Gamersnet.nl

Assassin’s Creed: Rogue

Al langer gingen er geruchten rond een nieuwe Assassin’s Creed-game die enkel zou verschijnen op de vorige generatie consoles (Xbox 360 en PlayStation 3). Comet werd de game genoemd in de wandelgangen, maar lange tijd bleef het stil rondom deze titel. Tot vorige week, want toen was daar ineens de aankondiging van Assassin’s Creed: Rogue. Een nieuwe AC-game, waarin je niet langer in de rol kruipt van een Assassin, maar speelt als een Templar. Op de Gamescom kregen wij de perfecte kans om direct meer te weten te komen over Rogue.

Amerika-verhaallijn

Assassin’s Creed: Rogue is geen Unity. Waar Assassin’s Creed: Unity het vernieuwende vlaggenschip is voor de nieuwe generatie consoles en pc, is Rogue vooral een game voor de fans van de Amerika-verhaallijn binnen de franchise. Rogue speelt zich dan ook af na Black Flag en voor ACIII. De piraten maken niet langer meer de dienst uit in de Cariben en de Frans-Indiaanse oorlog is in volle gang. De Engelsen en de Fransen vechten om Amerika en dat is het strijdtoneel van Rogue. De vergelijking met ACIII is dus gemakkelijk gemaakt. Niet zo gek ook, want het speelt zich slechts negen jaar af voor de geboorte van Connor, de protagonist van ACIII. Je kruipt in de rol van Shay Patrick Cormac, een Templar en een Assassin-jager. Overigens begin je de game als Assassin, maar Shay zal zich bekeren tot een oude bekende, Haytham Kenway.

Tot zover de ingrediënten uit Assassin’s Creed III, die de eerste helft van de game vormen. De andere helft van de game kunnen we herkennen uit Assassin’s Creed IV: Black Flag. In Rogue ga je namelijk weer heel veel varen. De map uit de game is net zo groot als Black Flag en er is ook net zoveel water te vinden. Een rivierenlandschap wisselt bosrijk gebied af met waters, het noorden van de Atlantische Oceaan zorgt voor ijskappen en New York is de plek waar je te voet mag strijden tegen de Assassins. Aan alles kun je zien dat Black Flag de basis is geweest. Er zijn zeemissies waarin je verschillende forten kunt veroveren. Echter hebben ze daar wel veel meer spanning en gameplay in verwerkt. Elk fort heeft een Assassin die je moet omleggen, maar voordat je zover bent, dien je eerst een aantal generaals om te leggen en een vlag te verbranden.

Brrrrr

Het grootste verschil is eigenlijk te vinden in temperatuur. De ijskoude Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat dorpen er heel anders uitzien. Het voelt op sommige momenten een beetje Scandinavisch aan. Van gameplay op de ijzige vlaktes van de Noordpool heb ik nog niet mogen genieten, maar ook dat lijkt me een toffe nieuwe plek.

Shay ziet er absoluut uit als een bad-ass. Dat heeft niet alleen te maken met zijn epische Ierse accent, maar ook met zijn shotgun. Deze is te gebruiken om mensen om te leggen, maar vervangt ook je blaaspijp. Vernieuwender zijn de granaten, waarmee je in één keer meerdere tegenstanders in slaap, of nog grappiger, insane kunt maken waardoor ze allemaal met elkaar strijden tot de dood.

Waar ik het meest benieuwd naar ben is het verhaal. Hier hebben we nog weinig van meegekregen, maar ik vind het fantastisch om eindelijk eens te kunnen strijden tegen de Assassins. Persoonlijk hoop ik ook op een rol voor de mentor van Connor, Achilles, maar ik ben vooral blij dat Haythem Kenway terugkeert. Hij was immers het meest vette personage uit ACIII.

Voorlopige conclusie

Assassin’s Creed: Rogue is tot nu toe op één vlak vernieuwend: je kruipt in de huid van een Templar en je gaat jagen op de Assassins. Dat is een toffe setting, al is er qua gameplay weinig nieuws onder de zon. Granaten zijn best leuk, maar maken de game eigenlijk alleen maar gemakkelijker. Het varen vind ik nog steeds heel vet, maar buiten een andere omgeving is ook dat zeer vergelijkbaar met Black Flag. Rogue is bedoeld voor de fans van de Amerika-verhaallijn binnen de AC-reeks en AC: Unity is bedoeld voor mensen die echt iets nieuws willen. Voor ieder wat wils, maar de echte fan wil ze natuurlijk allemaal.