bij het zien van de trailer van Dracula Untold was ik meteen enthousiast. De belofte is om ons een nieuwe kant te gaan laten zien van het verhaal over het ontstaan van Dracula. Hiervoor is Hobbit acteur Luke Evans in de rol van prins Vlad Tepes gecast. Is het de makers gelukt om een vernieuwende en verrassende film te maken over het legendarische en oeroude verhaal?

De film is geregisseerd door nieuwkomer Gary Shore. Hij is opgegroeid in Dublin en is na een filmstudie in Ierland en een kunststudie in Londen terecht gekomen in de reclamebranche, waar hij als regisseur heeft gewerkt aan reclames voor de bekendste en grootste merken van de wereld. Hij werd opgemerkt door de grote filmstudio’s na het maken van een fake trailer in 2009, waarna hij door Universal een contract aangeboden kreeg om drie films te gaan maken. Dracula Untold is naast de eerste van de drie ook nog eens zijn eerste speelfilm ooit.

Er zijn al heel veel films over Dracula gemaakt en het vampiergenre is al jaren een ware hype met succesvolle films als The Twilight Saga. Dit is echter de eerste die claimt het verhaal van Vlad Tepes, van voor de transformatie, met meer details te vertellen dan ooit is gedaan. Het verhaal speelt zich af in de 15e eeuw in Transsylvanie waar prins Vlad Tepes een machtige en gevreesde krijgsheer is. Hij heeft zijn vechttechnieken aangeleerd in zijn jeugd, die hij heeft doorgebracht als gijzelaar aan het Turkse hof. Ondanks dat hij heel erg hard is op het slagveld laat deze film ook een gevoelige kant van de prins zien die zijn vrouw en kind boven alles zet. Hij wordt op de proef gesteld door sultan Mehmed die van hem 1000 jongens inclusief zijn zoon eist voor de oorlog die hij aan het voeren is. Als Vlad kiest voor zijn gezin zorgt hij automatisch voor een nieuwe oorlog, waar zijn eigen kleine leger niet tegen opgewassen is. Hij gaat op zoek naar een manier om meer kracht te krijgen, om het leger van Mehmed tegen te houden. Een gevaarlijk wezen in een verlaten grot, waar niemand levend uit schijnt te komen, lijkt de oplossing voor zijn probleem te hebben. Wanneer Vlad zijn bloed heeft gedronken is hij sterker dan honderd man en heerst hij over de nacht met al zijn dieren. De vraag is echter of deze krachten genoeg zijn om het leger van de sultan te verslaan en of het de prijs, zijn ziel en sterfelijkheid, wel echt waard is.

Het uitgebreide verhaal wat ons is beloofd valt helaas vies tegen. Het begin van de film tot het moment dat hij het bloed van Caligula (gespeeld door Charles Dance) drinkt gaat vrij snel voorbij. In plaats van de spanning op te bouwen en een goede inleiding te geven wisselt de film van scene naar scene en worden de belangrijke beslissingen waar Vlad voor komt te staan al snel en zonder al te veel na te denken genomen. De film lijkt daarna voornamelijk over het vechten, de oorlog en zijn gezin te gaan. De special effects zijn heel mooi, maar het kunstje van de grote veldslagen kennen we inmiddels wel van films als Lord of The Rings en Troy. Het enige wat nieuw is, is een vechtende Vlad die tijdens het gevecht steeds veranderd in een groep vleermuizen. Eerlijk is eerlijk, dat is dan ook geweldig gemaakt.

De dialogen in de film zijn slecht en voorspelbaar. Vooral de vertrouwelingen van Vlad worden opgezadeld met standaard heldhaftige zinnetjes die weinig tot geen inhoud hebben. De vrouw van Vlad, Mirena wordt gespeeld door Sarah Gadon, een actrice die al heel veel rolletjes op haar naam heeft staan in films als Cosmopolis, Enemy en The Amazing Spider-Man 2. Helaas heeft zij in deze film weinig tekst en speelt ze haar rol ook nog eens erg vlak. De liefde voor haar man en zoon komen op mij in ieder geval niet echt overtuigend over en de uitdrukking op haar gezicht is bijna de hele film hetzelfde. De enige goede acteurs in de film zijn Dominic Cooper als Mehmed en hoofdrolspeler Luke Evans.

Dominic Cooper heeft een relatief kleine rol, maar valt op door zijn sterke gezicht, zijn overtuigende spel en de goede chemie met Evans. Cooper heeft al een heleboel films op zijn naam staan en heeft onder andere de rol van Howard Stark in Captain America: The First Avenger vertolkt. Hij speelde ook in Abraham Lincoln: Vampire Hunter en naast Aaron Paul in Need for Speed, een film die eerder dit jaar uitkwam.

Luke Evans heeft met deze film zijn eerste hoofdrol te pakken. Eerder speelde hij al rollen in Immortals uit 2011 en The Raven uit 2012. De rol waarmee hij echter bij het grote publiek bekend is geworden de afgelopen jaren is die van Bard in de Hobbit-films. Evans speelt zijn rol in deze Dracula film goed en overtuigend, alleen is het jammer dat zijn prestaties voor een groot deel teniet worden gedaan door het slechte script en de slechte cast om hem heen.

De film is helaas erg slecht, maar door een leuke, kleine plotwending, het acteerwerk van Luke Evans en de prachtige CGI krijgt de film van mij toch nog 2,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Luke Evans
  • Dominic Cooper

Wat is NOT

  • Slechte acteurs (behalve Evans en Cooper)
  • Slecht script
  • Weinig karakter opbouw

5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren