NHL 15

Nadat voetbalfanaten vorig jaar al met een new-gen editie van de FIFA-serie aan de gang konden, is het nu eindelijk tijd om de ijzers uit het vet te halen en je ingestudeerde slapshots erop los te laten in NHL 15, de eerste NHL-game voor de nieuwe generatie consoles. EA Sports liet vooraf weten dat NHL 15 de meest realistische en beste ijshockeygame tot nu toe zou gaan worden. Afgezien van het feit dat EA deze tagline vrijwel ieder jaar gebruikt, sta ik dit jaar wel degelijk te popelen om dit uit te testen. Een nieuwe generatie consoles biedt tenslotte op vele vlakken de mogelijkheid voor ontwikkelaars om flinke stappen voorwaarts te maken. De komst van een nieuwe generatie heeft in het verleden in ieder geval altijd garant gestaan voor fikse verbeteringen. Zou de geschiedenis zich ook ditmaal herhalen?

Strippen!

Het eerste wat direct opvalt, is dat de game qua opties en functionaliteiten flink versoberd is. Sterker nog; het mes is er zo nu en dan dermate bruut ingezet, waardoor het soms lijkt alsof ons eigen kabinet ermee aan de haal is gegaan. Een greep uit de spelmodi die zijn komen te vervallen: Be a Legend, GM Connected, NHL Winter Classic, Playoff Mode en Online Team Play zijn in NHL 15 niet meer beschikbaar. Daarnaast zijn de coaching-tips en de gebruikelijke ‘3 stars of the game’ verdwenen. Ten slotte is Be a Pro ernstig uitgekleed. Waar je in voorgaande delen de mogelijkheid had om in een lagere divisie (AHL of WHL) te starten en jezelf door middel van de Prospect Game in de kijker te spelen bij de grote NHL-clubs, is dit in NHL 15 niet meer mogelijk. Nadat je een speler gecreëerd hebt, kun je een NHL-team kiezen of jezelf aan een willekeurige club laten toewijzen. Wanneer je speler slecht presteert, kun je ook niet meer teruggezet worden naar de minors, maar kom je in het uiterste geval enkel op een lijn met de minst goede spelers van het team te spelen. Waar deze spelers normaliter de minste speeltijd van het team krijgen, zul je zien dat je ook in deze rol nog steeds verreweg op de meeste speeltijd van het hele team kunt rekenen. Als groot Be a Pro-liefhebber vind ik dit een flinke domper en afbreuk doen aan de uitstekende modus die het ooit was.

Wat is er dan nog wel te spelen in NHL 15? Je kunt offline nog steeds reguliere potjes tegen vrienden op de bank spelen, je kunt online nog in versus mode je skills testen, in een uitgeklede variant van Be a Pro of Be a GM een complete carrière doorlopen en tot slot je verzamelwoede de vrije loop laten in Hockey Ultimate Team. Dat er aan HUT niet getornd wordt, is natuurlijk niet zo raar. EA heeft tenslotte gemerkt dat er aan deze modus goed verdiend kan worden. De allergrootste grap is echter dat alle afwezige spelmodi en functionaliteiten in de PlayStation 3- en Xbox 360-versies van NHL 15 gewoon aanwezig zijn. Je begint je zo langzamerhand af te vragen waar je als PlayStation 4-bezitter je voordeel uit moet halen.

New-gen voordeel?

Met de gestripte game die NHL 15 op de new-gen consoles blijkt te zijn, mogen we op andere fronten dan ook wel veel compensatie verwachten. Allereerst is er natuurlijk een grafische verbetering waar te nemen. Dit is met name te zien aan de arena’s – alle originele arena’s zijn gelicenseerd – die er werkelijk uitstekend uitzien. De omgeving leeft meer dan ooit te voren. Er is voor het eerst ook sprake van echt publiek in plaats van opgeplakte modellen die twee verschillende bewegingen produceren. Je ziet allemaal verschillende fans zitten, sommigen houden bordjes omhoog, anderen kijken geconcentreerd en weer anderen intimideren de bezoekende tegenstander.

