Super Smash Bros. 3DS

Halleluja! De Game Boy Advance moest het zonder doen en zelfs de succesvolle Nintendo DS moest het zonder doen, maar voor het eerst in de geschiedenis van de games hebben we hem: een draagbare versie van Super Smash Bros.! Voor veel Nintendo-veteranen zal dit een natte gamersdroom zijn die in vervulling gaat. De grote vraag is echter: weet deze 3DS-versie stand te houden naast zijn grotere consolebroertjes?

Vertrouwde formule

Super Smash Bros. 3DS doet eigenlijk exact hetzelfde als zijn voorgangers op de Nintendo 64, GameCube en Wii. Ook al klinkt dit voor veel gamers als een taboe in de oren, toch zal geen echte Smash-fan wat anders willen. Spelers kunnen namelijk wederom in de huid kruipen van hun favoriete karakters zoals Mario, Zelda of Captain Falcon om hun tegenstanders het veld uit te raggen. Tevens is het ditmaal mogelijk om met nieuwkomers als Mega Man en Pac-Man te smashen. Nog nooit was het rooster van personages zo divers! In de vechtgame is het nog steeds de bedoeling dat je je tegenstander zoveel mogelijk schade aanricht, zodat ze makkelijker het veld afvliegen. Tijdens de potjes loopt wel je veld vol met allerlei items die het allemaal wat interessanter moeten houden. Klinkt simpel, toch?

Of juist niet! Want hoewel de game er voor nieuwkomers wellicht kiddy of als een partygame uitziet, is niets minder waar. Zo biedt het gevechtssysteem ruimte voor ontzettend veel diepgang en gaan er heel wat uurtjes inzitten voor je de fijne kneepjes van je favoriete personage leert kennen. Zo heeft elk personage een scala aan verschillende aanvallen, die allemaal weer net even anders werken. Qua speelstijl valt deze 3DS-versie dan ook te typeren als iets tussen Brawl (Wii-versie) en Melee (GameCube-versie) in. Zo lijken de 49(!) personages eindelijk grotendeels gebalanceerd te zijn. En mocht je aan die balans twijfelen dan kun je voor het eerst in de franchise je karakter aanpassen met andere moves! Al moet je deze natuurlijk wel eerst vrijspelen in de singleplayermodi.

Perikelen in je broekzak

Toch is Super Smash Bros. 3DS niet in alles even goed als zijn voorgangers. Zo struikel je toch al gauw over het limiet van de 3DS zodra de camera in een potje tussen vier spelers ineens uitzoomt. De actie gaat dan eigenlijk te snel om nog goed controle te houden. Nou heb ik de game getest op een 3DS XL en viel het daar nog mee, maar vooral bezitters van een gewone 3DS of 2DS moeten hun borst natmaken. Daarnaast is het spelen met de circlepad niet altijd een feestje. Een game die er zo intens aan toegaat als Super Smash Bros. vergt namelijk veel finesse en dat is moeilijk met een pookje dat niet zo wendbaar is. Houd er dan ook rekening mee dat je met iets te veel enthousiasme het ding nog wel eens aardig lam kan trekken.

Vierde generatie

Naast het bieden van een handheld-versie van een bekende game, weet deze vierde generatie van Smash ook zijn eigen stempel te plakken op de ijzeren formule. Zoals ik enkele tijd geleden al uitgebreid in mijn preview schreef, kent deze nieuwe generatie namelijk een aantal geheel nieuwe facetten. Het meest opzienbarende is de mogelijkheid om je karakters naar wens te customizen. Zo kun je bij de Classic-modus en All-stars-modus (ja, die modi keren terug) allerlei power-ups vrij spelen waarvan je er drie aan een karakter kan geven. Zo kan Donkey Kong hierdoor ineens als een aap op speed door de levels razen. Doordat je slechts een paar power-ups aan je karakter kan geven, biedt dit ontzettend veel ruimte voor nieuwe diepgang. Keer op keer moet je namelijk goed afwegen en keuzes maken. Toch is het wel erg jammer dat je je custom karakters niet online mag gebruiken.

Ook heeft deze draagbare Super Smash Bros. zijn eigen gezicht. Naast de unieke stages die gebaseerd zijn op 3DS-games, heeft deze handheld-versie namelijk zijn eigen singleplayer-modus. In deze speelstand – die Smash Run heet – krijg je eerst vijf minuten de tijd om in een doolhof zoveel mogelijk power-ups te verzamelen, waarna je het op mag nemen tegen een aantal tegenstanders die ervoor hetzelfde deden. Hoewel dit tof klinkt, is dit eigenlijk alleen vermakelijk in de multiplayer-modus. Verwacht dus geen modi die je langer bezig zullen houden, zoals de Adventure-modus uit Melee of Brawls Subspace Emissars. Toch maakt dit eigenlijk niet uit, want iedere Nintendo-gamer weet wel dat de echte uren in de gewone potjes Smash gaan zitten.

Conclusie

Eén ding is zeker: de Wii U-versie zal de ultieme versie worden van Super Smash Bros. 4. Toch weet deze 3DS-versie zich meer dan staande te houden in de franchise, want de game doet exact wat het belooft: de vertrouwde, heerlijk diepe vechtgame bieden waar alle Nintendo-fans naar smachten, in je fucking broekzak! Hier en daar loopt de handheld weliswaar tegen zijn beperkingen aan, maar dat weerhoudt geen gamer ervan om hier gemakkelijk meer dan honderd uur plezier mee te hebben. Er is genoeg te doen, zoals het behalen van honderden trofeeën, online potjes vechten, je karakters oneindig customizen of de – inmiddels bekende – sandbag naar de andere kant van universum slaan in de Home-Run Contest. Super Smash Bros. 3DS bewijst dat handhelds eindelijk volwaardig de strijd kunnen aangaan met de thuisconsoles. Met een beetje geluk zal voortaan elke nieuwe Smash. ook op zakformaat verschijnen. Ik heb mijn handheldgame van het jaar in ieder geval gevonden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Speelt net zo goed als de console-versie
 • Bomvol gevuld
 • Customizen van karakters
 • Prachtige visuals

Wat is NOT

 • Smash Run is snel saai
 • Soms chaotisch door klein scherm
 • Circlepad werkt niet ideaal

9

 1.   
  QTxJess's avatar

  Ik vind het echt super chill dat Super Smash nu op een handheld is, maar ik mag waarschijnlijk dus blij zijn dat het een 3DS XL is :’)
  Ook dat customizen is tof en ik vind het grappig dat je je eigen Mii’s kan gebruiken.

  Also: helemaal eens met de circlepad, niet echt ideaal, ik loop er zelf ook een beetje mee te klooien af en toe…

 2.   
  SemSmit's avatar

  Iedereen weet dat Wii-U een faal is.

  Wel zonde dat je dan een wii-U moet kopen dit te spelen. Zou ik zonde vinden want de echte versie is super ( geen 3DS (

 3.   
  fantasyfreak's avatar

  SemSmit schreef, "Iedereen weet dat Wii-U een faal is.
  Wel zonde dat je dan een wii-U moet kopen dit te spelen. Zou ik zonde vinden want de echte versie is super ( geen 3DS ("

  De WiiU nog steeds een faal noemen? Er is al ondertussen zoveel op te spelen…
  Maarja je moet het zelf weten als je jezelf dat plezier wilt ontnemen. 😉

  OT : De 3DSXL is wel aan te raden. Heb de demo op zowel de kleine als de XL 3DS gezet en de XL speelt echt stukken overzichtelijker. Op de kleine is het ook nog wel te spelen, maar je moet net wat beter kijken. Hoop binnenkort toch de game te kunnen halen… ondertussen al 300+ potjes in de demo gespeeld dus kan niet wachten om met meer characters aan de slag te gaan.

 4.   
  DonPulliany's avatar

  Geen geld anders zeker wel gehaald!

 5.   
  Broekie888's avatar

  echt een geweldige game lekker veel characters en veel opties (circle pad is best wel onhandig ja)

 6.   
  segin's avatar

  SemSmit schreef, "Iedereen weet dat Wii-U een faal is.
  Wel zonde dat je dan een wii-U moet kopen dit te spelen. Zou ik zonde vinden want de echte versie is super ( geen 3DS ("

  Ben het met fantasyfreak eens 🙂 De Wii U is echt geen faal. Zoveel toffe games atm en zeker voor multiplayer met z’n allen op de bank. Ga maar na: New Super Mario Bros, Mario Kart 8 en nu dus bijna de nieuwe SSB.