FIFA 15

Een aantal maanden geleden reisde ik af naar Parijs om in het ‘geheim’ een game van Electronic Arts te mogen testen, ik wist natuurlijk al lang dat het om FIFA 15 ging. En hoewel een trip naar Parijs ontzettend vet is, waren we op de redactie deels sceptisch. Begrijp me niet verkeerd, FIFA 14 was een prima game, maar miste hier en daar de juiste koers. Dat EA het heeft geweten is duidelijk geworden met FIFA 15, de franchise zet immers een grote stap vooruit.

Benenwagen

Afgelopen week mochten we van GamersNET op het kantoor van Electronic Arts op het jaarlijkse toernooi strijden om die felbegeerde beker, waarvan we er ooit eens eentje hebben gestolen. Die potjes waren dramatisch en we dropen af naar huis, ik met de speciale PlayStation 4 en een kopie van FIFA 15 – en Peter met een scherp Jeroen Elshoff-interview. Daar werd ik een stuk vrolijker van, want man man man, EA heeft geploeterd om een heerlijke footie neer te zetten. Ook in deze editie van de game is het realisme merkbaar en meer dan voorheen. Wat we vooral merken, is dat FIFA 15 sneller speelt dan de andere delen. Daar bedoelen we niet per se de sprintsnelheid mee, maar meer de totale actie. Je zult je tactiek moeten veranderen, want op de oude stijl zul je mogelijk eerst op je bek gaan. Je moet echt sneller passen, je dribbels verbeteren en soms omwegen vinden om door de verdediging te knallen.

Vooral het sneller reageren is van belang, want de tegenstander is fel en pakt de bal zo van je af. Gelukkig krijg je daar genoeg mogelijkheden voor terug, aangezien FIFA 15 meer animaties bevat en de spelers een stuk soepeler en leniger zijn. Waar je voorheen met aannames zat te klooien en veel voetballers de bal op dezelfde manier uit de lucht pakten, zie je merkbaar verschil. Krijg je daarnaast een hoge bal aangespeeld, kun je tevens vlugger anticiperen en met de aanname direct wegdraaien van de aanvaller die in je nek begint te hijgen. Let hierbij op dat ook het lichaamscontact is aangepast en veel meer van toepassing is. Shirtje trekken, elleboogje duwen of schouder ervoor gooien is geen sporadische activiteit. Nogmaals, als je niet oplet, ben je zo de bal kwijt.

De bal rolt

Wat verder een wezenlijk verschil is, zijn de passes. Je bent eerder op jezelf gesteld dan dat de computer voor jou een richting bepaalt, waardoor sommige passes niet of niet goed aankomen. Gewone passes zijn de veiligste, maar een steekpass kan erg gevaarlijk zijn en kan zo onderschept worden. Ook een hoge pass kan funest zijn om balverlies te lijden, want de tegenstander is er op gebrand om het van je over te nemen. Ik ben bijvoorbeeld iemand die steekpasses gebruikt naar een aanvaller, of een hoge bal via de zijkant. En vooral die hoge bal komt minder vaak aan bij mijn mannen voorin dan voorheen. Ook bij hoekschoppen is doelpunten maken moeilijker geworden doordat de verdedigers hier scherper op reageren en zelfs de keeper sneller ingrijpt. Ja, de keeper is een bewegend blok beton in FIFA 15. Niet eerder was het zo lastig een doelman uit te spelen. EA heeft een nieuwe AI geïntroduceerd, samen met vijftig animaties, die ervoor zorgt dat zelfs de meest scherpe hoeken worden weggetikt door de bewaker van het doel. Reddingen zijn erg mooi om te zien, die je bijvoorbeeld in het echt ook bij een Cillessen waarneemt, maar kunnen uiteraard frustrerend zijn omdat je wilt winnen. Een keeper stoot ballen nu wel eerder weg dan ze te vangen.

Tactiek

FIFA 15 voelt daadwerkelijk anders en ook zeker als je de tactieken van jouw team aanpast. Door middel van de D-pad op de controller kun je zelf bepalen of je heel defensief, heel aanvallend of gemiddeld gaat spelen. Daar zijn nu een paar nieuwe elementen aan toegevoegd, die meer diepgang en risico met zich mee gaan brengen. De extra defensieve tak is ‘Park The Bus’, waarbij je team zich volledig terugtrekt en eigenlijk het zestienmetergebied verdedigt. Daarnaast heb je ‘In The Mixer’: de aanval is het speerpunt en verdedigen vergeten we even. Als je in de laatste minuten dat ene doelpunt nodig hebt, kun je deze actie riskeren. De derde tactiek is ‘Time Wasting’ en die naam verklapt het al, want het spel wordt langzamer doordat het team tijd gaat rekken om de voorsprong niet uit handen te geven. Deze tactieken zijn natuurlijk optioneel en buiten dit alles heeft deze game een heel ander gevoel. Je moet elke aanval weer opnieuw opzetten en omdat alles realistischer, sneller en beweeglijker is, zijn er genoeg eigen strategieën te bepalen om het doel te bereiken.

Zing mee met sfeer

Tot nog toe voelt FIFA 15 behoorlijk new-gen aan met alle nieuwe bewegingen en mogelijkheden, maar ook het gevoel zet EA dit jaar erg goed neer. Dit is de tweede game die op de PlayStation 4 en Xbox One verschijnt en de ontwikkelaar begint de consoles goed te gebruiken. De stadions hangen vol sfeer, juichen elk op hun eigen manier en reageren vaker anders op schoten, reddingen van keepers en doelpunten. De supporters zingen meer en vol overtuiging waardoor de atmosfeer van echt voetbal beter tot zijn recht komt. Bovendien reageren spelers gedurende de wedstrijd verschillend, zoals bij botsingen met tegenstanders zijn er boze woordenwisselingen. Eerste doelkansen worden bijvoorbeeld met een duimpje of een applaus van fans en spelers afgesloten, maar na vele missers worden de spelers chagrijnig en valt het stadion stil. Als er dan uiteindelijk een doelpunt valt, gaat de massa los en beweegt de camera door de trilling van het stadion. Zo’n trilling van de camera is een leuk detail, net als de nieuwe camerashots aan het begin van de wedstrijd, tussendoor of bij goals.

Kleine kanttekeningen zijn wel dat de scheidsrechter behoorlijk streng is en ik in mijn eerste wedstrijden al gele kaarten, en zelfs een rode, mocht ontvangen. Tackles zijn iets anders en bij een kleine tik tegen een speler wordt geel snel gegeven. Daarnaast is het nog altijd zo, ook al anticiperen je spelers weer beter, dat teammaten niet steevast met je mee naar voren rennen. Zodoende loopt een aanval stuk of moet je wachten op de rest. Verder voelen sommige keepers bijna magisch goed en lijken bepaalde reddingen praktisch onmogelijk. En wat ik al eerder aangaf, passes of een ingooi komen niet altijd goed aan.

Conclusie

Alle scepsis is verdwenen en FIFA 15 mag met recht een uitstekende voetbalgame genoemd worden. Electronic Arts heeft zich weer weten te ontwikkelen na het lichtelijk stilstaande FIFA 14. Het nieuwste deel voelt realistischer, maar wel sneller, fijner, beweeglijker en kleine details als schoudertje duwen of een vlugge draai met prachtige dribbel brengen net dat extra goede gevoel met zich mee. Elke aanval en verdediging is anders en door de nieuwe tactieken is het weer even leren voetballen. Tof is dat de keeper flink is aangepakt – soms iets te goed, maar dat ook vooral de atmosfeer van de hele game is doordrenkt met sfeer. Het stadion leeft, de spelers hebben meer interactie, de nieuwe camerashots zijn fris, het veranderende veld is mooi en uiteenlopende muziek binnen het spel voelt goed. Ook al is de arbiter af en toe iets te streng en komen passes niet altijd lekker aan, FIFA 15 doet wat FIFA elk jaar zou moeten doen.

We hebben geen retailversie getest, waardoor online elementen zijn uitgesloten. FIFA 15 kent in de verscheidene modi kleine veranderingen en bijvoorbeeld ‘Match Day Live’ is nieuw. Deze feature licht alle verse geruchten en standen uit in een overzicht.
Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Realistischer en sneller
 • Heerlijke animaties en bewegingen
 • Keepers zijn goed..
 • Vernieuwde sfeer
 • Interactie

Wat is NOT

 • Strenge arbiters
 • Passes niet altijd lekker
 • ..maar soms iets te goed

8.8

 1.   
  Fiscus's avatar

  Goede review! Kan niet wachten. Wil FIFA 15 nu spelen. Nog twee dagen!!

 2.   
  Jarek's avatar

  Mooie review Daniël, leuk om te lezen.

  Ik heb tot nu toe alleen nog maar de demo gespeeld maar ben het 100% eens met het feit dat de keepers soms net iets te goed zijn, maar dat maakt het misschien ook wel leuker.

  In mijn ogen is de arbiter echter niet te streng, je hebt in het volledige spel ook verschillende scheidsrechters, de één is strenger dan de ander en de één geeft sneller geel dan de ander.
  Bij een vriendschappelijke wedstrijd kon je (in fifa 14 tenminste) ook zelf kiezen welke scheidsrechter je wou en naast de naam van de scheidsrechter stond hoe streng deze was.

  Fiscus schreef, "Goede review! Kan niet wachten. Wil FIFA 15 nu spelen. Nog twee dagen!! "

  Same here! #ZinIn 8)

 3.   
  Fabianb's avatar

  Fiscus schreef, "Goede review! Kan niet wachten. Wil FIFA 15 nu spelen. Nog twee dagen!! "

  Same for me.

 4.   
  OnOwned's avatar

  ik heb de demo gespeeld en knalde in 1 wedstrijd twee keer een bal van 30 meter in de goal. Dus zo goed is die keeper niet hoor.

 5.   
  mastertje's avatar

  OnOwned schreef, "ik heb de demo gespeeld en knalde in 1 wedstrijd twee keer een bal van 30 meter in de goal. Dus zo goed is die keeper niet hoor."

  Van afstand schieten vond ik de keepers ook niet denderend sterk. Echter in de 16 wel weer

 6.   
  Daniel Z's avatar

  Fanta$y schreef, "In mijn ogen is de arbiter echter niet te streng, je hebt in het volledige spel ook verschillende scheidsrechters, de één is strenger dan de ander en de één geeft sneller geel dan de ander.
  Bij een vriendschappelijke wedstrijd kon je (in fifa 14 tenminste) ook zelf kiezen welke scheidsrechter je wou en naast de naam van de scheidsrechter stond hoe streng deze was."

  Het zit ‘m ook deels in de overtreding die soms geen overtreding is. Dan zie je zelfs in de herhaling dat je een tackle op de bal maakt en vervolgens krijg je alsnog geel. Zulke rare beslissingen, dat bedoel ik meer met streng. Bepaalde overtredingen zijn zeker de straf waard, maar de arbiters zijn hier en daar nog wat wispelturig.

  De keepers zijn over het algemeen niet te goed, maar er zijn reddingen die niet meer realistisch lijken. Vandaar dat minpuntje. Verder is FIFA 15 echt uitstekend.

 7.   
  xkillcamx's avatar

  Ik heb de demo gedaan en ik vind em geweldig!
  Goede review GN! 😉

 8.   
  D_Dog's avatar

  Ik heb de game via EA Access gespeeld, maar MAN wat heb ik weer zin in deze game. Dat is alweer een tijd geleden dat ik zo excited was van een FIFA game. Speelde heerlijk weg!

 9.   
  FireBallz's avatar

  ik heb geen probleem met de moeilijkheidsgraad van de keepers, op Fifa 14 scoorde je altijd met R1 + O als je speler een beetje hoge score had voor afmaken

 10.   
  Neolite's avatar

  Game valt grafisch nog steeds enorm tegen. Alleen gezichten van de spelers in de premier league zijn realistisch, alle spelers zijn zo breed als Nigel de Jong en het oogt allemaal nog steeds houterig. De dominantie die FIFA de laatste jaren heeft doen het voetbalsimulatie genre absoluut geen goed.

 11.   
  Jeroenvk94's avatar

  Dinsdag komt FIFA hier binnen op de PS4. Ben extreem benieuwd of ze dan eindelijk ECHT reeel zijn geworden.

 12.   
  best gamer's avatar

  wie speelt er minecraft op de ps3