Ninja Turtles

De Teenage Mutant Ninja Turtles zijn 30 jaar geleden bedacht door Kevin Eastman en Peter Laird tijdens een brainstorm. De tekenaars publiceerden zelfstandig een strip die was bedoeld als parodie op de populaire strips uit die tijd zoals Daredevil en New Mutants van Marvel Comics. Niemand had toen kunnen vermoeden dat deze vechtende schildpadden 30 jaar later nog steeds populair zouden zijn. De vraag is echter of wij wel zitten te wachten op weer een nieuwe film, waarbij onze helden ook nog eens volledig gedigitaliseerd zijn.

De film is geregisseerd door Jonathan Liebesman, die we kennen van films als Wrath of the Titans (2012) en World Invasion: Battle Los Angeles (2011). Producent is Michael Bay, die vooral bekend is van de Transformers-films. Bay heeft gedurende het productieproces een heleboel kritiek over zich heen gekregen, omdat hij in het script de oorsprong van de schildpadden buitenaards wilde gaan maken. Door alle commotie is dat plan teruggedraaid, hoewel er in de film nog wel een hint naar deze affaire verwerkt zit.

Het verhaal is, los van wat kleine veranderingen en extra toevoegingen, vrijwel gelijk aan de eerste Turtles speelfilm uit 1990. April O’Neill, gespeeld door Megan Fox (Transformers) is een verslaggeefsters die het zat is om zich bezig te houden met inhoudsloze verhalen. Ze wil graag een verhaal schrijven over de Foot Clan, een groep criminelen die onder leiding van Shredder (Tohoru Masamune) New York terroriseert. Haar zoektocht leidt bij toeval naar de turtles, die de criminelen in anonimiteit bevechten. Leonardo fungeert als leider van de groep, Raphael is de spierbundel die vaak de confrontatie met Leonardo aangaat. Donatello is de man van de techniek en Michelangelo is de grapjas met het skateboard die de uitspraak “cowabunga” wereldberoemd heeft gemaakt.

Nadat April een bijzondere connectie blijkt te hebben met de broers gaan ze samenwerken om het duivelse plan van Shredder te ontrafelen en de stad te redden. Splinter, gespeeld door Danny Woodburn (Mirror Mirror, Employee of the Month), maar ingesproken door Tony Sholhoub (bekend van de serie Monk) heeft in de film voornamelijk de rol van achtergrond verteller. Splinter is een rat die net als de turtles is gemuteerd en als vaderfiguur hen al zijn vechtkunsten heeft aangeleerd. Als we de beelden te zien krijgen van de voorgeschiedenis van de Turtles is Splinter degene die dat verteld. Hij is in het overgrote deel van de film niet aanwezig en vrij overbodig in het grote geheel. Shredder is echter wel weer een mooie imposante verschijning, maar heeft wel iets weg van een transformer in deze film.

Het is duidelijk dat deze film meelift op de stripboeken en superhelden hype die vooral flink is aangewakkerd door alle Marvel films die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Net als bij veel andere films in het genre lijken sommige dialogen, maar vooral shots direct uit een stripboek te zijn gehaald. Ik persoonlijk kan daar heel erg van genieten, die ‘cartoony’ uitvoering waarbij alles net iets te overdreven wordt gebracht. Helaas zitten er in deze film een heleboel voorspelbare en stereotype uitspraken en scenes die het niveau weer flink omlaag brengen. Cameraman Vernon Fenwick, gespeeld door Will Arnett (bekend van series als Arrested Development en The Millers) is zo’n wandelende cliche die de gehele film het karakter van Megan Fox lastig valt met denigrerende, niet grappige en kansloze opmerkingen. Ze hadden hem naar mijn mening beter weg kunnen laten. Daarnaast is natuurlijk Fox ook vooral vanwege haar looks gecast. Ze komt helaas niet overtuigend over als slimme, onderzoekende journaliste en haar gezichtsexpressies zijn soms vrij emotieloos.

Visueel valt de film soms ook flink tegen. In de film van 1990 zaten er nog mannen in de schildpad pakken en zorgde Jim Henson, de man achter de poppen van de Muppets, voor de expressieve en schattige koppies. In 2014 hebben die plaatsgemaakt voor enorm grote en gespierde schildpadden die doormiddel van motion capture en CGI tot leven worden gebracht. Hoewel de expressies van de gezichten ontzettend mooi gemaakt zijn en vooral Splinter uitermate realistisch is neergezet, zorgt alle actie voor een slordige finish. Alles gaat zo snel dat je ogen het vaak niet meer kunnen bijhouden en details daardoor verloren gaan.

Tegen mijn verwachting in heb ik me met mijn zak popcorn op schoot eigenlijk best goed vermaakt en ook nog vaak genoeg kunnen lachen. Echter, vanuit kritisch oogpunt bekeken is dit helaas geen goede film. Het zit vol met gaten, onlogische dingen, denigrerend gedrag tegenover Megan Fox en overbodige actie en explosies. Deze laatste waren echter al te verwachten bij het zien van de naam van Michael Bay op de poster. Dus mijn advies is voor als je hem toch gaat zien in de bioscoop, verwacht niks, want dan ga je nog best een leuke avond tegemoet. We belonen Ninja Turtles daarom dan ook met drie van de vijf sterren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Megan Fox (voor de liefhebbers)
  • CGI Splinter
  • Soms echt heel grappig

Wat is NOT

  • Oppervlakkige karakters
  • Popcorn vermaak
  • Soms echt NIET grappig
  • Simpel verhaal

6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren