Bayonetta 2

Devil May Cry wordt geroemd om zijn innovativiteit; voor de eerste keer in de game-industrie werd daadwerkelijk een intrinsiek, diep vechtsysteem naar het hack and slash-genre gebracht. De games hadden bovendien flinke dosis persoonlijkheid en de kwaliteit was hoog, met name in het geval van het derde en vierde deel, waardoor een gedegen concurrent voor de serie er lange tijd niet echt was. Met Bayonetta wist ontwikkelaar Platinum Games wél een antwoord te geven op Devil May Cry, hoewel de game dezelfde man aan het roer had, Hideki Kamiya. Zal Bayonetta 2 de volgende trofee van Kamiya kunnen worden?

Gebrek aan uitdaging

Achter de schermen van Nintendo waren op de Gamescom van 2014 drie verschillende chapters aan het begin van Bayonetta 2 speelbaar. Een medewerker van Nintendo verzekerde me dat de eerste makkelijk zou zijn, de tweede een redelijke uitdaging zou bieden en de derde moeilijk te noemen viel. Ik had genoeg tijd de laatste twee onder handen te nemen, maar echte weerstand had ik in de speelsessie niet ervaren.

Ook al was het zaak om de meest grote tegenstanders een kopje kleiner te maken, heel moeilijk werd het nooit. De aanvallen van een reus wier hoofd op zijn zwaard bevestigd was, bleken zonder al te veel moeite te ontwijken en ook een immens engelachtig wezen vormde geen echte bedreiging. Hoewel ik enkel wat eenvoudige combo’s aan elkaar naaide, kreeg ik namelijk regelmatig de mogelijkheid om het haar van Bayonetta in te zetten om zeer krachtige aanvallen voort te brengen. Het kan uiteraard zo zijn dat de moeilijkheidsgraad wat naar beneden is geschroefd specifiek voor de demo, of dat het begin van Bayonetta 2 gewoonweg wat makkelijker is. Als het eerste deel als een fatsoenlijke maatstaaf kan dienen, hoeven we ons echter weinig zorgen te maken.

Wii U is voldoende

Bayonetta 2 zal exclusief op de Wii U verschijnen en aangezien Nintendo de game zelf heeft gefinancierd en met het productieproces bezig is geweest, zal het spel dat ook blijven. Geen mogelijkheid dus op een heruitgave in een opgepoetste versie op één van de andere nieuwe platformen dus, waardoor we niet meer kunnen verwachten dan dat wat we nu zien. Al helemaal omdat de game binnenkort al moet gaan verschijnen. Bayonetta wist destijds te imponeren met diens graphics, maar de vraag is of dat ook het geval is voor het tweede deel.

Met het oog op de Wii U valt Bayonetta 2 gelukkig zeker mooi te noemen. Hoeveel er ook op het scherm gebeurde, de actie bleef vloeiend. En ja, er gebeurt heel veel. Spectaculaire, kleurrijke gevechten, enorme monsters die op de achtergrond met elkaar aan het knokken zijn en Bayonetta die lak heeft aan de zwaartekracht en van de ene op de andere muur rent. Als het uiteindelijke product in zijn geheel zo draait, hebben we te maken met een technisch indrukwekkende game.

Het belang van Smash Bros.

Sfeer nauwelijks geproefd, want hoewel de omgevingen mooi waren, ontbrak het tijdens mijn speelsessie aan geluid, aangezien de demopod van Super Smash Bros. op de Wii U lekker aanstond. Waarschijnlijk om deze extra goed tot zijn recht te doen komen, was ervoor gekozen om Bayonetta 2 zonder enige vorm van geluid neer te zetten. Vreemd, want de speelse jazz-achtige nummers van het eerste deel en het extreem Britse accent van Bayonetta zelf werkten bij het origineel zeker sfeerverhogend. Hoe dit zit met het tweede deel is mij dan ook nog redelijk onbekend.

Voorlopige conclusie

Als we puur en alleen afgaan op de reputatie van Kamiya dan kunnen we hoe dan ook zeggen dat Bayonetta 2 een toppertje zal worden. Echter, de speelsessie stemde nog niet geheel positief. Hoewel de game technisch goed in elkaar lijkt te steken, ontbreekt een volledig beeld van de sfeer van het spel vooralsnog. Tevens is het nog onduidelijk hoe moeilijk de game uiteindelijk zal worden. Maar ach, hoe Bayonetta 2 uiteindelijk ook zal uitpakken, Wii U-bezitters krijgen het eerste spel sowieso gratis bij een aanschaf. Veel kan er dus niet misgaan.

  1.   
    FireBallz's avatar

    1

  2.   
    FireBallz's avatar

    1,2 vond ik tegenvallend, 3 was dan wel weer goed en deze ziet er nog beter uit! Ps. Ineens staat er in plaats van dit alleen maar een 1…