Dragon Ball Xenoverse Preview

Vergeet de Dragon Ball-games op de vorige generatie consoles. Bijvoorbeeld Raging Blast en Battle of Z waren spellen die in bijna alles, van gameplay tot het aantal speelbare personages, een stap terug waren van wat we konden ervaren op bijvoorbeeld de GameCube en PlayStation 2. Des te mooier dat het aankomende Dragon Ball Xenoverse bij een eerste kennismaking weer terug lijkt te zullen keren naar gelukkiger tijden.

Terug naar beter

Dragon Ball: Xenoverse lijkt terug te keren naar dat wat de Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi-serie juist zo sterk maakte. Dat is goed nieuws, want dit houdt in dat we in relatief grote, open omgevingen elkaar kapot kunnen slaan. Achter een rots schuilen om je kracht op te laden om snel te transformeren in een Super Saiyan is mogelijk, maar je bent niet overal veilig, omdat die rots net zo gemakkelijk kapot gemaakt kan worden door je tegenstander. Dat is Dragon Ball en Xenoverse lijkt dat gevoel over te gaan brengen.

Jij bent de nieuwe Saiyan

Dat de gameplay en stijl een positieve stap terug lijken te nemen is goed, maar echt nieuw is het uiteraard niet. Gelukkig lijkt ook hierin te worden voorzien middels inhoudelijke toevoegingen die zullen verschijnen in deze iteratie, waarbij de meest opzienbarende de mogelijkheid is je eigen personage te creëren. Hoe uitgebreid dit gaat worden is nog onduidelijk, maar Masayuki Hirano, producer van het spel, beloofde ons alvast heel veel.

Zo zijn voorlopig drie mogelijke rassen bevestigd voor de game en je zult in ieder geval kunnen kiezen of je wilt gaan voor een aardling, een roze Majin of een groene Namekian. Ieder van deze rassen kent eigen bonussen en mogelijke speciale vaardigheden. Een Majin zal bijvoorbeeld veel meer hitpoints hebben dan personages van een ander ras. Wat er exact aanpasbaar is aan het uiterlijk is nog onduidelijk, maar de producer wist wel te vertellen dat het gewicht en de lengte van je figuren invloed gaan uitoefenen op de speciale vaardigheden die hij of zij kan gebruiken.

In de verhaalmodus van de game zul je met jouw personage het hele verhaal van de Dragon Ball-saga nog eens doorlopen, maar ditmaal zul je hieraan je eigen steentje bijdragen. Wanneer Goku en Vegeta het tegen elkaar opnemen, is het aan jou om deel te nemen aan het gevecht en Goku te helpen naar een overwinning. Het plot zal echter wel rechtlijnig gaan worden, dus kiezen om je aan te sluiten bij één van de slechteriken lijkt er vooralsnog niet in te zitten. Inderdaad, je zult ook gewoon twee-tegen-één- en twee-tegen-twee-gevechten mogen ervaren.

De nieuwe generatie

Hoewel Xenoverse ook gewoon op de Xbox 360 en PlayStation 3 zal verschijnen, gaat het wel het eerste Dragon Ball-spel worden dat de Xbox One en PlayStation 4 zal aandoen. Dat betekent met name betere graphics en tijdens de presentatie ging daar dan ook veel aandacht naar uit. In Xenoverse kunnen we bijvoorbeeld betere lichteffecten verwachten, niet alleen in de omgeving, maar vooral in de speciale aanvallen. Een kamehameha zal er dan ook flink spectaculair uit moeten zien. Ook gezichtsanimaties vormen een puntje van trots bij de ontwikkelaar, want bij een stoot in het gezicht zul je de impact hiervan daadwerkelijk moeten zien.

Voorlopige conclusie

Het viel goed te merken dat Dragon Ball: Xenoverse gepland staat voor 2015, want de game is zeker nog niet af. Desalniettemin is de eerste kennismaking met de game zeker positief bevallen. Uiteraard blijft ook Xenoverse een game die enkel geschikt is voor Dragon Ball-liefhebbers, maar die lijken met deze nieuwe iteratie dan wel gewoon goed in de watten te worden gelegd. Als alle beloftes worden waargemaakt en het spel een degelijk aantal speelbare personages bevat, hebben we gewoonweg met een lekkere vechtgame te maken.

  1.   
    Kamelot2's avatar

    Ik hoop wel dat er ook sayians als ras gekozen kan worden. We willen super sayian zijn! met een Awsome kamehameha! maar het klinkt wel erg goed en ben zeker benieuwd. Grafisch ziet het er nu al erg goed uit. Nog ff wachten voor me maar Xenoverse komt sowieso in huis!

  2.   
    King of Heroes's avatar

    ”Kamelot2″ schreef, "Ik hoop wel dat er ook sayians als ras gekozen kan worden. We willen super sayian zijn! met een Awsome kamehameha! maar het klinkt wel erg goed en ben zeker benieuwd. Grafisch ziet het er nu al erg goed uit. Nog ff wachten voor me maar Xenoverse komt sowieso in huis!"

    Je kan een Super Saiyan worden 😉

  3.   
    ShadyXL's avatar

    Ik ben ook benieuwd of je alleen tussen mens, namekian en majin kunt kiezen. Ben ook benieuwd naar hoe de vaardigheden aangepast kunnen worden (levelen, kleding, boosts etc.). Deze spel komt ook bij mij sowieso in huis! Grotendeels omdat ik een grote DBZ fan en omdat het meer richting Budokai Tenkaichi gaat.

  4.   
    Kamelot2's avatar

    Sith Lord Exterminatore schreef, "

    ”Kamelot2″ schreef, "Ik hoop wel dat er ook sayians als ras gekozen kan worden. We willen super sayian zijn! met een Awsome kamehameha! maar het klinkt wel erg goed en ben zeker benieuwd. Grafisch ziet het er nu al erg goed uit. Nog ff wachten voor me maar Xenoverse komt sowieso in huis!"

    Je kan een Super Saiyan worden ;)"

    Top ik ben benieuwd haha:D

  5.   
    Rijstekorrel's avatar

    Voor mij al weer even geleden dat ik DBZ gespeeld heb, dus wel weer eens leuk.
    Alleen zal hem wel halen denk ik pas als die wat goedkoper is.

  6.   
    GamerJaime's avatar

    ”Carlos0_0″ schreef, "Voor mij al weer even geleden dat ik DBZ gespeeld heb, dus wel weer eens leuk.
    Alleen zal hem wel halen denk ik pas als die wat goedkoper is."

    Ja daar sluit ik me deels bij aan. Ik ben een onwijs grote DBZ fan maar uiteindelijk werd het ik wel moe om in iedere nieuwe game steeds hetzelfde verhaal te spelen.

    Dat gaat hier dus ook weer gebeuren. En dat is ook waarom ik wederom twijfel. Het klinkt erg tof dat je dit keer je eigen personage kan maken, alleen weet ik nog niet of ik dat voldoende vind. Want het lijkt er nog steeds op dat deze DBZ grotendeels hetzelfde is als de rest alleen wat mooier en met je eigen personage erin verweven. Daarnaast vraag ik me ook af, hoeveel aandacht er wordt besteed aan dat personage, of dat het personage er alleen maar wat bijstaat, af en toe een potje mee vecht en verder niet veel toevoegt aan het verhaal.

    Dat idee krijg ik namelijk als ik dit zo lees. Ik wacht het nog even af…