Ook de actie op het ijs ziet er weer een tikje beter uit. Spelersmodellen ogen gedetailleerder, al moet ik hier de kanttekening plaatsen dat ik buiten de echte sterren om ook weer veel generieke modellen zie. Daarnaast valt het me op dat de shirts van de spelers overdreven hard wapperen, waardoor het lijkt alsof er constant een ventilator vanuit hun broek op staat te blazen. Wanneer de zaak in beweging is, stoort het niet, maar wanneer men in de houding staat om een face-off te nemen, ziet het er redelijk belachelijk uit. Daarnaast zie je soms nog steeds glitches van spelers die half door een boarding of medespeler heen staan. Er zijn wel een aantal mooie camerastandpunten toegevoegd, waarbij vooral de befaamde ‘goal cam’ bij herhalingen een eervolle vermelding verdient.
Het geluid in de EA Sports-games was altijd al van hoge kwaliteit en ook NHL 15 vormt geen uitzondering op deze regel. Het geluid op het ijs klinkt uitstekend, maar de grootste vooruitgang lijkt buiten het ijs geboekt. Het publiek lijkt meer dan ooit te reageren op de gebeurtenissen in de wedstrijd, wat de speelervaring ontzettend ten goede komt. Ook de goalhoorns lijken dit jaar eindelijk overeen te komen met de werkelijkheid, mede vanwege het feit dat vrijwel alle arenalicenties zijn binnengehengeld.

Bij de ontwikkeling van NHL 15 is EA Sports een samenwerkingsverband aangegaan met NBC, waardoor de game nu wordt gepresenteerd alsof je naar een wedstrijd op NBC zit te kijken. Hiermee komt na acht jaar ook een einde aan het tijdperk van Gary Thorne en Bill Clement als vaste commentatoren van de serie. Hoewel ze in mijn optiek de beste commentatoren in een sportgame tot nu toe waren, wil het oor na acht jaar ook wel weer wat anders. Daarnaast leek hun tekst in de afgelopen jaren ook weinig te veranderen, waardoor een wisseling van de wacht de juiste beslissing is. In NHL 15 maken we kennis met NBC-commentatoren Mike “Doc” Emrick, Eddie Olczyk en analist Ray Ferraro. Hoewel ik de stem van Thorne wat prettiger in het oor vind klinken dan de schelle Emrick, zijn de heren inhoudelijk echter prima in orde, want ze weten – naast de standaard play-by-play – over vele spelers leuke feitjes en weetjes te openbaren. De heren zijn zelfs echt te zien. Bij aanvang van de wedstrijd zitten Emrick en Olczyk met op de achtergrond de gerenderde arena, terwijl ze een introductiepraatje houden over de match. Bij Madden zie je de commentatoren geanimeerd, wat toch een wat klinische indruk geeft. Dit geeft meer dan ooit het gevoel alsof je naar NBC zit te kijken.

Met al die pluspunten voor het geluid is het jammer dat de soundtrack met anonieme inwisselbare rockmuziek weer zeer mager is. Het is jammer om te zien dat de kwaliteit van de soundtrack de afgelopen jaren steeds verder achteruit holt.

Over de gameplay kunnen we kort zijn, deze bevat namelijk weinig concrete verbeteringen ten opzichte van vorige jaargangen. Nu is de NHL-serie qua gameplay eigenlijk als enige EA Sports-serie altijd redelijk consistent geweest. Ook nu speelt de game prima en hier en daar voelt het misschien wat vloeiender aan, maar het zijn zeker niet de new-gen verbeteringen waar ik op gehoopt had.

Conclusie

Wanneer we alle voor- en nadelen tegenover elkaar leggen, kunnen we niet anders dan concluderen dat EA Sports met NHL 15 een valse start op de new-gen consoles heeft gemaakt. In essentie is NHL 15 geen slechte game, want wat het doet, doet het in principe goed. Maar de vooruitgang die met de gang naar een nieuwe generatie consoles verwacht mag worden, is grotendeels uitgebleven. Tel hier de vele geschrapte spelmodi bij op en je hebt een teleurstellend product in handen. Hoewel EA al heeft aangegeven om bijvoorbeeld de Playoff Mode en Online Team Play door middel van latere patches alsnog aan te leveren, neemt dit niet weg dat je als consument een volledig product mag verwachten wanneer je hier de volle mep voor hebt betaald.

Mocht je de ontbrekende spelmodi en functionaliteiten niet missen en enkel geïnteresseerd zijn in heerlijke potjes ijshockey tegen vrienden of één tegen één online, dan ga je ook met NHL 15 een prima tijd tegemoet. De rest van de PlayStation 4-bezitters raad ik aan om de game op termijn uit de budgetbakken te vissen of gewoon tot volgend jaar te wachten en te hopen op beterschap. De potentie is er zeker, maar het lijkt erop alsof EA het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk heeft willen maken en dat is op zijn zachtst gezegd betreurenswaardig te noemen. Een gemiste kans.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Omgeving leeft als nooit tevoren
  • Nieuwe commentatoren
  • Speelt nog steeds lekker weg...

Wat is NOT

  • Ontbrekende speelmodi en functionaliteiten
  • Grafisch geen enorme vooruitgang
  • ...maar geen noemenswaardige verbeteringen in de gameplay
  • Matige soundtrack

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren