Deliver Us from Evil

Deliver Us from Evil is een film die niet alleen binnen het genre horror valt, maar tevens een misdaadthriller is. Een politieagent die met zijn partner in aanraking komt met een wereld waar hij het bestaan niet van wist en wat hulp van een onconventionele priester zorgen voor een spannende mix van realiteit en het paranormale.

Het verhaal volgt de nuchtere politieagent Ralph Sarchie (Eric Bana) die zijn werk uitoefent in New York, in een van de gevaarlijkste en ruigste buurten de stad. Hij heeft al veel meegemaakt en gezien en is daardoor in de loop der jaren heel hard geworden, wat inmiddels heeft gezorgd voor problemen binnen zijn gezin. Hij raakt steeds verder verwijdert van zijn vrouw Jen (Olivia Munn) en dochter Christina (Lulu Wilson). Wanneer Sarchie en zijn partner Butler (Joel McHale) een reeks bizarre incidenten moeten onderzoeken wordt de agent gedwongen om alles wat hij gelooft en heeft gezien in een ander daglicht te bekijken. Hij krijgt daarbij hulp van de onconventionele priester Joe Mendoza (Edgar Ramirez) die de sceptische agent introduceert in de wereld van duivelse bezetenheid en uitdrijving.

De film is geregisseerd door Scott Derrickson, die ook verantwoordelijk was voor The Exorcisme of Emily Rose (2005) en Sinister (2012) en is geproduceerd door Jerry Bruckheimer, de man achter een aantal grote films als Con Air, Armageddon, Gone in Sixty Seconds, Remember the Titans, Pearl Harbor en Pirates of the Caribbean.

Het script is gebaseerd op een boek, geschreven door Ralph Sarchie en Lisa Collier Cool, dat meer dan tien jaar geleden al uitkwam. Het verhaal is niet echt gebaseerd op de ervaringen van politieagent Sarchie, maar meer geïnspireerd op de paranormale zaken die hij in zijn carrière is tegen gekomen. Scriptschrijvers Scott Derrickson en Paul Haris Boardman hebben een fictief verhaal geschreven waarin de enge en paranormale stukken die echt zijn gebeurd zijn toegevoegd. Priester Joe Mendoza is hierin echter wel een geheel nieuw verzonnen figuur, maar staat symbool voor twee personen die Sarchie in zijn leven hebben geholpen om zijn geloof te herontdekken en het onverklaarbare in deze wereld serieus te nemen.

De keuze voor Australische acteur Eric Bana was voor Bruckheimer snel gemaakt. Ze werkten al samen in de Ridley Scott-film Black Hawk Down (2001), die ervoor heeft gezorgd dat Bana bekend werd bij het grote publiek. Dit was tevens de eerste grote Amerikaanse film waarin Bana heeft gespeeld. Bana heeft tijdens het productieproces veel tijd doorgebracht met de echte Ralph, die als adviseur diende hoe om te gaan met scenes waarin hij politiewerk en onderzoek deed.

Edgar Ramirez in de rol van Joe Mendoza is een originele keuze geweest, aangezien de meeste priesters in dit soort films worden gespeeld door oudere, saaiere en voornamelijk blanke acteurs. Deze priester is een rokende en drinkende ex drugsgebruiker die na een aantal ingrijpende gebeurtenissen zijn leven definitief heeft omgegooid. Ramirez is een jonge, sexy acteur die de rol van de priester op zich heeft genomen en zijn roots heeft in Venezuela en Zuid Amerika, waar hij zijn acteer carrière ook is begonnen. Hij heeft onder andere rollen gehad in Wrath of the Titans en Zero Dark Thirty, welke beide in 2012 uitkwamen.

Een andere gewaagde keuze is Joel McHale als Butler, Sarchie’s sarcastische, maar trouwe partner. McHale is al een aantal jaren de presentator van het satirische programma op E! genaamd The Soup en speelt daarnaast in de komedie Community. De keuze voor McHale is echter gemaakt op basis van vriendschap. Regisseur Scott Derrickson is al jaren goede vrienden met de presentator/acteur en heeft deze rol speciaal voor hem geschreven, omdat hij dacht dat McHale het perfect zou doen als een agent op het witte doek. Het resultaat mag er zijn. Hoewel Sarchie en Butler totaal verschillende persoonlijkheden hebben, werken ze als een perfect team samen. Butler mag dan wel de grappige, impulsieve jongere agent zijn, maar als het erop aan komt staat hij altijd klaar voor zijn collega en heeft hij respect voor de ervaringen die Sarchie al heeft opgedaan. Het is overduidelijk dat de acteurs een goede chemie op de set hadden.

De film is voor het grootste gedeelte opgenomen in de Bronx, New York en niet op in elkaar geknutselde sets. De duistere atmosfeer en de soms aparte gebouwen zorgen daarom voor de perfecte achtergrond die nodig is voor een film als deze. Een andere geweldige filmlocatie die is gebruikt is de Bronx Zoo, de oudste dierentuin van Amerika. Dit is de eerste keer sinds de film Altered States uit 1980 dat er toestemming is gegeven om te filmen op deze prachtige en unieke locatie.

Ondanks dat de film een heleboel clichés bevat, niet het meest originele verhaal heeft en mede daardoor al door veel critici flink onderuit gehaald is, zal de film voor een hoop mensen toch zorgen voor een spannend avondje bioscoop. Vergeleken bij andere horrorfilms die de laatste tijd uit zijn gekomen is deze toch een stuk spannender en vermakelijker en schrik je je af en toe helemaal rot, wat bij een horrorfilm toch echt wel de bedoeling is. Ik heb me in de 1 uur en 57 minuten dat de film duurt in ieder geval geen minuut verveeld en geef deze film mede daarom dan toch 3,5 ster.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Opname locaties
  • Keuze voor acteurs

Wat is NOT

  • Stereotype duiveluitdrijving dingen als vage symbolen en Latijnse teksten

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren