If I Stay

If I Stay is een romantische drama film geregisseerd door R.J. Cutler over het 17-jarige meisje Mia, gespeeld door Chloë Grace Moretz, die na een ernstig ongeluk voor de moeilijkste keuze van haar leven komt te staan.

Mia is een klassieke muziek liefhebster, die op jonge leeftijd verliefd geworden is op de cello en ervan droomt om naar de muziekschool Juilliard te gaan. Ze komt uit een liefdevol gezin wat bestaat uit vader Denny (Joshua Leonard), die vroeger in een rockband heeft gezeten, moeder Kat (Mireille Enos) en broertje Teddy (Jacob Davies). Het is een echt rock and roll gezin, waar Mia zich door haar eigen voorkeuren eigenlijk een beetje een buitenbeentje in voelt. Ze heeft een ouder vriendje Adam, die in een band zit en daardoor mensen om zich heen heeft waar Mia totaal niet tussen lijkt te passen. Hun relatie kent door hun verschillen de nodige ups en downs.

Als de hele familie onderweg is met de auto om op bezoek te gaan bij vrienden van haar ouders die net een kind hebbben gekregen, krijgen ze een ernstig auto ongeluk. Mia wordt midden op straat verdwaasd wakker en ziet vervolgens zichzelf op een brancard liggen. Ze probeert de hulpverlengers aan te spreken, maar als ze door krijgt dat die haar niet kunnen zien en horen springt ze snel in haar eigen ambulance en blijft zichzelf volgen tot aan de intensive care in het ziekenhuis. Als duidelijk is geworden wat de status is van haar familieleden moet Mia, die inmiddels nog in coma in het ziekenhuis ligt, de keuze maken of ze gaat stoppen met vechten, of dat ze het leven met daarin Adam en haar muziek nog een kans wil geven.

De film bestaat uit een combinatie van flashbacks, over met name de beginnende liefde en relatie tussen Mia en Adam en beelden uit het ziekenhuis waar Mia als soort van geest alles meekrijgt wat er gebeurd met zichzelf en haar familie. De vraag gedurende de hele film is of haar liefde voor de muziek, het leven en haar liefde voor en connectie met Adam sterk genoeg zijn om voor te vechten.

Er zit heel veel muziek in de film, vooral in de eerste helft zitten er veel muziekscenes met zowel vermakelijke als emorionele nummers. In de tweede helft van de film wordt de focus meer gelegd op de keuze tussen leven en dood. Er zitten wel een aantal zoetsappige scenes en dialogen in de film die doen denken aan een slechte soap, maar gelukkig zijn dat er niet heel veel. De film wordt tegen het eind aan een stuk emotioneler en het zal daarom menig mens heel veel moeite gaan kosten om deze film af te kijken zonder een traan weg te moeten vegen.

De rol van Mia wordt gespeeld door Chloë Grace Moretz. De jonge actrice heeft inmiddels al flink wat films op haar naam staan. Ze is onder andere te zien geweest als Hit-Girl in de film Kick-Ass uit 2010, ze had een rol in de horrorfilm Let Me In die in hetzelfde jaar is uitgebracht en speelde in 2011 de rol van Isabelle in Hugo. En vorig jaar nog had ze de hoofdrol in de remake van de film Carrie van Stephen King. Chloë lijkt haar rol in If I Stay heel erg serieus genomen te hebben, wat vooral te zien is aan de manier waarop ze met het instrument van Mia omgaat Het lijkt alsof ze echt op de cello speelt en haar mimiek tijdens het spelen is perfect. De passie van zowel Mia als Adam voor hun eigen muziek zorgt gedurende de film vaker voor mooie beelden, vooral als ze optreden. Het auditiemoment van Mia in het bijzonder is prachtig gefilmd. Het acteerwerk buiten de muziekmomenten om is niet heel goed, maar ook zeker niet slecht.

Adam wordt gespeeld door Jamie Blackley, bekend van films als Snow White and the Huntsman (2012) en The Fifth Estate (2013). Hij speelt overtuigend de jonge muzikant die zich direct aangetrokken voelt tot het wat verlegen cello meisje, maar door zijn veranderde leven een manier moet vinden om met hun liefde om te gaan. Hij speelt een belangrijke rol bij de moeilijke keuze die Mia moet gaan maken.

If I Stay is, naast het wat voorspelbare einde en de nodige cliche’s zoals het witte licht aan het einde van de tunnel, een mooie film over opoffering en liefde die gevuld is met veel muziek en daarom geef ik hem 3,5 sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • De muziek
  • Mooie boodschap over opoffering

Wat is NOT

  • Zoetsappige liefdesscènes

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren