Titanfall zonder Titans is… briljant

Na bijna een jaar vertraging is de Xbox One ook in de BeNeLux verkrijgbaar. Zonder Nederlandse spraakherkenning overigens, maar hadden we niet allemaal juist een hekel aan Kinect? Juist…

De launch van de Xbox One brengt nog iets onder onze aandacht, namelijk de verdere uitrol van Titanfall op onze planeet. De mix tussen verticale gameplay en snelle actie, samen met de naadloze afwisseling tussen Pilots en Titans, maakt van dit eerste project van Respawn Entertainment een klein pareltje. Nieuwe Titanfall’ers onder ons kunnen meteen tot en met Game Update 6 bijwerken, inclusief alle extra spelmodi, de Black Market en… de Titan-loze spelmodus Pilot Skirmish!

Titanfall zonder Titans… dat is toch gewoon Fall? Of Titanfail? Geen van beide, want ook zonder Titans staat de gameplay als een huis. Sterker nog, het is gewoon een briljante zet van Respawn Entertainment. Immers, zonder Titans lijkt de game ineens verdacht veel op het aankomende Call of Duty: Advanced Warfare. Een game waarmee ontwikkelaar Sledgehammer vanaf november probeert te scoren, met een gameplay die net als Titanfall bijzonder snel, springerig en verticaal is. En als je geen fan bent van verhaallijnen (voor zover recente shooters die al weten te verzorgen) en je bent het knokken met en tegen Titans en AI-bestuurde vijanden even beu… waarom zou je dan uitwijken naar de concurrent als je ook in Titanfall ongedwongen tegen alleen maar menselijke tegenstanders kunt knokken?

Natuurlijk belooft Call of Duty weer de nodige revolutie op de markt te brengen, maar al sinds de hype met Modern Warfare 2 tot een climax kwam, neemt het aantal sceptici stevig toe. En eerlijk toegegeven, ook ondergetekende is nog maar heel voorzichtig enthousiast. Eerst zien, dan geloven.

Een relatief nieuwe ontwikkelaar als Sledgehammer verdient zeker het voordeel van de twijfel, maar kunnen ze nog wel genoeg vernieuwen met een shooter die wel wat weg lijkt te hebben van Crysis meets Titanfall? Een exo-skelet waardoor je krachtiger kunt worden of kunt cloaken, tja… als dat concept je unique selling point moet worden heb je waarschijnlijk alle Crysis-games gemist. En dat Titanfall al vele maanden spelers laat rennen, klimmen, double-jumpen, wallrunnen en wat niet al meer werkt ook niet echt in het voordeel van de historische Call of Duty-franchise.

Een spelmodus zonder Titans, dat spreekt me gek genoeg wel aan in Titanfall. Het doet dan bijna denken aan de Unreal Tournaments van weleer. Springen, sprinten, schieten… heel wat uren (lees: maanden) zijn in Unreal Tournament 2004 gaan zitten. Laat de haters maar haten wat ze willen, ik snap wel wat Respawn hier doet. De ervaring uitbreiden binnen de huidige mogelijkheden. Zo gaat de game langer mee, blijven wellicht heel wat gamers plakken die anders de concurrentie zouden opzoeken en heeft de rest van het ontwikkelteam alvast tijd om aan het volgende project te werken.

Titanfall 2 hoeft wat mij betreft niet op korte termijn te komen. Ik hoop dat de mensen bij Respawn hun creativiteit weer de vrije loop laten om wat nieuws neer te zetten. En met voormalig God of War-ontwikkelaar Stig Asmussen als grote aanwinst bij Respawn, heb ik er vertrouwen in dat dat ‘nieuws’ wel gaat lukken. Nieuwe IP’s blijven toch de smaakmakers van de game-industrie. Verandering van spijs doet zeker eten en we hebben honger!

 1.   
  Thijs.'s avatar

  Heb zelf geen xbox one maar titanfall lijkt me zeker een goeie game heb em trouwens ook nog nooit gespeeld maar ik hoop wel dat eventueel een 2 de deel uitkomt voor zowel ps4 als xbox

 2.   
  Daan's avatar

  Thijs ook voor pc is het spel beschikbaar. 😀

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Daan schreef, "Thijs ook voor pc is het spel beschikbaar. 😀 "

  ja i know (: maar ik hou niet van snelle shooters op pc, als ik een shooter speel op de pc is het Counter-strike global offensive, en daar wil ik het graag bij houden want ik neem die game redelijk serieus ( ranked etc. ) xd

 4.   
  FireBallz's avatar

  Bijzonder, en dit is trouwens de enige game waar het kan je kan het vergelijken. als je bij GTA geen auto ’s zijn is het een en al shit.