Middle-earth: Shadow of Mordor

Het is alweer even geleden dat we mochten genieten van een telg ruige games die zich afspeelde in Middle-earth. Dat terwijl de gehele setting van Tolkiens boeken zich natuurlijk perfect leent voor legio uiteenlopende en interessante games. Gelukkig kwam Warner Bros. laatst bij zinnen en gaf het Monolith de rechten om een brute adventure-game te maken in de wereld van Mordor. Precies tussen de gebeurtenissen van The Hobbit en Lord of the Rings in. Ontwikkelaar Monolith pakte vervolgens uit met een ambitieus Nemesis-systeem, uitgebreide combat en een verhaal trouw aan Tolkiens lore. Middle-earth: Shadow of Mordor probeert zodoende een heleboel verschillende beloftes tegelijkertijd waar te maken, maar in hoeverre slaagt het spel daarin?

Twee protagonisten voor de prijs van één

In Shadow of Mordor nemen we de rol op van zowel de Ranger Talion als de smid Celebrimbor. Door duistere praktijken zijn beide heren aan elkaar verbonden in onsterfelijkheid. De vergane elf Celebrimbor kan zich bovendien weinig meer heugen van zijn verleden en is als geest zijnde afhankelijk van het lichaam van Talion. Tegelijkertijd zijn de heren in één echter wel een krachtig team, doordat ze beiden over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Die combinatie van eigenschappen komt natuurlijk handig van pas als de twee achter de machtige Sauron en zijn handlangers aan moeten gaan om hun rust te kunnen vinden en de spreuk te breken.

In de tijdsperiode van Shadow of Mordor is de Dark Lord nog maar net begonnen aan zijn totale dominantie van Middle-earth. Dat betekent dat het in Lord of the Rings zo hels ogende Mordor nu nog een prachtige vakantiebestemming is, al dan niet overrompeld door de duizenden Uruk-hai die zich aansluiten bij Saurons leger des doems. De omgeving is misschien nog mooi te noemen, maar de mensheid wordt onderdrukt door de grote getale van Saurons grondsoldaten. Het zijn dan ook de vele gruwelijke orks die de hoofdnoot vormen van de game, want wie in Mordor van A naar B wil wandelen, moet door wat Uruk-hai heen klieven.

Flak the Slayer, Azghûl Grog-Burner en Golgrüm the Backstabber

En dat is waar het veelbelovende Nemesis-systeem zijn intrede doet. Saurons leger bestaat namelijk uit een aantal rangen, waarin Uruk-hai onderverdeeld kunnen worden en kunnen promoveren. De lompe en meedogenloze Warchiefs staan bovenaan, met onder hun een handjevol aan Captains. Elke Uruk-hai-soldaat in dit rooster heeft zijn eigen zwaktes, irritaties, persoonlijkheid, uiterlijk en sterke eigenschappen. De één ruikt jou al aankomen en kan je opsporen, de ander rent weg als hij geconfronteerd wordt met vuur. Naast alle charmante persoonlijke eigenschappen van deze orks, hebben ze zelf ook hun eigen bezigheden in Mordor. Captains kunnen op elkaar jagen om promoties te scoren of vieren ’s avonds in het kamp een feestje als ze een gezellige slavenexecutie hebben gehad. Om Saurons leger te verzwakken moet je voorkomen dat de Uruk-hai sterker worden, waardoor je vaak bezig zult zijn met het binnenvallen op hun feestjes om een Captains hoofd te kunnen claimen.

Lord of the Role-Playings

En hoofden claimen zul je. Want Shadow of Mordor is niet zomaar een actie-avontuur, het is een brute achtbaanrit waarin het bloed van Uruk-hai en andere monsters rijkelijk in het rond gutst. Met Talion en Celebrimbor onder de knoppen heb je legio vaardigheden om te ontgrendelen en in te zetten tegen Saurons manschappen. Op afstand kun je gebruikmaken van Celebrimbors geestelijke pijlen, terwijl Talion met zijn zwaard en afgebroken dolk menig steekwond achter kan laten. Het vechten in Shadow of Mordor is daarmee vrij divers, en spelers kunnen uiteenlopende tactieken gebruiken om hele kampen aan Uruk-hai af te slachten. Door middel van een aantal RPG-elementen kun je Talion en Celebrimbor nog iets meer naar je eigen hand zetten, door bijvoorbeeld sterkere effecten aan je wapens mee te geven of door het verkennen van de verschillende skill-trees met unieke krachten.

En dat aanbod aan vaardigheden, verkrijgbare ‘Runes’ en speciale aanvallen valt lang niet tegen. In combinatie met de vele verschillende vechtanimaties zorgt dat ervoor dat de gameplay van Shadow of Mordor toch aardig diepgaand voelt. Naast de verhalende missies ben je immers toch vaak bezig met het opdoen van meer ervaringspunten, kracht of het verkrijgen van de valuta om upgrades mee te kopen. De motivatie is er zeker, want met elke uitbreiding van je aanbod aan vaardigheden, wordt het bevechten van Uruk-hai interessanter en bruter. Van snellere onthoofdingen tot het in stilte kunnen teleporteren van een Uruk-hai zijn keel, er zijn genoeg leuke trucjes om te leren.

Meer te doen in Mordor

In de wereld van Mordor is er toegang tot een handvol activiteiten om ervaringspunten, valuta en kracht mee te scoren en daardoor een sterke krijger te worden. Het neerhalen van machtige Uruk-hai in Saurons leger scoort je naast ervaring ook meer kracht om complexere vaardigheden mee te ontgrendelen, maar daarnaast zijn er ook verschillende uitdagingen en collectibles te vinden, die je weer meer valuta geven om meer health of pijlenopslag mee te kopen. Gaaf is ook dat de vele verzamelvoorwerpen die je kunt vinden ook weer een stukje lore met zich meebrengen. Zo kun je van verschillende voorwerpen een achterliggend verhaal herinneren, waarover Talion en Celebrimbor dan weer een stukje met elkaar kunnen discussiëren over het een of het ander. Het zijn slechts kleine details, maar voor de Lord of the Rings-connaisseur zijn het ongetwijfeld interessante weetjes en feitjes.

In zekere zin kun je dan concluderen dat er genoeg te doen en te beleven is in Mordor, maar soms voelde het voor mij toch als onvoldoende. De verschillende uitdagingen en zijmissies kunnen op den duur wat herhalend worden, en in wezen komt het toch vaak neer op het slachten van nog meer Uruk-hai. Natuurlijk is dat in zijn eigen recht een fantastische bezigheid, maar van vernieuwing en innovativiteit is soms weinig sprake. Sommige opdrachten en bezigheden hebben zelfs wat weg van activiteiten die we ook uit andere games kennen, waardoor Shadow of Mordor een beetje ontbreekt aan een eigen, originele flair. Het verkennen van de wereld en het beklimmen van muren doet denken aan Assassin’s Creed, het afweren van een meute Uruk-hai doet denken aan de combat-mechanieken van de Arkham-franchise van Batman. Op zich is een beetje lenen geen probleem, maar als het zichzelf veel herhaalt, wordt het kloongedrag wel een beetje in je gezicht geduwd. En daar lijdt Shadow of Mordor toch zeker een beetje onder.

Sfeer met een smetje

Toch heeft de game in zekere zin wel een eigen gezicht: de sfeer is volop aanwezig en grafisch presteert Shadow of Mordor ook zeker niet ondermaats. De wereld van Mordor is divers en kent enorm veel schitterende aanzichten. Of het nu de imposante bouwwerken van de Uruk-hai zijn, of de restanten van de mensenbeschaving naast de uitgestrekte zee: het ziet er vrijwel allemaal piekfijn uit. De grafische praal is deels ook terug te vinden in het ontwerp van de personages: de gezichten zien er opvallend goed uit en de kleding straalt precies de juiste Lord of the Rings-sfeer uit. Zelfs de verschijning van Gollem in een game was een reuze meevaller. De grijze psychopaat lijkt bijna rechtstreeks uit de film gewandeld te zijn, al is het misschien deels te danken aan acteur Andy Serkis’ stem en bewegingen. Toch, de sfeer is volop aanwezig en daar kan elke liefhebber van de films of boeken zeker van genieten.

Daarom is het wellicht ook zo jammer dat in het vechten of berijden van een woeste Caragor de animaties soms nog wat haperend en onbeholpen verlopen. Het tijgerachtige wezen bestuurt nog wat lomp en soms zak je door stukken vloer heen tijdens het vechten, waardoor veel van de strakke en sfeervolle beelden enigszins verpest worden. Monolith had in dit onderdeel net wat langer mogen tweaken en bijschaven om net dat beetje meer kracht uit de nieuwe generatie te halen. Dan hadden ze pas echt met trots kunnen zeggen dat ze de voogden zijn van de eerste échte new-gen actie-avonturengame. Nu mag dat wellicht ook, maar die wat moeilijk ogende animaties blijven een smet op zo’n titel.

Conclusie

Middle-earth: Shadow of Mordor beloofde het ultieme actie-avontuur in de wereld van Lord of the Rings te zijn, en in zekere zin is dat ook geslaagd. De combat is diepgaand en op zijn tijd ook echt heerlijk pittig, de sfeer is volop aanwezig en het Nemesis-systeem is een innovatieve uitdaging die zorgt voor levendige en interactieve tegenstanders. Daar komt bij dat er veel te beleven is in de wereld van Mordor, maar dat het soms toch wel veel in herhaling valt. Het verhaal is zeker aardig opgezet, maar weet qua missiestructuur ook niet echt heel veel nieuws te doen, net als sommige van de activiteiten in de wereld. Dat maakt het toch dat Shadow of Mordor misschien iets te bekend aan doet voelen. Het spel is enigszins voorspelbaar, wat soms toch een beetje jammerlijk aan doet voelen.

Maar toch: de sfeer, de voice-acting en de fantastische combat met de vele Uruk-hai maken een hoop goed. Shadow of Mordor is zeker een vermakelijke sandbox die qua sfeer helemaal goed zit en de gemiddelde gamer ongetwijfeld een uur of twintig bezig kan houden. Dat het dan niet allemaal even vernieuwend is, kunnen we dan wel door de vingers zien. Want bekijk het anders op deze manier: vóór Shadow of Mordor was er geen manier om zo te kunnen genieten van het onthoofden van Uruk-hai en hun gruwelijk lelijke koppen in de zee van Núrnen te gooien. En dat mist de gewelddadige liefhebber van Lord of the Rings toch al snel in zijn leven.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Lord of the Rings-sfeer verzekerd
 • Sterk combat-systeem
 • Nemesis modus
 • Grafisch in orde

Wat is NOT

 • Doet veel bekends
 • Ruige afwerking

8

 1.   
  thijsknvb's avatar

  Mooie review ik ga hem misschien halen voor de ps3 als de game er een beetje uitziet.

 2.   
  Andrevantoever's avatar

  Ik krijg hem vrijdag als het goed is dus ben erg benieuwd naar de game, Als het echt een Lord of the Rings sfeer afwerpt ga ik dit een super leuke game vinden! 🙂

 3.   
  Thijs.'s avatar

  ga em denk ik halen zodra die wat goedkoper is vermaak me nu nog met destiny dus deze laat ik nog even liggen

 4.   
  420blazeit's avatar

  Nice, eindelijk weer een goede Lotr game.

 5.   
  Sa.'s avatar

  Ziet er heel erg veel belovend uit, hoop hem volgende maand ergens te halen! Op GamesCom speelde hij heerlijk weg! 🙂

 6.   
  Leukste's avatar

  Ik ben overtuigd. Mijn pre-order is geplaatst. 😉

 7.   
  Lazar93's avatar

  Nog steeds niet helemaal overtuigd lichte twijfel, maar man wat is dat nemesis systeem vet

 8.   
  Flapjack's avatar

  hoop dat een vette game wordt

 9.   
  Lazar93's avatar

  Flapjack schreef, "wat ik alleen niet snap is: wat in hemelsnaam hebben uruk hai met sauron te maken.
  uruk hai waren van saruman…"

  die discussie had ik vandaag ook met richard , begrijp dat ook nog steeds niet.. maar waarschijnlijk is er nog een verschil met Uruk en Uruk-hai

   Edit:Even opgezocht en Goblins, Orcs en Uruks zijn namen voor hetzelfde wezen.
   Goblins zijn de kleinste variant, Uruk zijn de grootste en bruutste 🙂
 10.   
  WoKingNL's avatar

  Neem aan dat Uruk-hai als apart tellen omdat het een kruising tussen goblin en uruk was als ik me het goed herinner.

 11.   
  MisterMDW's avatar

  Kijk erg uit naar deze game, maar door het najaarsgeweld wacht ik wel met het aanschaffen tot december waarschijnlijk 🙄

 12.   
  FireBallz's avatar

  LotR was altijd een van mijn favoriete films ! Beter is de sfeer er dan ook écht.

 13.   
  DeAdSeYe's avatar

  Normaal hou ik niet van fantasie, maar Lord of The Rings en The Elders Scrolls zijn voor mij toch wel de fantasie genres wat mij kunnen boeien.

  Helaas waren de vorige games van LOTR niet allemaal even geweldig, maar dit deel schiet gewoon boven alle andere games uit. Open wereld + het nieuwe Nemesis modus zijn gewoon geweldig!

  Ik lees in veel reviews terug over het Nemesis modus, de details en de rang orde van de orcs. Dit is gewoon op dit moment de ultieme LOTR game. Vandaag de PS4 versie besteld, wilde eerst de PC versie bestellen. Maargoed, het is ook leuk om af en toe op de PS4 te spelen.

  EDIT: PS4 versie toch geannuleerd, de normale PS4 versie kost €65 terwijl de PC premium edition (Shadow of Mordor + season pass) €63 kost op Steam. Koop zelden games voor de volle mep, maar dit spel verdient het gewoon in mijn ogen.

 14.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Als ik het juist heb heeft Andy Serkis Gollum niet gevoiced in deze game, maar was Liam O’Brien daar verantwoordelijk voor.

 15.   
  noah81's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Normaal hou ik niet van fantasie, maar Lord of The Rings en The Elders Scrolls zijn voor mij toch wel de fantasie genres wat mij kunnen boeien.
  Helaas waren de vorige games van LOTR niet allemaal even geweldig, maar dit deel schiet gewoon boven alle andere games uit. Open wereld + het nieuwe Nemesis modus zijn gewoon geweldig!
  Ik lees in veel reviews terug over het Nemesis modus, de details en de rang orde van de orcs. Dit is gewoon op dit moment de ultieme LOTR game. Vandaag de PS4 versie besteld, wilde eerst de PC versie bestellen. Maargoed, het is ook leuk om af en toe op de PS4 te spelen.
  EDIT: PS4 versie toch geannuleerd, de normale PS4 versie kost €65 terwijl de PC premium edition (Shadow of Mordor + season pass) €63 kost op Steam. Koop zelden games voor de volle mep, maar dit spel verdient het gewoon in mijn ogen. "

  Ik be ook niet zo bekend met dit soort spellen, ik dacht ik ga the elder scrolls proberen maar ik las dat je nog bovenop je xboxlive nog eens 13 eu per maand moet betalen, dus the elder scrolls laat ik liggen. Hoe zit dat met mordor? Ik dat wel gewoon gratis??

  Ps: volgend jaar komt het spel neverwinter uit. Die lijkt me pas echt gaaf

 16.   
  Lazar93's avatar

  noah81″][quote=”DeAdSeYe schreef, "Normaal hou ik niet van fantasie, maar Lord of The Rings en The Elders Scrolls zijn voor mij toch wel de fantasie genres wat mij kunnen boeien.
  Helaas waren de vorige games van LOTR niet allemaal even geweldig, maar dit deel schiet gewoon boven alle andere games uit. Open wereld + het nieuwe Nemesis modus zijn gewoon geweldig!
  Ik lees in veel reviews terug over het Nemesis modus, de details en de rang orde van de orcs. Dit is gewoon op dit moment de ultieme LOTR game. Vandaag de PS4 versie besteld, wilde eerst de PC versie bestellen. Maargoed, het is ook leuk om af en toe op de PS4 te spelen.
  EDIT: PS4 versie toch geannuleerd, de normale PS4 versie kost €65 terwijl de PC premium edition (Shadow of Mordor + season pass) €63 kost op Steam. Koop zelden games voor de volle mep, maar dit spel verdient het gewoon in mijn ogen. "

  Ik be ook niet zo bekend met dit soort spellen, ik dacht ik ga the elder scrolls proberen maar ik las dat je nog bovenop je xboxlive nog eens 13 eu per maand moet betalen, dus the elder scrolls laat ik liggen. Hoe zit dat met mordor? Ik dat wel gewoon gratis??
  Ps: volgend jaar komt het spel neverwinter uit. Die lijkt me pas echt gaaf[/quote]

  Ik neem aan dat je het hebt over Elder scrolls online, het zijn inn de verre verste geen vergelijkbare games, ”ESO” is een MMO en daar betaal je een maandelijks bedrag voor om van de service gebruik te mogen maken.
  Mordor is een Singleplayer RPG , hier heb je dus géén maandelijkse subscribtions voor omdat je het offline speelt, zou wel heel apart zijn. 😛

 17.   
  Tom's avatar

  BABI-PANGPANG schreef, "Als ik het juist heb heeft Andy Serkis Gollum niet gevoiced in deze game, maar was Liam O’Brien daar verantwoordelijk voor."

  Dan doet O’Brien een aardige Andy Serkis, want ik en mijn huisgenoot waren er heilig van overtuigd. 😛

 18.   
  noah81's avatar

  Hk-47″]

  ”noah81″ schreef, "[quote=”DeAdSeYe schreef, ".."

  Ik be ook niet zo bekend met dit soort spellen, ik dacht ik ga the elder scrolls proberen maar ik las dat je nog bovenop je xboxlive nog eens 13 eu per maand moet betalen, dus the elder scrolls laat ik liggen. Hoe zit dat met mordor? Ik dat wel gewoon gratis??
  Ps: volgend jaar komt het spel neverwinter uit. Die lijkt me pas echt gaaf"

  Ik neem aan dat je het hebt over Elder scrolls online, het zijn inn de verre verste geen vergelijkbare games, ”ESO” is een MMO en daar betaal je een maandelijks bedrag voor om van de service gebruik te mogen maken.
  Mordor is een Singleplayer RPG , hier heb je dus géén maandelijkse subscribtions voor omdat je het offline speelt, zou wel heel apart zijn. 😛 [/quote]
  Ja ik snap hem nu 🙂 thanx.
  Maar neverwinter is wel een mmo en is gratis

 19.   
  Leon 2.0's avatar

  Tja, sommige MMO’s hebben inderdaad geen maandelijkse kosten (bijv. ook Guild Wars) en andere zijn helemaal free-to-play. Een groot gedeelte kent in ieder geval bij release een abonnementenmodel.

  Hoe dan ook, ik heb ontzettend veel zin in Shadow of Mordor. Nu ik de nodige gameplay van de titel heb gezien, ben ik daar alleen maar meer van overtuigd geraakt. Eindelijk weer een echt goede Lord of the Rings-game! 🙂

 20.   
  Beukaapje's avatar

  Speel de game nu al een paar dagen en is zeker vet, alleen de gevechten worden wel vrij snel hetzelfde en dat vind ik toch wel jammer.
  Verhaal zit tot nu toe erg goed in elkaar.

 21.   
  rickc12345's avatar

  Lijkt me super vette game. moet even kijken of ik hem nog ga halen!

 22.   
  Ginger's avatar

  Lijkt me een super gave game! Zet hem op mijn lijstje erbij, naast Watchdogs, Assassin Creed en COD! 😉