Batman: Arkham Knight hands-on

Batman is de Batmobile. Dat is zo ongeveere de tagline van Batman: Arkham Knight. Zoals we eerder in de E3-preview bespraken, is de Batmobile het tweede karakter van de game. Je kunt, mits de Batmobile in de buurt is, altijd je gadget inschakelen, waardoor je als speler controle krijgt over de vetste wagen uit stripboekenland. Wij mochten deze Gamescom ook daadwerkelijk aan de slag met het apparaat en dus kunnen we nu haarfijn vertellen hoe dat speelt.

Alles is de Batmobile

Gotham City is in quarantaine geplaatst. De Scarecrow is begonnen met het verspreiden van ‘Feargas’ in de wateren van de stad en dus is het aan Batman om hem te stoppen. Als de mensen van Gotham weg zijn moet er weer orde en respect komen. De missie die wij te spelen kregen was één van de eerste van de game. Op de waterzuiveringsinstallatie van de stad moet je schurken uitschakelen en ervoor zorgen dat het water niet langer meer vervuild wordt. Een perfecte reden voor een testrit met de nieuwe Batmobile

Natuurlijk is de Batmobile de grootste vernieuwing ten opzichte van eerdere delen. Nu hoop ik stiekem dat dit tweede karakter niet continu betrokken wordt, maar dat we af en toe ook met Batman zelf mogen strijden (dat is namelijk al een aantal delen heel vet gebleken), maar het is logisch dat we op Gamescom een missie mochten beleven waarin we de helft van de tijd de Batmobile nodig hadden. Toegang tot de tot fort verheven waterzuiveringsinstallatie was al de eerste uitdaging. De Batmobile heeft twee standen en dus moet je soms goed nadenken over hoe je verder komt in verschillende situaties. De eerste stand is de race-stand. In deze modus bestuurt de Batmobile bijna hetzelfde als we gewend zijn uit bijna iedere andere racegame. Hou echter de linkertrigger vast en de Batmobile verandert in een tank. Vervolgens voelt de besturing als een third-person-shooter, inclusief de mogelijkheid tot strafen.

Alles is de Batmobile 2

Terug naar de missie, waarin we over water moesten springen om in het fort te geraken. Daarvoor heb je echter wel een heuvel nodig, maar gelukkig is de Batmobile uitgerust met kabel en haak, waardoor je het asfalt gewoon een stuk omhoog kunt trekken. Met afterburner aan in Race-modus konden we over het water springen. Onmiddellijk werden we overvallen door zes tanks. Het schieten is niet moeilijk, maar het kan wel spectaculair zijn als je je aanvalsmeter kunt opvullen. Dan kun je namelijk tien raketten in één keer afvuren, wat voor een spectaculair effect zorgt.

Naast gevechten tussen de Batmobile en andere wagens, kun je het voertuig ook gebruiken tijdens de handgevechten van Batman zelf. Er zijn combo’s te maken waarbij de Batmobile je komt helpen en verdovende raketten afvuurt op je tegenstanders tijdens gevechten. Nog leuker wordt het apparaat gebruikt tijdens verschillende puzzels. Toen we met Batman in een gebouw stonden en niet verder kwamen vanwege een stoompijp, dienden we de pijp in Detective Modus te volgen. De pijp ging naar buiten. Gelukkig hadden we daar de Batmobile staan, waardoor we de pijp simpel konden opblazen.

Het is de samenwerking tussen Batman en zijn stoere bolide die voor vernieuwing zorgt binnen de franchise. Sowieso is het toch dat de wereld groot genoeg is om te berijden. Daarbij kan bijna alles daadwerkelijk kapot, het doet bijna denken aan de Frostbite-engine. Natuurlijk is ook Batman uitgerust met nieuwe bewegingen. Veel gemakkelijker kun je direct een gevecht inspringen. Ook letterlijk vanuit de Batmobile overigens. Over nieuwe gadgets is nog niet veel bekend echter, de focus ligt duidelijk op de Batmobile.

Voorlopige conclusie

Dat is misschien ook wel het gevaar van Batman: Arkham Knight. Begrijp me niet verkeerd, de Batmobile is episch! Echter, ook de ouderwets gameplay met Batman zelf is leuk en dus willen we het liefst een mooie afwisseling tussen de oude en de nieuwe gameplay. Stiekem ben ik hier ook niet echt bang voor. Het is logisch dat ze ons de nieuwe functies van de Batmobile willen tonen tijdens een beurs als Gamescom. De nieuwe functies zijn namelijk erg vet en als de balans goed is kan Batman: Arkham Knight een prachtige conclusie worden van een prachtige serie. Vetman!

  1.   
    gatemaster64's avatar

    denk dat ze wel een goed balans gaan vinden tussen het racen en schieten in de batmobiel en gewoon vechten!

  2.   
    Thijs.'s avatar

    Ik Hoop echt dat er inderdaad een balans tussen wordt gevonden want de batman franchise is niks mis mee. Het zou zonden zijn als deze serie de grond in gaat